:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предстои втора и трета вълна на приватизацията, твърди Левон Хампарцумян

БТК ще прави смесени дружества

Муравей Радев обеща на инвеститорите финансов съд към Сметната палата
Стратегията за БТК предвижда да се намери стратегически мениджър, който да я преструктурира и да я подготви за работа в конкурентна среда преди продажбата. Може да се създадат смесени дружества за доставка на Интернет-услуги, за GSM-операции и дори за трето поколение оператори. Това обяви в препълнената зала "Бъкингам" на лондонския хотел "Хилтън Лондон Метропол" шефът на Агенцията за приватизация Левон Хампарцумян. Той участва в официалната презентация на България в рамките на десетата годишна среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Хампарцумян обясни, че сега не е добро време за продажба на телекома, и подчерта, че по-лош от държавния монопол е само частният монопол.

Презентацията на страната ни предизвика сериозен интерес, въпреки че България не е във фокуса на тазгодишната среща заради предстоящите избори. Най-голямо внимание тук се обръща на Русия, Югославия и Румъния. Жан Марк Петершмид, представител на ЕБВР у нас, заяви, че през 2000 г. страната ни е отбелязала най-голям напредък сред 26-те страни от региона по индекса за прехода. Много значителни западноевропейски инвеститори избират България, за да установят бизнеса си тук, съобщи Петершмид.

Шефът на Агенцията за икономически анализи и прогнози Мариела Ненова обеща само 4,5% инфлация до края на 2001 г., а зам.-шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Людмил Михайлов прогнозира вложенията у нас да достигнат до края на годината 1,4 млрд. долара.

Финансовият министър Муравей Радев внасяше уточнения от залата. На въпрос на представител на "Интерамерикан" защо все още не е защитена частната собственост в България от посегателства Муравей Радев обясни, че законодателството ни е европейско по отношение на криминалните прояви, но трябва време, за да започнем да го прилагаме. Финансист номер едно съобщи, че предстои създаването на финансов съд към Сметната палата.



АКЦЕНТИ



Голяма част от представянето на България на годишната среща на ЕБВР бе посветена на слабостите на РМД-приватизацията. Според Левон Хампарцумян предстоят втора и трета вълна на смяната на собствеността. РМД-та, които не изпълняват ангажиментите по приватизационните си договори, ще бъдат публикувани на страницата на АП в Интернет. Така ще се търсят чужди инвеститори за предприятията, които те са купили. Муравей Радев уточни, че има и добри примери на приватизация на РМД - КЦМ Пловдив, и лоши за приватизация чрез стратегически инвеститори - "Плама" и "Балкан". Журналист от Ройтерс попита представителите на България защо са сключили неизгодната сделка за "Балкан", а Левон Хампарцумян отговори, че стратегическият на пръв поглед инвеститор впоследствие се оказал криминален.
472
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД