:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Искайте трудов договор от посредниците за работа в чужбина

Междуправителствени спогодби осигуряват гурбет в Германия и Швейцария. Има и лицензирани фирми, които пращат в Кипър, Гърция и ОАЕ
Последните социологочески изследвания показват, че меракът на българина да ходи на гурбет в чужбина въобще не е намалял през последните години. Млади и не толкова млади нашенци всячески се опитват да се домогнат до по-богатите страни, където месечно ще получават 10 пъти по-високо вазнаграждение, от това, което им се предлага тук.
Единственият начин да работите легално в чужбина е да заминете чрез лицензирана посредническа фирма или по междуправителствена спогодба. Списъкът на легалните посреднически фирми се актуализира всеки месец от социалното министерство. Посредниците получават разрешително за 2 години и ако не го подновят излизат от списъка. Възможно е за нарушение лицензът да им бъде отнет по-рано. Затова не разчитайте на стара информация.
"Хората могат да вземат тези данни от всяко бюро по труда в страната. Ако си от Айтос, не е нужно да идваш чак до София, за да разбереш кои са легалните фирми-посредници", казва Елка Милева, началник сектор "Пазар на труда" в социалното министерство. В момента повечето официални посредници предлагат договори с Арабските емирства, където се търсят предимно строители, медици и камериерки. Изисква се владеене на английски език. Откакто започна делото срещу нашите медици в Либия не се издават лицензи на посредници, които уреждат работа в Джамахирията, уточни Милева. Иначе нямало отлив на желаещите да се трудят в болници и хотели в Арабския свят. Предлагали се добри заплати.
Напоследък често се пускат обяви с предложения за работа в Канада, Англия, Нова Зеландия и Ирландия. В почти всички случаи тези фирми нямат разрешително.

Има само един лицензиран посредник за Великобритания и Северна Ирландия за медици - "Рубикон-21" ООД.

Ако използвате фирми без разрешително, рискувате да ви завлекат с много пари, без да получите желаната работа и дори да ви изчезнат личните документи.
Мераклиите трябва много да внимават какви документи им предлагат фирмите-посредници. Искайте задължително още в България договора с чуждестранния работодател и работната си виза, предупреждават експертите от социалното министерство. В противен случай може да се окаже, че пребивавате нелегално във въпросната държава. Но дори и договорът не ви гарантира, че после няма да ви изпързалят с възнаграждението.
Най-сигурно е пътуването по междуправителствени спогодби, твърди Галина Александрова, началник отдел "Международни спогодби и разрешения за работа" към Националната служба по заетостта. В момента действат такива договори с Германия и Швейцария. Затова за тези страни не се дават лицензи на посредници. Информация за работа в тях също можете да получите във всички бюра по труда или в НСЗ.
С Германия имаме две спогодби и отделно споразумение между нашата служба по заетостта и германската федерална служба по заетостта. Първата спогодба предвижда български фирми да сключват договори с германски възложител за изпълнение на определена поръчка. По тази линия годишно могат да бъдат изпращани в Германия около 1500 наши специалисти за една година.

Търсят се предимно строители.

Те взимат минимум по 18,87 DM на час. Миналата година 120 фирми са получили квота по тази спогодба.
Другата договореност между бъгарското и германското правителство предвижда да се изпращат до 1000 нашенци в Германия по различните професии. По тази спогодба най-голям шанс да заминат имат медицински сестри, рехабилитатори, сервитьори, готвачи и строители. Миналата година са изпратени 807 души. Сред тях най-много са били сервитьорите и готвачите, уточни Александрова. Те имат право да работят до 18 месеца там. Изискването е да не са по-млади от 18 и по-възрастни от 35 години. Освен това трябва да имат завършено професионално образование или поне 5 години трудов стаж по съответната професия и да владеят добре немски език.
По споразумението между българската и немската служби по заетостта се изпращат работници само в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Няма ограничение за броя на хората, които могат да заминат за Германия. Миналата година например немците са взели 837 нашенци за работа по хотелите и ресторантите. Бумът на наемане на чужденци бил заради изложението в Хановер.
Националната служба по заетостта урежда и работа през лятото в Германия за български студенти. Условието е те да не са последен курс и да не са по-възрастни от 30 години. Младежи се набират от цялата страна чрез бюрата по труда. Тъй като кандидатите винаги са повече от търсенето, подборът става чрез конкурс по немски език, обясни Галина Александрова. Обикновено изпитът е още ноември. За това лято вече са одобрени 250 кандидати.
По междуправителствената спогодба

в Швейцария е малко по-трудно да заминете.

По нея се уреждат предимно хора, които предварително са се уговорили с швейцарски работодател. Те получават работна виза за 12 месеца с възможност за продължаване до 18 месеца. Има и условие да са на възраст между 18 и 30 години. Иначе условията са много изгодни.Ммедицинските сестри например получават около 4200 швейцарски франка, а за работа в хотел или ресторант се взимат 3500 швейцарски франка. Освен това швейцарците поемат застраховките за заболяване и злополука, пътните и квартирните разходи на нашите работници.
Когато кандидатите вече са си осигурили работно място, трябва да подадат документи в отдел "Международни спогодби и разрешения за работа" в НСЗ. Изискват се изготвен от работодателя трудов договор в 2 екземпляра и попълнени от кандидата два броя формуляри на молба по швейцарски образец. Образецът може да се вземе и от НСЗ. Представят се още автобиография, легализирани копия на дипломи и други свидетелства за квалификация и специализации. Документите се попълват на езика, който кандидатът за работа ще използва в Швейцария. Може да се избира между немски, френски и италиански.
Ако желаещите да се трудят в Швейцария не могат да си намерят сами работа, спогодбата предвижда, че могат чрез НСЗ да потърсят посредничеството на Федералната служба по въпросите на чужденците в Берн. В този случай кандидатите трябва да внесат в НСЗ изброените по-горе документи, без трудов договор. Допълнително трябва да се представи документ, който доказва владеенето на един от официалните езици на Швейцария. По този начин е по-трудно да се намери работа, предупреди Галина Александрова. Миналата година са били приети само медицински сестри с немски език. На икономистите, лекарите и зъболекарите са били върнати документите.
Кандидати за Швейцария с професии от областта на хотелиерството и ресторантьорството могат да потърсят услугите на браншови съюзи за намиране на работно място. Адресите са:
- Schwiezer Hotelier Verеin
Monbijoustrasse 130
3011 Bern, Tel. 0041-31-3704333, Fax 0041-31-3703170
- GastroSuisse
Blumenfeld 20
Zurich 8046, Tel. 0041-1-3775111, Fax 0041-1-3721492
- Union Helvetia
Adingerswilerstrasse 22
6006 Luzern, Tel. 0041-41-4182333, Fax 0041-41-4182282

Посредническите фирми с лиценз към момента:

ЗА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ НА СТРОИТЕЛНИ РАБОТНИЦИ В ИЗРАЕЛ
1. ЕТ "Бачийски-Ариз-БачийскИ"гр. Плевен, ул. "Георги Бенковски" 28
2. "Терра-Еко" ЕООДгр. Каблешково, ул. "Ст. Желев" 4;
Офис - гр. Бургас, ул. "Д-р Нидер" 9

ЗА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В КИПЪР
1. ЕТ "Демо Планет - Деница Попстоянова"гр. Пловдив, ул. Иван "Стефанов Гешев" 6; Офис - гр. Пловдив, ул. "Атанас Каменаров" 3, ул. "Ангел Букурещлиев" 3; гр. Русе, кв. "Възраждане", ул. "Тулча" 7; гр. софия, бул. "Витоша" 168, ет 8; гр. София, бул. "Витоша" 45, ет. 3; гр. Карлово, бул. "Освобождение" 1, ет 1; гр. Ловеч, ул. "Търговска" 55, бл. Космос, вх. И, ет. 2; гр. Добрич, ул. "Екзарх Йосиф" 3, ет. 2, ст. 11
2. "Акрополис Травел Турс" ЕООДгр. пазарджик, ул. "Петър Бонев" 82; Офис - х-л "Тракия", офис 307
3. ЕТ "Аматус-ЙордаН Минков"гр. Пловдив, ул. "хан Аспарух" 1; Офис - ул. "Богомил" 60, офис 5
4. ЕТ "Огнян Бояджиев"-Интеграл" гр. Плевен, ул. "Янко Сакъзов" 20; Офис - ул. "Г. М. Димитров" 125
5. Ет "Либра-Грета Узунова"гр. Варна, ул. "Ген. Скобелев" 66, ап. 14; Офис - ул. "Братя Миладинови" 20

ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В ГЪРЦИЯ - С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА СЕЗОННА РАБОТА ОТ 3 ДО 6 МЕСЕЦА
1. "Агенция Зита" ЕООДгр. София, жк. "Левски" В, бл. 21, вх А; Офис - бул. "Янко Сакъзов" 54, вх. Б, ап. 2

ЗА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В ОБЕДИНЕНИ АРАБСКИ ЕМИРСТВА
1. "Астерикс" ООДгр. Пловдив, ул. "Антим I" 21 Б; Офис - бул. "Васил Априлов" 20, ет. 1
2. Джоб Лайн Интеренешънъл" ООДгр. Пловдив, ул. "Христо Г. Данов" 15; Офис - гр. София, ул. "Цар Асен" 11
3. "Сидха" ООДгр. Карлово, ул. "Кирил и Методий" 6
4. "Рубикон-21" ООДгр. София, Жк. "зона" Б-19, бл. 13-14; Офиси - ул. "Цар Иван Асен II" 19, ет. 3; гр. Благоевград, ул. "Митрополит Борис" 28; гр. Варна, ул. "Воден" 8 А; гр. Велико Търново, ул. "Хан Крум" 13; гр. Добрич, ул. "Екзарх Йосиф" 3, ет 2, ст. 11, гр. Казанлък, бул. "23-ти Пех. шипч. полк" 6; гр. Кюстендил, бул. "Македония" 2, ет. 3; гр. Перник, ул. "Радомир" 1, ет. 2, офис 15; гр. Плевен, ул. "Освобождение" 3, ет. 1; гр. Пловдив, ул. "Княз Батенберг" 35, ет. 2; гр. Сливен, пл. "Ал. Стамболийски" 1, ет. 2, ст 205; гр. Русе, ул. "Отец Паисий" 4; гр. Шумен, бул. "Славянски" 24, ет. 4, офис 12; гр. Несебър ул. "Митрополска" 28 А; гр. Враца, жк. "Дъбника", бл. 147, вх А; гр. Разград, бул. "България" 13, вх. В, партер; гр. Бургас, ул. "Цар Асен" 20
5. ЕТ Савина Георгиева"гр. Варна, ул. "Козлодуй" 66; Офис - ул. "Одесос" 19
6. ЕТ "Стил-да-Лилия Грънчарова"гр. варна, ул. "Дубровник" бл. 14, ет 10, ап. 58; Офис - ул. "Стефан Караджа" 18, ет. 2

ЗА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В ОБЕДИНЕНА КРАЛСТВО ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - МЕДИЦИНА
1. "Рубикон-21" ООДгр. София, жк. "зона Б-19, бл. 13-14

ЗА ПОСРЕДНИЧЕСКА ДЕЙНОСТ В ЛИВАН
1. "Фемили Роял" ООДгр. Варна, ул. "Христо Самсаров" 35, ет. 3


Може да заминете и чрез Интернет

ТАНЯ ПЕТРОВА
Търсите работа в чужбина, но не се доверявате на родните фирми. Имате солидни познания и сте твърдо решен да не миете чинии. Изходът е ясен - Интернет.
Световната информационна мрежа изобилства от десетки хиляди сайтове, предлагащи работа по целия свят. Информацията в тях се подновява ежедневно и не рискувате да се хабите за отдавна заети позиции.
Повечето търсачки дават възможност за избор, както на съответна професия и държава, така и на конкретно заплащане. Най-често те обслужват едновременно и работодателите, и кандидатите. Сайтовете предлагат възможност за попълване на електронно резюме, което моментално става достъпно за работодателите. От своя страна кандидатът получава и-мейл всеки път, когато компаниите пускат нова обява за вакантно място в избраната от него област.
И в Интернет обаче възможността да ви излъжат, си остава. Голяма част от сайтовете не дават гаранции за достоверността на публикуваните обяви и не носят каквато и да е отговорност. Безспорно ще срещнете трудности и при изваждането на виза.
Един от начините да се подсигурите срещу измамници е да търсите работа на сайтовете на самите компании, за които кандидатствате. Почти всяка транснационална компания предлага такава опция с информация за нуждите от кадри на всяко свое регионално звено. Убедителен пример за това е сайтът на Майкрософт - http://www.microsoft.com, който предлага изключително улеснен и добре структуриран достъп до информация.
Друг подходящ начин за търсене на работа е чрез сайтове на реномирани специализирани издания. Тук гаранция за достоверност на обявата е далеч по-голяма, а интересът на работодателите - гарантиран.
Един от най-добрите сайтове, предлагащи работа за учени, например, е този на сп. Ню сайънтист - http://www.newscientistjobs.com. Предлагането покрива всички сфери на науката във всички части на света - Европа, локално за Лондон, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и останалия свят. Добра търсачка предлага и сайтът на английския Guardian - http://www.guardian.co.uk.
Наред с информацията за предлагането и търсенето, някои сайтове съвсем улесняват евентуалния потребител на услугата, покривайки целия спектър от необходима информация за работа в чужбина. Една от най-добрите търсачки от този тип е http://www.globalgateway.monster.com. Сайтът обслужва работодатели от целия свят, предлагайки допълнително обща информация за съответната държава, изисквания за получаване на работни визи, пътуване, банки и настаняване в хотели и квартири. Monster е изградил и цяла мрежа от сайтове, насочени конкретно само към една държава.
Силно застъпени в световната информационна мрежа са и сайтовете за сезонна работа. За разлика от традиционните студентски бригади, предлаганите възможности са далеч по-разнообразни, а възрастовият диапазон - по-широк. Сайтът http://www.summerjobs.com разполага с периодично обновявани оферти за общо 19 държави. Страницата предлага спомената услуга mailing list, която редовно подава информация за офертите, отговарящи на изискванията на кандидата.
48976
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД