:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,266
Активни 534
Страници 1,711
За един ден 1,302,066
Комисията по досиетата незаконно искала достъп до книжата

Петканов и Андреев се скараха за архивите на ДС

Щели да проверяват за фалшификации картона на министър
Вътрешният министър Георги Петканов и шефът на комисията по досиетата Методи Андреев се скараха за архива на ДС. Двамата се разправяха в ефира на БНР.

Оглавяваната от Методи Андреев комисия нарушава закона и иска тотален достъп до служебния архив на бившата ДС, за да прави "каквото си пожелае", обвини министърът. Хората на Андреев претендирали за пълен достъп до книжата заради парламентарно решение, че архивът на ДС до 1991 г. не е държавна тайна, но не бил уреден редът и начините за влизане в този архив, твърди Петканов.

Министърът призна, че знае кой е картотекираният от ДС в кабинета "Сакскобугготски", но нямал право да го назове. Проверка на МВР установила картончето и го съобщили на комисията по досиетата. Но хората на Андреев поискали да видят самите материали. Това не е разрешено за картотекираните, които законът не признава за доносници, обясни Петканов. Допълнителни проверки се правели за агенти, които няма да бъдат разкрити, защото са на активна работа.

Комисията "Андреев" представила и 20-30 теми за изследване в архива на бившата ДС.

"Андреев трябва да знае, че комисията му има правомощия само за досиетата и не може тотално да проверява архива", обяви Петканов.

"Не си присвояваме права, изпълняваме нашия закон", отговори Методи Андреев. В "техния" закон било уредено разсекретяването на архивите.

На въпрос защо хора от комисията предварително твърдяха, че в кабинета няма доносници, Андреев обясни, че се изказвали лични становища. Той също изказал надежда, че в новия кабинет няма "чак толкова опасни хора".

Сега комисията искала да види регистрационния дневник на ДС, да провери номера на открития картон на министър и да се увери, че няма фалшификации. Но Андреев не обвинявал МВР, че е фалшифицирала картона. С Петканов вече се разбрали да направят проверката в сряда.

Отделно комисията искала да изследва влиянието на ДС върху Възродителния процес, църквата и интелигенцията, понеже хората се интересували. В това нямало нищо незаконно.

Парламентът трябва да наложи мораториум върху комисията "Андреев", каза пък ексшефът на НРС Бриго Аспарухов, сега депутат. Той вече имал изготвено проекторешение за мораториума, който трябвало да действа докато се промени или отмени закона, по който работи комисията. Аспарухов обяви също, че "Методи Андреев е доносник N 1 на България". Бившият разузнавач каза и че бившият вътрешен министър наредил на НСС да го разработват. Проверката установила известен факт - че Аспарухов е приятел на Атанас Тилев.
739
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД