:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Убиха 3-годишно дете и го хвърлиха в Южния парк

Жена отмъщавала на бащата на удушения Петър Терзийски
Снимка: Петър Ганев
Едно българско дете бе зверски удушено и хвърлено в езеро в Южния парк в София. Детето е на 3 години и половина. Казва се Петър Терзийски. Похитителите го отскубнаха от ръцете на 30-годишната му майка Даниела близо до детска градина 124 вчера около 8.30 сутринта. 2 часа по-късно телцето на Петър бе намерено в езерото с лодките на един от централните входове на парка.



Открива го психически нездрав човек,



когото хората в квартала наричат Схемата. Той вика познатия си Марин да го извади от водата. Майка, която разхождала детето си в парка, става свидетел на зловещата гледка. По мобилния си телефон вика полиция.

През това време всички коли на таксиметровите фирми "О'кей-Супертранс" и "Такси-С-експрес" издирват похитителите и колата им. Майката Даниела е казала на първите полицаи, които са я разпитали, че е черно БМВ или мерцедес. По-късно е уточнила, че е комби и без регистрационен номер отзад. Това е видяла жената за няколкото мига, в които отвличат сина й. Даниела сама се е обадила на 166 и подала сигнал за отвличането.

В издирването такситата и полицията участват наравно.

Блокирани са всички основни изходи на София. Проверяват всяка съмнителна кола. Таксиджиите говорят, че черно БМВ комби е било засечено към Княжево, но не могли да го спрат. През цялото време на издирването постоянно се обменя информация по станциите на такситата. Обменят данни и с полицията. Митичното черно БМВ обаче не е открито. Цялото издирване завърши с гнева на шофьорите.

Около 10.20 те разбраха, че детето е открито мъртво. Стотици коли се събраха в Южния парк. Полицията не успя да им се противопостави. Заприиждаха полицейски коли. Появиха се шефът на СДВР Румен Стоянов, оперативни работници от криминална полиция и издирване, следователи и прокурори.

В 10.50 дойде бащата Стоян Терзийски да разпознае детето си. Тялото на сина му бе положено на пейка. Бяха го покрили с яке, взето от близко стрелбище. Цивилен полицай повдигна якето.



Бащата залитна



Двама полицаи го подхванаха да не припадне. Около 11 часа пристигна линейка. Лекарят установи смъртта. Предложиха медицинска помощ на бащата, но той отказа.

В това време десетки полицаи - цивилни и униформени, обсадиха района. Таксиджиите и любопитни граждани отдавна бяха унищожили уликите на местопроизшествието, така че не можеха да се намерят следи. Със заповед на висш полицейски началник, вероятно шефа на СДВР Румен Стоянов, районът бе отцепен от униформена полиция.

Тялото е изхвърлено в езерото, без никой да види извършителя. Вероятно това е станало около 9.30. Кола по това време не е била забелязана да се движи по алеите на парка, твърдят работниците от "Озеленяване", които са започнали работа още в 8.30. Предполага се, че убиецът е пренесъл пеша тялото увито в нещо и го е изхвърлил.



Той е искал то да бъде бързо открито



Ако е искал да забави откриването, е можел да го хвърли в близката река, която е само на стотина метра от езерото и скрита между много дървета.

Около обед депутатът Христо Иванов дойде да види убитото дете. Пуснаха го, защото имал разрешение от директора на националната полиция ген. Васил Василев.

"Детето е удушено, от едната страна на вратлето има един белег, от другата - два. Душено е вероятно с примка." Депутатът, който е почетен председател на гражданското сдружение "Съвест", успя да каже само това и побърза да се скрие в колата си, за да не се разплаче.

До 14 ч. огледът продължаваше. След 15 ч. в парка вече всичко бе спокойно, само работещите по въртележките и стрелбищата още коментираха убийството и намирането на тялото на малкия Петър, на което, всички твърдяха, че не са били свидетели. 3-годишният Петър Терзийски е бил



душен - първо с ръце, после доудушен със сезал или въже,



преди да бъде хвърлен в езерото на Южния парк. Това установила съдебномедицинската експертиза. Тялото на детето престояло във водата около час, преди да бъде извадено. В разследването на убийството е включен и топкриминалистът полк. Ботьо Ботев.

Таксиметровите шофьори намерили колата на убиеца вчера около обед. Тя била изоставена в "Люлин". Убиецът я сменил малко след извършване на престъплението, твърдят таксиджиите. Тази информация не бе потвърдена от МВР.

Въпреки че цялата полиция на София бе включена в издирването на престъпника или престъпниците, те не бяха заловени до 17.30 ч. Около 18 ч. ген. Василев съобщи, че БМВ-то на убиеца било открито в Пещера.

От Брюксел пред БНР вчера министър Емануил Йорданов обяви, че ако престъплението не бъде разкрито до вторник, ще подаде оставка.



ВЕРСИИТЕ



Отмъщение на жена е основната версия за убийството



"Една от малкото възможни версии в този случай е отмъщение", потвърди шеф от криминалната полиция на София.

Жена, която била в близки отношения със Стоян Терзийски, искала от него да се разведе или да й даде голяма сума пари. Във връзка с разследването на зверското убийство вчера е била задържана и разпитвана К. Ч. от Варна, съобщи Дарик радио. По-късно се разбра, че това е Катя Чорбаджийска, с която Стоян Терзийски живеел, преди да се ожени. Имало съмнения, че тя го била изнудвала за пари. Сега са я разпитвали по подозрение за възможен поръчител.

Според специалисти от Института по психология на МВР прекият извършител е психопат. "Той е човек с бели петна, който не осъзнава после какво е извършил и не може да бъде съден", беше първото мнение на шефа на института Бойко Ганчевски.

Престъпникът се е познавал със семейството.

Вчера следобед се появил свидетел таксиметров шофьор, който заявил, че убиецът е собственик на автокъща. Стоян Терзийски му дължал много пари.

Черното БМВ било взето вчера сутринта от автокъщата. След престъплението извършителят се прехвърлил на мерцедес и избягал в неизвестна посока. Тази информация също не бе потвърдена от МВР.

Съществува и малко вероятната версия, че убийството на 3-годишното дете е за дългове от разпространението на хероин. Семейството му било получавало заплахи от месец насам. Ако е така, наркодилърите са сбъркали адреса и Терзийски е бил неправилно нарочен, твърди полицай от СДВР.





СЛЕДСТВИЕТО



Столичното следствие е образувало дело за умишлено убийство по 2 текста на НК - за убийство на малолетен, извършено с особена жестокост. Това престъпление се наказва със затвор от 15 до 20 г. или с решетки до живот. Засега разследването е срещу неизвестен извършител.

Група следователи са били на мястото, където е открито трупчето на 3-годишния Петър. Назначена е съдебномедицинска експертиза, която ще разкрие конкретната причина за смъртта. Следствената група е оглавена от зам.-шефа на столичната служба Атанас Атанасов, делото се наблюдава от градската прокуратура.







СВИДЕТЕЛИТЕ



Илия Илиев-Схемата:



"Жената, която работи с количките - Зоя, извика, че има паднало дете във водата. Аз действам по инстинкт в такива случаи. Заедно с Марин хукнахме към извивката на басейна. То стоеше с лице във водата. Извадих, го започнахме да го натискаме - ако има вода, да я изплюе. Беше мъртво", разказа за "Сега" Илия Илиев-Схемата, който поддържа ел. системата на лунапарка в Южния парк. Това станало около 10,20 ч. Илиев дошъл точно в 9,48 ч. на работа, по-късно започнали да пристигат и останалите работници на детските забавления.



Васил Гълъбов, наемател на лодките:



"Бях изкарал 5-6 лодки, когато Зоя извика. Тя го е видяла от противоположната страна на водоема. След това, около 11 ч., прибрахме лодките. Басейна го напълниха само преди 3 дни."





ПОЛИЦАИТЕ



Шефът на СДВР Румен Стоянов: Убийството е показно



Притеснява ме фактът, че убийството е показно. По принцип, когато някой убива, гледа да прикрие обекта на престъпление. В момента работим по абсолютно всички версии. Не мога да твърдя, че има някакъв битов характер. Нямам информация майката да е разведена, а детето си е на тези хора.



Ген. Василев: Работи се по много версии



Има заподозрени за убийството. Цялата полиция работи по залавянето. Има версии за отмъщение, убийство по лични причини, битово убийство или извършено от психически болен човек. Това каза в 15 ч. шефът на ДНСП. "Няма да подавам оставка, ще продължа да работя", каза ген. Василев.

В 18.20 той потвърди, че във Варна има задържана заподозряна жена. "Като се запозная с материалите, тогава ще ви кажа, аз не съм в работната група", обясни генералът.



КОЛЕГИТЕ



"В нищо нередно не се е замесвал Терзийски. Ако ставаше дума за пари или тъмни сделки, нямаше да върти волана на таксито", защити го колегата му Здравко. Двамата били на един канал, често се засичали и били добри познати.

"Единственото, което правеше впечатление, е, че живее в ново хубаво жилище", каза още Здравко.





"Не ми се вярва Стоян да е завлякъл някого с пари", категоричен е Валери, колега на Терзийски. Според него е изключено Стоян да е направил нещо, за което да му отмъщават. "Той е хората, които честно си изкарват хляба, работи, семейство храни. Наскоро си взе нова кола на изплащане." Валери познава Стоян от 4-5 години. Братът на Стоян - Йордан, доскоро също работел в "О.К.-Супертранс", после се преместил в "Такси-с-експрес 1280".
 
3-годишният Петър Терзиев бе намерен удушен в Южния парк.
7850
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД