:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Летящ старт за "Пежо 307"

Компактното "лъвче" потегли към нашия пазар от географския център на България
Новия компактен модел "Пежо 307" започна официалния си пазарен живот у нас с нещо като летящ старт - с продажби още преди презентацията. Най-запалените клиенти са купували машината "виртуално" - без да могат да я видят и пипнат. Първите бройки, дошли у нас, бяха представени пред журналисти с тест-драйв между София и географския център на страната, разположен в хребетите над Габрово. Една от колите попадна в ръцете и на фаворита в предстоящото рали "Златни" Енрико Бертоне. Топпилотът бе изненадан от това, че в България може да кара модел, който все още не е представен в родната му Италия.

"Пежо 307" е едно от събитията на годината в най-популярния и масов европейски сегмент - компактните коли. Фирмата с лъвчето е сред традиционно силните играчи точно в този клас, и новият й модел бе очакван с голям интерес. С него ясно се очертава и една от водещите тенденции напоследък - относителното повишаване на каросерията, която вече придобива почти еднообемен профил. При дължина 4,20 м. "Пежо 307" е високо 1,51 м. и широко 1,73. Външните габарити остават компактни, но конструкторите са използвали високия профил, за да подобрят комфорта. Просторът около пътниците е по-голям с по-няколко сантиметра във всички показатели от основните конкуренти - "Рено Меган", "VW Голф", "Форд Фокус", "Опел Астра". Предимството в битката за тези сантиметри не е маловажно - точно те понякога правят разликата между притесненото и приятното пътуване. При 307-цата отзад има място за спокойно разполагане на трима пътници с нормално телосложение. Багажният обем достига 341 литра и е най-голям в сегмента за каросериите хетчбег. По-нататъшното развитие на модела предвижда седан, комби и купе-кабриолет. Двигателната гама засега е от 4 мотора. Най-малкият двигател е бензинов с обем 1,4 л. и мощност 75 к.с. С него са оборудвани най-евтините версии. Без да впечатлява, този мотор е напълно достатъчен, за да придаде на колата прилично ускорение, така че шофьорът да не се чувства притеснен както по магистрала, така и в нормален трафик. По-мощният двигател е с обем 1,6 л. и табун от 1210 к.с. С него машината вече става бърза и агресивна. Подобна версия получи и Енрико Бертоне. Връх в гамата е двулитровият мотор с мощност 138 к.с., който превръща компактната кола в "резачка" - ускорението 0-100 км/ч. е за 9,8 сек., а максималната скорост достига 205 км/ч. Фирмената традиция за силно дизелово представяне е спазена и при 307. Моделът стартира с двулитровия мотор 2,0 HDi (90 к.с.), който ще бъде допълнен от по-мощния 2,0 HDi (110 к.с.) през тази есен. За по-нататък е предвидено и монтирането на малък турбодизел с обем 1,4 л, разработен съвместно с "Форд". Моторът 2,0 HDi е едно от постиженията на "Пежо" в последните години. Досега той се представи отлично с "Партнер", 306 и градския 206. Оборудваната с него 307-ца е бърза, безшумна и комфортна. Средният разход на нафта е 5,2 л. на 100 км. При магистрално шофиране изпреварванията са удоволствие - колата се ускорява стабилно и равномерно на пета предавка, особено в диапазона над 2500 оборота.

Интересни промени има и в интериора, който донякъде е повлиян от опростения, но функционален германския стил. Седалките са по-твърди и със стабилна странична опора, контролното табло е с ясно очертани класически кръгли уреди. Впечатление прави централната конзола, приборите по която също са групирани логично и функционално. Френският вкус се проявява най-вече в стилните съчетания на различни цветове и материали, които могат да направят атмосферата тежкарска, приветлива или спортно-агресивна.

Дизайнът също е един от основните козове на новото лъвче. Печелившият стил на 206-цата е развит към по-умерено излъчване. Котешките фарове и агресивната радиаторна решетка стоят по-спокойно, но все пак впечатляващо върху по-масивната каросерия.
1861
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД