:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,986,571
Активни 422
Страници 23,580
За един ден 1,302,066

Учени издирват най-масовите убийци на планетата

Снимка: Ройтерс
Като истински детективи, търсещи масов убиец, учените се опитват да открият причините за масовите измирания в историята на Земята.

Преди около 200 милиона години изчезват много от животинските видове на планетата, което превръща динозаврите в царе на света. Сблъсък с астероид или комета е причина за страшните събития на Земята на границата между периодите триас и юра от мезозойската ера.

По-късен сблъсък край полуостров Юкатан е причина за масовото измиране на динозаврите. Това е станало преди 65 милиона години и е проправило пътя за разпространението на бозайниците.

Убеден съм, че се е случило нещо много драматично, обяснява пред Ройтерс палеонтологът Ханс-Дитер Суес от Кралския музей на Онтарио в Торонто, един от водещите поддръжници на теорията за сблъсъка. През февруари бяха открити доказателства, че някакво космическо тяло се е сблъскало със Земята, причинявайки най-забележителното от петте масови измирания в историята на планетата и поставяйки началото на невероятните еволюционни експерименти през триаса.

На границата между триас и юра изчезнали всички конкуренти на динозаврите, чак след това се появява доминираната от динозаври екосистема, обяснява палеонтологът от Колумбийския университет Пол Олсен. "Това наистина е било драматична промяна", казва той.

Каквото и да се е случило, то не е засегнало динозаврите, допълва Суес. Ако е било сблъсък, динозаврите са оцелели по случайност, все едно са спечелили от гигантска лотария.

От дълго време съществува теория, че постепенните промени в климата и нивото на океаните са обрекли много видове на загиване. Според други теории е имало повсеместна вулканична дейност, предизвикала глобални промени на климата, или експлозия на близка звезда - толкова силна, че е разрушила озоновия слой на Земята. Но повечето доказателства сочат към сблъсък, довел до глобална екологична криза.

Според Олсен доказателство към теорията за сблъсъка е големият брой спори на папрат сред фосилите от периода. Тъй като папратите бързо се размножават след природно бедствие, това предполага, че те са покрили Земята след евентуален сблъсък.

Детективите имат много следи, но делата за масовите убийства продължават да се водят срещу неизвестни извършители.
1348
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД