:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Президентът притеснен заради агентите на сегашните служби

Стоянов пусна досиетата след джентълменска дума на Костов

Премиерът обещал да промени постановление, за да оправи закона
Президентът Петър Стоянов подписа изменението на закона за досиетата, след като премиерът Иван Костов му прогони страховете за спецслужбите - даде му джентълменска дума да оправи правителственото постановление за административните длъжности. Очаква се така да се заобиколи забраната висши чиновници да сътрудничат на тайните служби.

Държавният глава обясни, че е подписал указа вчера рано сутринта. "Имах няколко срещи с представители на мнозинството и много ясно поисках от тях в този закон да се съдържат всички гаранции ефикасната дейност на настоящите български служби за сигурност да продължава и занапред", каза президентът. Това било сторено в закона, но с едно малко изключение. "Посветихме вчерашния следобед (в неделя - б. р.) в разговор с премиера Костов на това изключение. Получих неговата джентълменска дума, че в четвъртък на заседанието на МС ще бъде променено едно постановление, с което всички мои страхове отпадат, и затова подписах този закон с чиста съвест", каза Стоянов. Той уточни, че става въпрос за единния класификатор на длъжностите в администрацията.

Драмата предизвика бившият министър на държавната администрация Марио Тагарински, чието предложение неочаквано влезе в закона за досиетата при второто четене в пленарна зала. Според поправката "Тагарински" е несъвместимо заемането на ръководна длъжност в публичната администрация с работа за специална служба. Шефовете на тайните структури са длъжни веднага да прекъснат взаимоотношенията си с тези хора.

В първоначалния вариант на проекта се предвиждаше в тази графа да влизат "експертните и ръководни длъжности в администрацията". След среща на парламентарната комисия по национална сигурност с шефовете на службите този текст отпадна. Въпреки това Тагарински го внесе само без думата "експертни" и управляващото мнозинство го гласува. "Сега" своевременно предупреди, че СДС фактически изпързаля спецслужбите.

Не е ясно какво точно ще променя Костов в класификатора и как точно ще реши въпросът. Известно е обаче, че проблемът е най-вече за Националната разузнавателна служба и за военното разузнаване, особено за тяхната резидентура зад граница, често работеща под дипломатическо прикритие. В параграф 164 от преходните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че "кадрови военнослужещи от служба "Военна информация" (сегашното наименование на военното разузнаване) и Националната разузнавателна служба в изпълнение на служебните си задължения могат да заемат длъжности в държавната администрация съгласно Единния класификатор на длъжностите в администрацията при условия и ред, определен от Министерски съвет". В тази графа влиза и възможността те да са на ръководни длъжности.

Подобно е положението и в МВР. Там пък с промени в Закона за МВР бяха девоенизирани много служби, част от които се считат за специални и в които работят много хора от бившата Държавна сигурност. Те бяха приравнени също на закона за администрацията и се подчиняват на Единния класификатор. Както "Сега" предрече преди 3 седмици, президентът пусна закона за досиетата, но още отсега е ясно, че той със сигурност ще бъде атакуван пред Конституционния съд.

Според осведомени има всички шансове висшите магистрати да отрежат няколко текста от него. Например спорно било създаването на 5-членната комисия, предвидена в закона, която ще решава последно дали да бъде или да не бъде разкривано дадено име. Предвижда се нейни членове да са двама върховни съдии, посочени от шефа на ВКС, и двама прокурори от ВКП, определени от главния прокурор. Според юристи било абсолютно противоконституционно съдии и прокурори да се занимават с подобна дейност. Спорен ще и текстът за т. нар. облагодетелствани от Държавна сигурност лица.
621
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД