:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Трудово-правна кантора

Заповедите за наказания се връчват на работника

Отказът да се подпише дисциплинарна заповед може да провали обжалване пред съда
"Заради лично негативно отношение работодателят ме уволни дисциплинарно. Категорично отказах да подпиша заповедта и не я получих. Искам да го осъдя за неправилните му действия спрямо мен, но не притежавам дори копие от заповедта, с която бях уволнена. От различни източници разбрах, че неполучаването на заповедта ми връзва ръцете пред съда и не мога да се защитя. Какво трябва да направя, за да изляза от тази ситуация и да заведа дело в районния съд?"

Пита Мария Бояджиева от Хасково





Кодексът на труда предвижда различни възможности за прекратяване на трудовото правоотношение - с и без предизвестие както от работника, така и от страна на работодателя.

При дисциплинарното уволнение прекратяването на трудовия договор става без предизвестие от работодателя, който за целта е длъжен да подготви уволнителна заповед. Задължителните елементи на тази заповед подробно са описани в чл.195 от Кодекса на труда (КТ). Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага. Неизпълнението на някое от тези изисквания прави заповедта дефектна и е въпрос на време отмяната й от съдилищата.

Заповедта за дисциплинарно наказание се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. Последното е особено важно, защото от този момент започват да текат различни срокове - за атакуване пред съда, за регистрацията на уволнения в бюрата по труда като безработен и т.н.

При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя, работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка. В конкретния случай длъжностни лица, ангажирани с връчване на заповедта, са постъпили по друг начин - те са удостоверили отказа на работничката да се подпише под заповедта с подписите на присъствалите свидетели. Съдилищата уважават подобна практика, стига под заповедта да стоят трите имена и подписът на свидетеля или на свидетелите.

Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка. Невръчването на заповедта срещу подпис или неполучаването й по пощата означава, че такава заповед не е произвела действие. Понякога обаче се стига и до куриозни ситуации - въпреки невръчването на уволнителната заповед, работодателят приключва трудовата книжка и издава по повод на уволнението другите съпътстващи книжа. Често пъти работникът започва да получава и полагащите му се обезщетения по Закона за закрила при безработица и насърчаване на заетостта, но опитът му да иска от съда отмяна на такава заповед завършва с неуспех. Последната практика на съдилищата е да бъдат отхвърляни претенции заради невръчването на уволнителната заповед или заради липсата на доказателство за нейното получаване. Тази практика на съдилищата е правилна предвид задължителното изискване на КТ заповедта да се доведе до знанието на наказания работник чрез предаване на копие от нея срещу подпис или получаването й по пощата с обратна разписка. Само по този начин заповедта ще започне да действа. В този смисъл е и разпоредбата на чл. 335, т.3 от КТ, според която моментът на прекратяване на трудовия договор без предизвестие е датата на получаването на писменото изявление за неговото прекратяване.

Напоследък поради неоформяне на заповедите за налагане на дисциплинарни наказания по описания ред, съдилищата с основание отхвърлят исковите молба с мотива, че претенциите за отмяна на уволнението са преждевременно заявени. При липсата на дата и подпис от работника върху заповедта, на свидетел на отказа от получаване или при липсваща обратна пощенска разписка документът не е влязъл в сила, не е произвел действие и затова не може да се обжалва.

За да може работник или служител успешно да се защити в съда, той трябва да представи с исковата си молба и документа, който атакува като незаконосъобразен. Искам да припомня и факта, че в голяма част от трудовите процеси върху уволненото лице пада тежестта да доказва, че заповедта е неправилна, незаконосъобразна и необоснована. Работникът или служителят трябва да докаже пред съда и деня на връчване на дисциплинарната заповед. От този момент тя е започнала да действа и едва тогава уволненият има правен интерес от воденето на съдебен процес за нейната отмяна.
12573
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД