:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кавга между премиер и президент отвързва инфлацията

Турската лира се срива след скандала в Анкара

Националната валута пусната да плава свободно и олеква с 30-40 процента
Турция се отказа в нощта срещу четвъртък от фиксирания курс на лирата и я остави в режим на свободно плаване. Това доведе незабавно до фактическото й олекване с 30-40 процента, предаде Ройтерс. Той бе въведен в края на 1999 г. от централната банка в рамките на споразумение с МВФ за борба с хроничната инфлация.

Кабинетът на премиера Бюлент Еджевит да подаде незабавно оставка и да се сформира правителство на националното съгласие, което да намери изход от кризата, съпроводена от "най-голямата девалвация в историята на страната". Това поиска вчера бившият министър-председател и лидер на опозиционната Партия на верния път Тансу Чилер, след като решението за освобождаване на лирата бе взето след 13-часово извънредно заседание на кабинета.

Разногласията между президента и премиера, избухнали в началото на седмицата, нанесоха сериозен удар на финансовите пазари в страната. Под влияние на политическите скандали в сряда турската фондова борса отбеляза най-силния си спад за един ден. Конфликтът струва досега 4,9 млрд. долара на турската хазна.

Скандалът между премиера Бюлент Еджевит и президента Ахмед Сезер избухна на заседанието на Съвета за национална сигурност в понеделник. Сезер изрази съмнение в антикорупционните мерки на правителството и това доведе до напускане на заседанието от страна на премиера и останалите министри. Правителството поиска президентът да се извини на Еджевит, но той отказа.

Вчера Метин Ялман, говорител на президента, съобщи, че Сезер няма да подаде оставка.

От своя страна синдикати и сдружения на предприемачи поискаха да се извършат промени в състава на правителството заради възникналата финансова криза и въвеждането на плаващ курс на лирата. Според тях това може да изправи работещите в страната пред сериозни икономически трудности.

КОМЕНТАР

Отвързването на турската лира от синджира на МВФ няма как да не се отрази и на българската икономика. Алъш-веришът ни с комшиите е в твърда валута и при сегашната девалвация нашите ще се юрнат да пазаруват здраво. Това няма да е зле за турците, които също ще се възползват от ситуацията, за да изметат от сергиите застоялата си стока. Ние обаче няма да можем да пробутаме нищичко в повече, така че ще се добавят нови числа в общия ни дефицит в търговския баланс. Кярът ще е за онези, които ще залеят българските "бутици" със поевтиняла стока, но на "твърда" нова цена.
6
1252
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Февруари 2001 01:29
Абе аз нещо греша ли като си мисля, че великият капиталистически рай Турция никога не е бил комунистически? Е как така тогава при тях може да има инфлация и скандали за корупция? Ебаси. Тея турци май че са комунисти, ама през цялото време са ни лъгали, че не са. Иначе няма как да се обясни тяхната криза, не може да е дело на МВФ, просто няма начин, той само добро носи. Също така и в Бразилия и Аржентина, МВФ само добро носи. Ебаси и тея ли са гадни комунисти бе...как може да са толкова зле?
23 Февруари 2001 02:28
Dragi mi anonimen, moli se da ne produlzhi dulgo tozi turmoil v Turtzija, che neizbezhimo tazi situatzija shte se otrazi na tezi koito si pulnjat po naj-prjak put dzhobovete si... A sledovaltelno i na tebe samija?...

Sincerely,

E
23 Февруари 2001 02:55
До анонимен 2. Това което казах по-горе е абсолютно ирионично. Просто ми омръзна всеки да обвинява, че само комунизма ни бил виновен за нашето положение и да величае МВФ, когато в Турция, където не е имало комунизъм се случват кофти неща и то заради скапания МФВ. А също и в други части на света МФВ направи идиотщини. Просто Европа ни изигра много гадно, но ние се ловим като удавник за сламка. Разбираш ли? Трябва да спрем да рушим предпиятията от комунистическо време, защото те са ни единствените. Аз не съм видиал Костов да е почнал да строи нови заводи и да открива работни места. Ще си изпукаме от глад. Приватизацията е раздаването на дорби компании в ръцете на тъпи чужденци, които ще ги закрият така или иначе, защото те представляват конкуренция за техните компании. А това да се инвестира в нашите заводи и т.н. от него никой няма кяр (говоря за така наречените чуждестранни инвеститори, а за БГ народа има кяр и то голям, ама никой няма да инвестира). така се прави по-циал свят. Големи корпорации изкупуват по-малките и после ги затриват, защото тея по-малките всъщност са конкуренция на по-големите. После голямата корпорация лансира своя продукт без конкуренция или с намалена такава. Когато примерно затворят АЕЦ Козлпдуй заради натиск от Европа, кой ще ни осигурява с електроенергия? Англия, Германия и т.н. не питай колко ще ни съдерат кожите за техния ток. разбираш ли каква е цялата работа? Ленин , братче си го е казал отдавна.
23 Февруари 2001 04:53
AN.1 - 3 - TI SI NAI PROMITIJA MOZUK VUV FORUMA DNES - GOVORI MI ZA LENIN I VELIKITE NI PREDPRIJATIJA - TO KREMIKOVCI ( ZAVOD ZA TEZKI METALI, BEZ ZALEZI - DO STOLICATA), TO HIMKO ( BEZ KOMENTAR ZA EKOLOGIJA), TO ...... PRAV SI PRAV DAI DA SI SE VURNEM V 1917 I SHTE CUFNEM I VURZEM - TI SI KLINI4NO LUD JIVEESHT 70g. NAZAD I 50 V LJAVO...
23 Февруари 2001 08:36
Анонимен 1 е прав за конкуренцията, мога да дам пример със стъкларския завод Дружба в Пловдив, купи го гръцка конкурентна фирма, спря 3 от пещите, съкрати повече от половината персонал и драстично намали износа за Гърция, преди приватизацията заводът изнасяше стъклен амбалаж основно за Гърция. Така се прави! Същото ще стане и с АЕЦ, ще видите каква ще е цената на спирането му. А за Химко, основното е увеличаване цената на природния газ от Русия!!!!
23 Февруари 2001 11:21
Боли ги оная работа турците. Те отдавна са свикнали да работят в такива услобия.Ако не се лъжа от 96 г. лирата е фиксирана, а преди това й се слъчваше по два три пъти на година да се обезценява. Турция отдавна е свиканала да работи в условията на инфлация, там можешда си купиш всичко и с долари и с марки та дори и с йени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД