:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пред Страшния съд

Библейските заповеди са най-божи в Америка

Във Върховния съд на Съединените щати започна дело, което сериозно засяга взаимоотношенията между религия и държава. Обсъжда се дали е правно допустимо на обществени места - в държавните учреждения и училищата - да се поставят паметни плочи с изписани на тях 10-те божи заповеди. Главният такъв паметник стои до вашингтонския Капитолий, а негови умалени копия красят десетки съдилища и други сгради на щатските власти в цялата страна.

Казусът, който съдът трябва да разреши, съвсем не е лек. Представляват ли тези мраморни плочи символ на закона или са "антиконституционна религиозна реклама"? Адвокатът на Американския съюз за граждански свободи Дейвид Фридман настоява, че всички произведения с 10-те божи заповеди трябва да се премахнат от местата, контролирани от държавата, или в краен случай към тях да се прибавя символ на светската власт. Например каменни скрижали, на които да се издълбаят основните принципи от Конституцията или Декларацията за независимост на САЩ.

Поддръжниците на паметниците твърдят, че именно 10-те заповеди са етическата основа на американските закони. "Да заключим зад ограда 10-те божи заповеди и да се правим, че те нямат значение за държавата? Така ще стигнем твърде далеч" - казва представителят на защитата Пол Клемънт. Подкрепя го тексаският адвокат Грег Абът: "Ако така продължаваме, в скоро време някой ще поиска да отнемем на хората и разпятието и да го обявим за антиконституционна религиозна пропаганда".

Позицията на президента е ясна. За изборите Буш си осигури пълната подкрепа на американските християни, готови да анатемосат всеки, посегнал да свали 10-те заповеди от стените на съдилищата и училищата. 76% от запитаните са за оставянето на мраморните плочи със заповедите там, където са.

Но съдбата на религиозните символи се решава различно в различните щати на Америка. В две графства на Кентъки окръжните съдилища са постановили премахването на монументите. А един съдия дори загубил работата си, след като се изправил в тяхна защита.

Огласяването на крайното решение на Върховния съд се очаква в края на юни.
11
500
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
10 Март 2005 02:18
И накрая - един много американски детайл: монументът с десетте заповеди, заради който е най-голямата разправия, е поставен преди години като декор за сниман тогава филм...
10 Март 2005 04:53
шит... надушиха ни...
10 Март 2005 08:03
Че как няма да ги махнат?Там между другото пише:
Не кради, не убивай, не прелюбодействай, не пожелавай жената на ближния си, нито осела му и т.н. .........
10 Март 2005 09:43
...нито петрола му...
10 Март 2005 10:14
Ей, чудя им се на акъла на тези американци!
10 Март 2005 11:25
Например каменни скрижали, на които да се издълбаят основните принципи от Конституцията или Декларацията за независимост на САЩ.


ммммм кви са тия глупости, да сложат направо една плоча топ десет изказвания на буш-мена. Ако не се лъжа имаше едно достатъчно християнско, че любимия му философ е Христос

10 Март 2005 14:10
Могат да ги махнат, защото така или иначе не ги спазват.
Не убивай, не кради, не прелюбодействай - точно в америка май хич не се спазват. Инак незнайно защо се изкарват първи пуритани. Даже имаха кандидат за нов папа, но се оказа замесе в педофилски скандал. Дотам води пуританството. Дето имаше една приказка - прекален светец и Богу не е драг.
10 Март 2005 17:09
мама им нагла американска
от това да напишеш на парите си "in god we trust" християнообидно нещо няма
10 Март 2005 18:52
Абе, не знам къде не се спазват заповеди от рода не "не кради", "не убиваи" и т.н. Jивея в USA и тук ми е много по спокоино, отколкото в БГ: без проблем си оставям колата и къщата отклучени. Пощалiона ми достави фотоапарат пред вратата, цял ден пакета си е там без някои да го пипне. А в Бг се чудя как да се предпазя от краjби...
11 Март 2005 11:15
sealsaver, ти спасявай тюлените... нали си живееш на майната си... що се косиш за бг? или ти неживееш никъде ами само се заласваш с другите)) за американците, некради, не лъжи не убивай и не шибай женката и магарето на ближния са може би извращения... освен, че някой ги е канонизирал за религиозни и сега те явно нямат място в светския живот на човечеството! и какво е светското в тоя свят? ами като гледам май света си се развива по начина описан в библията... така че щем нещем... дуро ще ядем!
11 Март 2005 11:24
Спомнете си History Of The World , комедията на Мел Брукс (Мелвин Камински).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД