:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,655
Активни 170
Страници 24,289
За един ден 1,302,066

Работодатели натискат да се излиза в пенсия на 67

Това е невъзможно при лошите условия на труд в България, твърдят синдикатите
Българската стопанска камара предлага на следващото правителство мъжете и жените у нас да се пенсионират на една и съща възраст и тя да се увеличи на 65-67 години. Мотивите на организацията са, че навсякъде в Европа тенденцията е да се увеличава възрастта за пенсиониране.

Демографската криза не позволява ранното пенсиониране, у нас на всеки пенсионер се пада по един работещ, обясни пред "Сега" зам.-председателят на камарата Дикран Тебеян. Според него в най-развитите икономики в Европа и САЩ работниците се пенсионират на възраст между 65 и 68 г. Единственото изключение от страните от ЕС е Гърция, където работа напускат на 60 г. Увеличението на пенсионната възраст обаче често е повод за протести и стачки в европейските държави.

В момента жените у нас се пенсионират на 58 години, а мъжете на 63. В осигурителния кодекс се предвижда през следващите години възрастта за пенсия на жените да расте, докато стигне 60 г. Средната продължителност на живота у нас е 72 г. за жените и 68 за мъжете.

От БСК ще настояват бъдещото правителство да направи промените в законодателството. Зам.-председателят на Съюза на работодателите Евгени Иванов е съгласен, че тенденцията е да се увеличава пенсионната възраст.

Синдикатите обаче не биха се съгласили с подобно предложение, заяви пред "Сега" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "По-добре работодателите да проверят колко души умират на работното си място от инфаркт или инсулт, преди да са стигнали до пенсия", препоръча той.

Има държави, в които условията на труд са перфектни, и те могат да си позволят нарастване на пенсионната възраст, но на този етап в България това е невъзможно, смята Манолов.

Икономическите условия у нас не позволяват да се полага труд до 67-годишна възраст, аргументира се той. Според него засега само професорите във висшите учебни заведения могат да работят толкова дълго.

Идеята е несериозна, неаргументирана и несъстоятелна, заяви зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Въпросът с пенсионната система е фундаментален и не може просто така да се обсъжда, допълни той. Не можем да коментираме, без да имаме конкретно предложение, казаха пък от социалното министерство. За да се справи с предстоящите проблеми, свързани със застаряването на населението, екипът на Христова обмисля създаването на нов пенсионен фонд. В него ще се трупат пари от приватизационни сделки, излишъка от бюджета и от лицензионни такси. Подобни системи действат в Белгия, Ирландия и Норвегия.



РАВНОСМЕТКА

Средната продължителност на живота у нас е 72,07 години, сочи справка на НСИ от 2003 г. Жените живеят с близо 7 години повече (75,59 г.) в сравнение с мъжете - (68,68 г.). Това означава, че ако мъжете се пенсионират на 67 г. ще се радват на заслужен отдих само година и половина. Освен това населението у нас застарява - през 2003 г. средната възраст е била 40,8 г.





СМЪРТ НА РАБОТНОТО МЯСТО

Лошите условия на работното място често водят до трудови злополуки. Миналата година те са близо 4305. От тях 111 са смъртните случаи, а 101 са довели до инвалидност, сочи справка на НОИ. Средногодишно 15-20 са случаите на инфаркт или инсулт, получен на работното място. Институтът не води статистика за тях, защото лекарските комисии не ги признавали за трудови злополуки.
 
Димитър Манолов
178
782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
178
 Видими 
14 Март 2005 23:55
Че за какво тогава внасяме ДОО?

Дори да е вярно, че един работник храни 1 пенсионер, тогава защо средната пенсия не е 40% от средната работна заплата, а по-малко?
15 Март 2005 00:08
Жените живеят с близо 7 години повече (75, 59 г.) в сравнение с мъжете - (68, 68 г.). Това означава, че ако мъжете се пенсионират на 67 г. ще се радват на заслужен отдих само година и половина.

Е от това по-тъпо нещо не бях чел!!!
15 Март 2005 00:13
Е, и аз по-тъп постинг не бях чел скоро.
15 Март 2005 00:20
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 09:55:51

15 Март 2005 00:26
Пак ни пускат по пързалката...
15 Март 2005 00:44
След приватизацията на всяка голяма дарявна компаня като БТК например, следва тсенови шок. ще ни оскубият здраво сас 14 стотинки само за набиране на номер от юли месец. от тогава ще плащаме вече и такса електромер 3-5 лева.
сега пик искат да вгигнат и годините за пенсйониране, че савсем да се увеличат безработните. ПРЕДЛАГАМ: да се ваведе данак, за това че сме още йиви. как не ни е срам да оцелеем при тази нечовешка бедност и при тези алчни и глупави управници! И жените трябва да плащат по-голям данак живот, защото по принцип живеят по-далго. Ако някоя баба има неблагоразумието да умре по-рано - парите остават в полза на осугурителня институт.
ГРАЙДАНСКО НЕПОДЧНЕНИЕ И МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ТАКСАТА ЗА НАБИРАНЕ НА ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР НА ЧАСТНАТА ВЕЧЕ БТК И СРЕЩУ НЕСАЩЕСТВУВАЩАТА В НИКОИЯ ДРУГА ДАРЖАВА ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР!!!
Това е разрешението, няма друго![/red][/size=2]

Редактирано от - bot на 15/3/2005 г/ 09:55:17

15 Март 2005 00:46
При тая политическа и икономичеса бъркотия, не се знае дали ще доживеем и до 60.
15 Март 2005 00:46
/:/ "...Мотивите на организацията са, че навсякъде в Европа тенденцията е да се увеличава възрастта за пенсиониране. "
......................................... ........................
За коя Европа говориш, бе, човече?!
За онази Европа, където работната седмица, ПО ЗАКОН, е 35 часа и по-малко, дори, ли?!
Или за онази Европа, където работодателите плащат на работещите им 10-15 пъти ПОВЕЧЕ, отколкото българските работодатели плащат на своите работещи им ?!
За държава , като България, където БЕЗработицата е вече УЖАСЯВАЩО ВИСОКА, е по-добре ПО-РАННОТО пенсиониране- за да се освобождават работни места, които да се пзаемат от чакащите за работа! А НЕ обратното!!!
15 Март 2005 03:31
Дикран Тебеян -
Тоя Да се обеси, без съд!
"Сталин от рая"
Ех мама ви млада капиталистическа, забравихете кой ви напълни джодовете!
15 Март 2005 04:36
Хубаво е да се пенсйонираш млад но и не е хубаво
Най-лошо е да те пенсйонират насила.
Затова никой не трябва да има право да те пенсйонира
Това е възрастова дескриминация
67 години е хубава възраст за пенсйониране, но само с право на пълна пенсия
Който не му се работи и има желание нека да се пенсйонира и на 57 но с подходящ процент . А на който му се работи и го бива да се прнсйонира и на 87 стига да му стиска.
Ами ако работи за себе си сам ли да се пенсйонира или насила.
15 Март 2005 04:47
"Българската стопанска камара предлага на следващото правителство мъжете и жените у нас да се пенсионират на една ВЕРА ГИКОВА, МАРИЯ КОЛЧАГОВА" --това е стил на манипулатзии.Един портиер в сгрдата ли е предложил, или Камарата има официялно писмо в керамична капсула до нероден Петко???Или са чули от една симпатична жена?
15 Март 2005 04:50
И това е една голема лъжа - както всичко в тая държава! Какво ги интересува "работодателите" колко годишен ще се пенсионирам. И кой е тоя работодател, гдето ще ме държи на работа до 67 годишна възраст? Та те избягват да назначават и понастоящем по-възрастни от 45-50 години. Явно тоя зам. Евгени Иванов лобира за нечии чужди нему интереси! Срещу какво ли?...
15 Март 2005 05:02
НА ВСЯКО РАБОТНО МЯСТО - БАСТУН И ПОДЛОГА!!! ЕГАТИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ!
15 Март 2005 05:19
не работодателите,
а държавата ни начело с мъдрата политическа класа има интерес от късно пенсиониране.
защото няма да плаща от пенсионните фондове, а ще може да нагъва парици и да ги употребява по политическо усмотрение.
ако има чалъм , ще дигнат летвата за пенсиониране и на 100 години.

а като не доживееш, кой ти е крив че си се минал . важното е да си плащаш данъците и отчисленията към бг пенсионния фонд. ааааа , да не забравя - и към здравната каса - тоже. окъде иначе ще папат чиновничетата, политичетата, жълтите нововремчета и прочие мамалиги и подлоги?
15 Март 2005 07:31
Значи, "работодателите" искат хората да им бачкат до смърт. А това си е чисто РОБСТВО. BTW, защо работодателите не кажат нещо за десетократно по-ниските заплати от тези в нормалните страни, за лошите условия на труд, за масовата практика на осигуряване върху минималната заплата и т.н.т...
15 Март 2005 07:32
Тебеян май съвсем е изкукуригал!!!!
15 Март 2005 07:49
В гроба преди пенсията, мамка вий мръсна, това е тенденцията.
15 Март 2005 07:57
Сметката е от елементарната математика:
68 години средна продължителност на живот - 68 години пенсионна възраст !
Звучи като лозунг. Да го закачат на сградата на НОИ и на входовете на парковете в Орландовци и Бакърената фабрика.
Ясно е защо е това натискане за приватизиране на пенсионния фонд .
Егати далаверата ! Бачкаш за чорбаджиите и мошениците от пенсионните фондове 30, 40 или 50 години и когато трябва да получаваш - вече си се гътнал.
15 Март 2005 07:59
Най-добре е на 100.
15 Март 2005 08:02
редно е да не бъде задължително пенсионното осигуряване при такива равносметки и мераци
15 Март 2005 08:07
До 68 години така ще си повиша квалификацията , че направо ще се възнеса в небесата директно от работното място
15 Март 2005 08:10
Абе, тоя Табеян е пълен с идеи като магарешки гъз с пръдня! Миналата седмица посегна на майчинството, сега и на пенсийките на хората! Истина значи било, че най добрия арменец е мъртвия арменец. Ами кой ще поеме разходите за памперси размер XXL, с които трябва да е оборудвано работното място на хората след 63 години? Или ще ги сложат като добавка към заплатите и после ще парадират, че са ги вдигнали?
15 Март 2005 08:10
Най-добре да работим до 70 и найсет!!!!Що да се пенсионираме.Като всичко ни е ОК?!Има перфектни условия на труд.Нямаме никакви проблеми нито здравословни нито битови нито каквито и да е!Изобщо българин на 17 и на 67 са млади здрави прави и корави!Пък българките за тях да не говорим.Ще ми се да вида тези господа, които предлагат поредната глуост да работят на 70 години в мината, вшивашки цех, а можеби като шофьори????
15 Март 2005 08:17
Аз съм за забрана на синдикатите. За мене това са организации на мафията, на некадърните и на мързеливите. Паразити.
Аз съм за забрана на пенсионното осигуряване и освобождаване на гражданите от задължението да плащат процент на държавата. Нека всеки сам да се осигурява и да си инвестира според акъла и възможностите и нека всеки сам да прецени на колко години да се пенсионира. Да си повериш парите на държавата е безумие.
15 Март 2005 08:21
Предлагам Табеян да го смъкнем от стола на който е седнал и да го изпратим в някой рудник, напр. Елисейна, щото е под земята, да си доработи годинките до пенсия! Но като го гледам на снимката, май вече ги е и подминал, явно затова предлага такива глупости-човечеца страда от старческа деменция и е опасно вече да заема поста си
15 Март 2005 08:24
Точно това е целта. Само даваш и после мреш. Ако уцелиш датата точно на 68 години безплатно погребение от НОЙ, в чест на годишнината, ако не уцелиш да му мислят близките ти. Абе мунчовци работодатели имате ли в предприятията си хора над 35 години. След тази възраст в БГ никой не те ще на работа. С ПРИЕМАНЕТО НА ТОЗИ ЗАКОН ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ДА СЕ ВЪРНЕ СТАРИЯ ЗАКОН И ДА СЕ ИЗРАВНИ ВЪЗРАСТТА МЪЖЕ ЖЕНИ - 55 години. По този начин голяма част от вече млади пенсионери смижави пенсии ще идат да се заселят на село и ще произвеждат по нещо, така и земята няма да пустее.
15 Март 2005 08:32
На всеки пенсионер се падал по един работещ.Внушения , мръсни внушения.
Да не бяхте пуснали 1 000 000 да напуснат България.
И как само ще се чудите какво да правите , за да задържите баламите да живеят в тази криминална държава след 2007 год.
Тогава пък какво ще е съотношението.
А едно 40 % от пенсионерите работят-принудително.Защото ще умрат от глад.Най непривлекателната работа.
Балами които да бачкат при тези унизителни условия скоро няма да има.
И пенсионирането да се отмени-такива пак няма да има.
Продължава да се противопоставя народа за да граби олигархията.

Къде пише че като се осигуряваш , пенсията ти някога ще зависи от този показател и че ще ти я изплащат както си искат и ако искат.
Грабеж и геноцид.


Дикран Тебеян е острието в атаката на българските феодалите.

Как да се граби.За това пише тази креатура на олигархията прикрита в някаква измислена Българска? Стопанска? Камера?
15 Март 2005 08:44
Това, което се върти от доста време сред експертите на частните пенсионни фондове, най сетне бе пуснато за сондиране и подготовка на общественото мнение.
Здравната каса вече незабавно и несимволично не осигурява никакво здраве на 2 милиона граждани. Е ред е и Осигурителния институт да не осигурява пенсии на толкова
*
Действително има нарастващ проблем със застаряващото население. Действително при сегашната разходопокривна система вноските са обречени да растат, пенсиите да намаляват, а увеличаването на пенсионната възраст да забавя темпото. Но повече няма накъде.
*
Никой (от предлагащите) не си прави илюзия, че ще има работа за по-възрастните. Целта е да няма и пенсия. И парадокса - задължително внасяш почти половината си заплата в продължение на близо 50 години за да не получиш (статистически) пенсия.
*
Ако още някой не се е убедил, че задължителното осигуряване трябва да се премахне и да се замени с напълно доброволно застраховане.
Че всеки сам и трябва да мисли за старините си. Че трябва неизползваната част от натрупаните пари в застраховките да се наследяват, а системата незабавно да примине от разходопокривна към фондонатрупваща, то какво трябва да се случи още ?
15 Март 2005 08:54
Ето какво казва социалният патрньор на Тебеян - Христина Кифлата пред в-к "Пари"
Въпрос АКО СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО, КАК ВИЖДАТЕ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ПРЕД ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА У НАС?

Отговор - Всяко правителство заслужава адмирации, ако изработи концепцията и нормативната база за специалния фонд. Лично аз се ангажирам до края на този мандат да дадем концепция как да бъде създаден фондът, с какви средства, как ще функционира, кой ще го управлява. Ще направим актюерски прогнози за периода на акумулиране на средствата в този фонд. Има различни варианти кога този фонд ще започне да дава резултат - след пет или след десет години. Запознахме се с белгийския опит, предстои да разговаряме с експерти от Ирландия, за да намерим най-разумния вариант за България. Иначе ще продължат дефицитите, които бюджетът трябва да покрива. А един такъв фонд при стабилност в ежемесечните приходи може да доведе и до системно повишаване на пенсиите, а защо не и до намаляване на осигурителните вноски, което пък означава по-голям просперитет за бизнеса."
Моето молитва - мили Боже, прибери си я, опази ме от концепцията на Христина Кифлата!!
Вече почуствахме нейните концепции- почустваха ги всички майки с заради бъркотиите с детските добавки, почувстваха ги всички хора с увреждания заради подигравката, наречена месечна добавка за социална интеграция, почувстаха ги всички хора, на които не им достигат точки за пенсия и ровят в кофите за боклук
15 Март 2005 08:59
Оле-ле, напълно си прав. Отдавна чичко Сталин е казал."Има пенсинер-има проблем.Няма пенсионер-няма проблем."
15 Март 2005 08:59
ole-le
Това което казваш не е точно.
Сегашната разходопокривна система се въведе за да не се реституира труда.
И за да се ограбят не само плодовете на труда но и осигуровките.
Това , че държавата е въртяла тези пари , а не ги е складирала на трупчета не е никакво обяснение .
Това е мотив днес на хората да се изплащат около два пъти по ниски пенсии от това как са осигурявани-при минимум 4-ри кратно повишени цени.
Недей да забравяш.Днес се плащат осигуровки на заплати до 1100 лв.За да не плащат тези който са си подсигурили местенцата за грабене.А който иска може да се осигурява и частно.
А голямата част от тези който работят получават ниски заплати и това не води до никакви пенсии.
Така че казаното не е точно.То е далеч от фактическата реалност и представлява решение за друга икономичеса действителност.
Каквато в България няма.

15 Март 2005 09:08
Този кифладжийски фонд, от гледна точка на проблемите на пенсионната система е пълна ала-бала.
Нито има вече значими приходи от приватизация, нито таксите от лицензионните режими дават дори 1/10 разходите по обслужването им.
*
Целта на този фонд е друга - изцяло демагогска.
Ако някой каже, не приватизирайте под масата това, веднага ще му бъде отговорено - да но пенсионерите чакат пенсии.
Ако някой каже - махнете лицензионните режими, освободете бизнеса и инициативата на хората, ще го обвинят, че иска да лиши пенсионерите от по-големи пенсии.
Просто долнопробна демагогия тип "вЕрвайте ми", залагаща на принципа "Разделяй и владей". Това е...
15 Март 2005 09:16
Ами Оле-ле - какво може да измисли Христина Кифлата, освен кифладжийски фонд.Ама знаеш ли колко кръгли маси ще се развъртят около този фонд??? Знаеш ли колко експерти ще проучват въпроса из Европата?? Що ми се чини, че и социалните партньори Тебеян.Желязков, Тренчев няма да останат на сухо???
15 Март 2005 09:19
ole-le
Общата картинака е друга.
При средна заплата около 400 лв.Средната пенсия ще бъде около 130 лв.
Това е нивото.То няма как да се промени.Нито за изминалите 16 години.
Които са факт.И при който хората са осигурявани на ниво който неводят до никъде.Нито за близките 100 години.
Ако допуснем удвояване на тези показатели-което е абсолютна утопия.Може да се очаква като реална прогноза след около 30-40 години средни пенсии на ниво 300 лв.
Всичко друго е алхимия.И бълнуване .Как моливчето може да поправи резултатите.Като се създаде среда която щяла да бъде перпето мобиле.Икономическо.
Не може.Такава алхимия няма.
Първо трябва да настъпят икономическите резултати.
15 Март 2005 09:26
хунвейбин,
това, което казваш, не само не противоречи но допълва това, което казах.
*
Действително, ако бе извършена реституция на труда, като всички пари от приватизацията отиваха в пенсионни фондове, сега пенсиите щяха да са далеч по-високи и намаше да има нужда да се променя (1997 г.) пенсионната възраст.
Нямаше да сме застрашени от демографската ситуация.
*
Това обаче предполагаше още от самото начало да се заложи на фондонабиращата система и единствено на доброволния застрахователен принцип в конкурентна среда.
*
За съжаление "прехода" ни не бе нищо повече от мутиране на социализма към мутриране под "леви", "десни" и "царствени" лозунги.
*
Но нямаше как прехода ни да е нормален, без да сме нормални граждани в съзнанието и действието си.
*
А сега нима станахме граждани ?
*
Е тогава няма защо да се учудваме, че някои все повече се възползват от нашето овчедушие.
Не е луд който изяжда зелника, още повече, че апетита идва с яденето. Държавното вече е изядено. Идва ред на пенсиите и домовете на хората.
Този път наистина ще боли...

Редактирано от - ole-le на 15/3/2005 г/ 09:33:46

15 Март 2005 09:38
Аз предлагам да се пенсионираме на 107 години!
1. В развитите страни никой не иска да се пенсионира, защото доход от 3000 евро не се оставя така лесно при положение, че 90% от работата в ЕС е административна и лека! (за гадната работа има българи, руснаци, турци и т.н.)
2. Като се има предвид, че в БГ човек над 55 години почти неможе да си намери работа следва, че той като безработен в периода от 55 до 68 си година като безработен няма да получава никакви средства и държавата после няма да му плаща пенсия, защото не е работил 12 год. или в най-добрия случай ще му се плаща най-мин. помощ колкото да има пари за да може да се самоубие!
3. Ако ние не получаваме пенсии следва, че ще има много пари за циганите!!!

Така, че добре дошли в ЕС вече си имаме нови господари!!!
15 Март 2005 09:39
А защо не направо да се лишат българите от пенсии? По-честно е, отколкото да им събират през целия трудов живот ДОО и прочие осигуровки, а да не могат реално да ги ползват за себе си, когато остареят. Управляват ни душмани на Бълграската нация, чужденци, антибългари. Управлението им се нарича геноцид.
Тия работодатели са разновидност на напълно излишните синдикати. Паразити и боклуци!
15 Март 2005 09:40
При сегашният начин на живот колко ли от осигурените ще доживеят до пенсия
Ще си се осигурявам на минимална заплата форевър и на държавата ще предложа една конфигурация от пръсти с един преобладаващ...включително и за здравното осигуряване - не знам как ще ме накара някой да плащам за услуги които не съм и не желая да ползвам......
Още повече, че като си внасяш парички за допълнително пенсионно осигуряване ще ти се приспадат за разход...по-добре там отколкото при тези мизерници от НОИ
15 Март 2005 09:43
Фактите са нещо от което се бяга.
Как са озвучени за да се баламосва и получи днешната действителност е вече история.Която се затвърждава.И не се поправя.
Затова съществени са данните.
Горчивата истина е , че това е постигнатото ниво и то няма как да се промени.
С никакви организационни , моливни , и звуко образни форми и методи.
Не фондове да се създават.А ако ще квази фондове и форми да се измислят.
За да се удвоят днешните резултати са необходими над 40 години.При най благоприятни прогнози.И пак резултатите като резултати си остават нищожни.
Това е основното.
Камилата и камилара ги няма.
Единственото решение минава през геноцид на нацията.Да се , , съкрати" на половина.Като се унищожи възрастната част.
И точно това се прави.
Само дето се пропуска.Днешните младоци утре ще заемат това място.И ги чака същото.
15 Март 2005 09:43
Да се спрат тогава вноските за пенсии.
Така или иначе никой няма да доживява до пенсия.
15 Март 2005 09:46
На път сме да въведем посмъртно пенсиониране! Ей, бех чувал за хишнически капитализъм, ама и да иска да му се работи до смърт, чак сега го видех. Я се позамислете, че ако започнат да емигрират и малкото останали млади хора в страната след 20-30 години няма да има кого да осигурявате, камо ли да пенсионирате.

Щом искат може, но за компенсация осигурителните вноски и данъците да бъдат изцяло поети от работодателите.





15 Март 2005 09:48
хунвейбин,
не си точен в сметките (ако системата се промени).
Ето един цитат на изчисление на Института за пазарна икономика. Натиснете тук от материала озаглавен

"Колко неефективно е държавното пенсионно осигуряване"

При сегашната пенсионна система се внасят 26% пенсионни осигуровки в държавния пенсионен фонд, срещу което се получава обещание, че при пенсиониране ще се изплаща определена пенсия. Ако един човек е на 24 години и току-що е започнал работа, той ще се пенсионира около 2047 година. При допускането, че той е изкарвал заплата около средната по времето когато се е трудил, през 2047 година, той ще получи пенсия, която е равна на около 25% от средната работна заплата.

Нека направим същите изчисления и за частна пенсионна система. Ако гореописаният човек внася своите 26% в частен пенсионен фонд (който има доходност около 8% годишно ), при навършване на пенсионна възраст през 2047 година той ще получава пенсия в размер на 150% от средната работна заплата. Така забелязваме, че при същия размер на вноските частната пенсионна система предоставя около 6 пъти по-висока пенсия.

Редактирано от - ole-le на 15/3/2005 г/ 09:55:09

15 Март 2005 09:48
Глупостта няма предел, както и бедността няма дъно!
Тук във форума много мнения са израз на безпомощно мислене, към което ни ръчкат хората, обявили се за "Политическа класа"*.
На пръв и не само на пръв поглед нещата стоят така, че България е натикана в кучи гъз и няма мърдане - бедност и бедност до когато изчезне и последният българин.
Наистина, ако продължава да се следва такава политика, която обогатява една шепа хора в държавата и постига това чрез отвратителен слугинаж и продаване националните богатства на страната на чужденци на цената на отпадъци - края на държавата е неизбежен.
Но, както се сринахме за няколко години, така бихме могли да се оправим за 10-ина години с много голямо нарастване на доходите и БНП през всяка една от тях. Прочетете, как направи това Западна Германия за периода 1945 - 1960 год. при много по-лоши начални показатели от нашите сега в сравнение с тяхните тогава. Значи може! Трябва само управление което обича народа си, милее за страната, а законността заема високо мяасто в ценностната му система!

* Политическа класа - определение измислено от финансовата олигархия, целящо създаване едно нестабилно класово разделение на българите!
15 Март 2005 09:49
Не се бойте поне вече знаем какво ни очаква:
- никой няма да се пенсионира (сам си е виновен че се е хванал да работи вижте мангасарите)
- държавата подари компании като Ел.разпределение и БТК по такъв начин, че осигури уникалното монополно господство на цените (особено Енергото).
Сега който иска да продава ток на населението в условията на пазарна икономика ще трябва да си прекара сам далекопроводите от АЕЦ и да си изгради сам инфраструктурата в градовете - защото сегашната инфраструктура е собственост на новите господари!
- новите господари ще ни вземат и земята: първо ще се приеме закон, според който собствениците на земя ще плащат непосилни за тях данъци, което ще принуди хората да я продадат. После лобито на новите господари, които ще са купили вече земята ще си издейства от парламента данъчни облекчения!
- другият трън в очите на новите господари е това, че почти всяко семейство има собствено жилище...е това ще се поправи ще им го вземат я чрез ипотека я чрез законче за жилищната собственост!!!

Аз лично нямам нищо против да нямам земя и да живея под наем (така човек е по мобилен), но да получавам не 300 лв, а 3000 евро като нормален европейски гражданин! Това е разликата
15 Март 2005 09:55
Аз предлагам , когато се съберат всички депутати в парламента
за някой важен закон и няма отсъстващи-да запалим парламента от всички страни.Поне от част от мръсниците да се отървем.
15 Март 2005 10:02
Предлагам да се основе движение за възстановяване на турското иго - тогава българите са плащали скромен данък десятък и тук-там по някоя пара за димнина и диш хакъ /всъщност таксите за мощност, импулс и електромер са си диш хакъ в чистия му вид, само че по-високи/. И 500 за години не са ги изтребили.
Да живее Негово Величество Султанът! Искам под турско!
15 Март 2005 10:03
vassiljp,
по вероятно е комета да удари земята, отколкото всички да влезат в пленарна зала.
*
Но не е нужно да избиваш никого. Само след 3 месеца можеш да отсвириш всички сегашни с бюлетината.
15 Март 2005 10:03
Ако беше турско и Тебеян нямаше да се вихри така!!!!
15 Март 2005 10:04
ole-le
Сметките само в пари са най неточни и най не верни.
А обещанията за 2047 сега се дават-а тогава ще се изпълняват.

А каква ще бъде натрупаната инфлация и какви ще бъдат цените?
Това което казваш е абсолютна измислица-на този институт.
Но дори и да е вярно-напиши числото.То пак ще е смешно.

Повече от пародиен е този институт за пазарна икономика.
От такива институти се видя какъв е резултата.
Икономиката-като моливно представяне на реалната икономика си е чист блъф.

15 Март 2005 10:05
И понеже намесват Европа Ви давам цифри за размисъл от Австрия:

Жените се пенсионират на 60 г-, а средната им продължителност на живот е 79.7 години.
Мъжете се пенсионират на 65 г., а средната им продължителност на живот е 73, 3 годити.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД