:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Диалози

Божидар Димитров: Много пъти сме предавали Македония през XX век

Смятам, че там тръгва процес на ребългаризация, както го наричат македонските политици. Би било добре, ако по-скоро махнем бюрократичните пречки за нашите братя, които искат да получат българско гражданство, обяснява известният историк в разговор с читателите на "Сега"
Уважаеми г-н Димитров, разрешете ми да ви задам няколко въпроса, свързани с Македония:

1) Каква е историята на Битолския надпис на цар Иван-Владислав? Къде мога да получа повече достоверна информация за него (Интернет и печатни издания)?

2) Къде мога да закупя книгата на д-р Иван Микулчич, "Средновековни градови и тврдини во Македония"? Има ли я на пазара в България?

Какво е сътрудничеството на българските и македонските историци до този момент?

3) Какво направи българската държава, за да защити българо-македонската организация РАДКО? Работи ли българската държава с емигрантите в Канада и САЩ и какви са взаимоотношенията?

4) Какво е приблизителното число на българските "славяни" в Гръцка (Егейска) Македония и какво е положението на техните човешки права?

5) Какво се направи от българска страна за помирението с гърците след българската окупация на Северна Гърция през Втората световна война?

6) Има ли българската държава контакти с българите в Албания около Охридското езеро и какви са те? Зная, че президентът Желев се беше срещнал с тях преди години...

Поздрави от Щутгарт, Германия!

Даниел Петров, живеещ от 9 години извън България, но никога не прекъснал връзките с родината





1. Битолският надпис на Иван-Владислав е открит през 1956 г. при разкопки на скопски учени около тъй наречената Чауш джамия в Битоля. Очевидно при разрушаването на крепостта той е бил използван като строителен материал за джамията. Доколкото ми е известно, искали са да го унищожат, но са чакали сигнал от централните власти в Скопие. Един от участващите в разкопките македонски студенти обаче го е заснел с любителски фотоапарат и бързо е изпратил снимките на проф. Бурмов в София, който светкавично го е публикувал във в. "Българска армия". По този начин надписът е станал веднага достояние на научната общественост и е станало невъзможно унищожаването му. Най-доброто издание на надписа е в монографията на Василка Тъпкова-Заимова и Йордан Иванов, издадена през 70-те години от Българска академия на науките. 2. Книгата "Средновековни градови и тврдини во Македония" на Иван Никулчич липсва на пазара в България. Тя може да се купи в Македония. Сътрудничеството между българските и македонските историци е слабо. Доколкото знам, само държавните архиви обменят документи по един съвместен проект. Нормално е да няма такова сътрудничество, тъй като македонските историци - или по-скоро една голяма част от тях, не признават основни принципи на историческата наука. Има документи, има история. По техните странни разбирания история е това, което напишат, а не това, за което има документи.

3. Българската държава не е направила нищо, за да защити организацията РАДКО, тъй като нейните членове не са репресирани от официалните власти. РАДКО е културно-просветна организация и е забранена от Конституционния съд на Македония. В момента нейните членове водят дела пред различни други македонски съдебни институции.

Що се отнася до това дали работи българската държава с емигрантите в Канада и САЩ, може да отговори само Министерството на външните работи и Агенцията за българите в чужбина. Доколкото ми е известно, има контакти между македонската патриотична организация - най-голямата организация на емигрантите в Канада и САЩ.

4. Числото на българите в Гръцка Македония, а и в Беломорска Тракия според различни изчисления на международни правозащитни организации, наши изчисления и изчисления на ЦРУ се движи между 250 000- 300 000 души. Една част от тях - по-малката - около 60 000, са мюсюлмани, другите са християни. Много от тях не желаят да казват, че са българи, тъй като според гръцката конституция в Гърция има само гърци, тоест малцинства там не се признават. Затова, за да си нямат проблеми в работата, а и в живота, много малка част заявяват, че са българи.

5. Никога не сме окупирали Северна Гърция, ние просто заехме земите, които Гърция беше откъснала от България в резултат на мирните договори в Букурещ от 1913 г. и в Ньой 1919 г. Що се отнася до отношенията между България и Гърция по повод на неколкократната размяна на тези територии през XX век, през 1964 г. беше сключен договор между двете държави, с който се уредиха всички спорни въпроси между двете страни, включително и въпросите за имотите на българите в Северна Гърция и на гърците в България. Финансовата част на договора завършва с фразата "Този договор ликвидира окончателно и без остатък всички имуществени въпроси между България и Гърция, датиращи за времето от началото на Първата световна война до наши дни". В момента такива открити въпроси между България и Гърция няма.

6. Да, българската държава има контакти с българите в Албания, и то не само около Охридското езеро. Българи в Албания има в района и на Преспанското езеро - в тъй наречената област Мала Преспа, в района на Голо Бърдо - именно те са около Охридското езеро, и напоследък в района Гора в Северна Албания. Контактите се изразяват в това, че ние изпращаме чрез Агенцията за българите литература, приемаме българи от Албания за студенти - доколкото знам 15-20 годишно, в български висши учебни заведения.





Уважаеми г-н Димитров,

Кое според вас е най-голямото предателство, извършено от управниците в България спрямо нашите сънародници в Македония. Аз самият имам македонски корен и бих искал да знам какво и вашето мнение.

barmisten@netscape.net



Спрямо нашите българи в Македония са извършени много предателства в XX век, част от тях напълно съзнателно по идеологически причини, други - поради глупостта на политиците. Първото предателство бих казал, че е извършено с договора за войната с Османската империя през 1912 г., когато Фердинанд и българският политически елит, управляващ тогава, се съгласява лекомислено цялата българска армия да участва в атаката срещу турските войски в Цариград, а оставя по-голямата част от Македония да бъде заета от сръбски и гръцки войски, които след войната да ни я върнат. Те, естествено, не ни я връщат. Това става повод за следващите две войни, в които отново българският политически елит не избира правилно съюзниците, не преценява коя от воюващите коалиции ще успее. През 1946 г. управляващите тогава комунисти извършиха поредното предателство, като се съгласиха с постановката за македонската нация и дори записаха насилствено около 200 000 българи в Пиринска Македония в поредното преброяване като македонци. Но и преди това е имало предателства - Стамболийски се отказа от българите в Македония и в реч, публично, ги предоставяше на Югославия, като дори ги подканваше да си вземат и тези, които са в България. Правителството на Цанков пък подписа през 1925 г. едно споразумение с Югославия просто за да оцелее. То беше силно атакувано от международната общественост заради кланетата през 1923 и 1925 г. и за да си няма неприятности, се отказа да защитава правата на българите в Македония. Струва ми се, че и сега вършим низ от малки предателства спрямо българите в Македония. Имам предвид огромните затруднения, които поставяме пред хилядите, които искат да получат българско гражданство като една защита срещу всичко, което може да се случи в Македония. Друг пример са таксите за студенти, които ограничават огромния наплив от македонски студенти в България през последните години.



Г-н Димитров,

Моля да приемете моите най-искрени поздрави, както голямото уважение, което изпитвам към вас като българин, учен и общественик. Мисля, че България, особено в този момент, има огромна нужда от хора като вас. Бих искал да ви помоля да отговорите на няколко въпроса!

1) Кога отново бихме ви гледали като автор и водещ на прекрасното предаване "Час по България"?

2) Кое ви накара да се кандидатирате за депутат от листите на коалиция "За България"? Именно заради вашето участие в тези листи аз гласувах за първи път от 10 години насам, и то именно за коалиция "За България", независимо че бяхте в шуменската листа, а аз гласувам в София.

3) Каква е визията ви за бъдещето на Македония и какви ще бъдат последствията за нас, българите, и България?

4) Какво е отношението ви към Людмила Живкова?

Атила от Интернет-форума на "Сега", , 31-годишен, София



1. Предаването "Час по България" може би под друго име и в друга телевизия ще бъде подновено наесен.

2. В листата на Коалиция за България аз бях от тъй наречената гражданска квота, в която бяха поканени редица български интелектуалци. Естествено кандидатирах се и въобще започнах да се занимавам с политика от желание да направя нещо за моята страна.

3. Македония я очаква интересно развитие. Тя вероятно ще се запази като държава, но западната и северозападната й част практически ще бъдат откъснати от общото й развитие, тъй като там албанският елемент ще бъде около 100% от населението в следващите няколко месеца. Промените в македонската конституция ще направят съществуването на тази зона почти самостоятелно. Предполагам, че в останалата част на Македония националното съзнание на населението ще претърпи интересни метаморфози в полза на българската нация, тоест една голяма част от хората ще си възвърнат българското национално самосъзнание. Ще стане това, което македонските политици със страх наричат ребългаризация на населението на Македония. Ребългаризацията е напълно естествен процес за население, което допреди 55 г. тотално се е смятало за българско и близо 1300 години е живяло като население с българско национално самосъзнание. Твърде малко време е минало и пораженията, които бяха нанесени от масираната пропаганда през тези 45 години, не са дълбоки и са лесно преодолими. Има и нещо друго. Още римляните са казали, че където ми е добре, там ми е отечеството. Така че една голяма част от македонците ще станат български граждани може би от чисто прагматични съображения.

Македония скоро няма да премине шенгенската бариера, ще бъде приета много по-късно в Европейския съюз именно поради наличието на огромен брой албанци, които Европа охотно използва за всякакви разтърсвания на Балканите, но никак не ще да ги види в Европа.

4. Отношението ми към покойната Людмила Живкова за това, което направи в областта на културата, е изцяло положително.



Уважаеми г-н Димитров,

Моля да изкажете своето мнение относно научните тенденции, които застъпва ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ.

Мария Гаралиева



Общобългарската фондация Тангра ТанНакРа прави изключително полезни неща за разкриване на най-древното минало на българския народ и на неговата история - нещо, което българските академични историци в миналото подминаваха с няколко думи поради липсата на достатъчно сведения. Фондацията хвърля значителни средства - не само нейни, за изследване на по-древната история на българските земи преди времето на кан Кубрат. И наистина оказа се, че има източници, главно в древни ръкописи - арменски, китайски, ирански, които позволяват да се оттласне българската история с още неколкостотин години назад. Разбира се, много от тези сведения са несигурни, някой от публикуваните от фондацията изследвания се подлагат на научна критика. Но в това няма нищо лошо, тъй като науката се ражда в спора.





Уважаеми г-н Димитров,

Няма съмнение, че вие сте специалист с доказани качества. Бихте ли приели и на каква цена да се върнете в НИМ като директор? Защото вече е дошло времето подходящите хора да отидат на подходящи места.

А то винаги ще се намери един Мето от Павликени, който да обявява и разкрива...

Георги Димитров, София



НИМ в момента има директор, който е един от моите бивши сътрудници - добър специалист и искрено обичащ националната кауза, защитавана от Националния исторически музей. Ето защо не бих се върнал точно при този директор в НИМ.





Г-н Димитров,

Моля да ми отговорите на следните въпроси:

1) При коя от националните ни катастрофи България е подписала споразумение, с което е приела да има радиоразпръскватели с малка мощност, за да не влияе на българите извън политическите ни граници?

2) Наясно ли са всички български историци и българската интелигенция, че народността "БЪЛГАРИН" не е в пряка зависимост от религията? Какво се прави от българските историци, за да се възприеме от целия български народ, че българомохамеданите са етнически българи с мохамеданска вяра, както и че има около 20 млн. българи в ТАТАРСТАН и околностите, които са с мохамеданска, християнска и будистска вяра? Прави ли се нещо, за да се противодейства на турцизирането им?

3) Какво ви е отношението към изследванията на историка Петър Добрев?

4) Вярно ли е, че ГАГАУЗИТЕ са тюркско племе, дошло на Балканите заедно или по-рано от турците от Анадола и приели християнството?

5) Трябва ли според вас да се застъпваме пред Русия БЕЗУСЛОВНО за признаване на българската народност на българите от Башкирия, Татарстан, Чувашия, или трябва да се помирим или примирим, че за Русия е по-изгодно да ги обяви за ТЮРКИ?

6) Разпространеният ВЕЧЕН КАЛЕНДАР НА БЪЛГАРИТЕ древнобългарски ли е и ако е такъв, не сочи ли, че българската държавна организация е имало над 4-5 хиляди години?

7) Кой е владял славянската територия на Русия и Полша преди образуване на държавни структури на славяните? На кого са наречени Киев и Москва? Ако са наречени на българи, защо Русия не признава българския си корен?

Ненко Лазаров Дедьов, Златоград, ул. "Братя Борис и Серафим Родопски"



1. При националните ни катастрофи през 1913 г. и 1919 г. все още не е имало Радио София, затова такива клаузи за ограничаване на мощността на радиопредавателите няма. Но със серия от тайни споразумения, доколкото разбрах в последно време, с цел поддържане на добрите ни отношения с бивша Югославия, ние приехме да не правим радиоразпръскване, насочено към югославските територии. За голямо мое изумление тези споразумения, изглежда, са в сила и днес, защото Радио София се чува в македонската територия само на 2-3 км от българо-македонската граница. А в Гърция няма никакви проблеми - Радио София се слуша много добре в Солун и в цяла Северна Гърция, очевидно с нея нямаме такова споразумение. Аз смятам, че това е грешка. Огромният радиоразпръсквател на вр. Орелек в Пирин би могъл да покрива не само цяла Македония, но и българите в Албания. Неизвестно по какви причини това все още не се прави.

2. Българските историци отдавна са описали, че етническата категория българин няма нищо общо с религията. Българи са и българите католици, и православните българи, и българите мюсюлмани, и дори, в рамките на шегата, и българите атеисти. За съжаление почти нищо не правим за българите в Татарстан. То, дето се вика, ние почти нищо не правим за българите в Македония, Западните покрайнини, Румъния и Бесарабия, които са около нас, та камо ли за онези, които са на 2000 км оттук. Дано това да е само поради тежкото икономическо състояние на страната. И дано това да се поправи, когато се оправим след 800 дни.

3. Отношението ми към изследванията на икономиста историк Петър Добрев - той има икономическо образование, е различно, тъй като той има много разработки. Съгласен съм с постановките в някои от книгите му, които третират икономическата история на българите, придвижванията на българите от прародината им към днешните земи, датировките на ранните български държави - тези преди кан Кубрат, който основава тази държава, на която ние сме наследници. Но не съм съгласен с неговите езикови упражнения. Мисля, че той не е прав, когато твърди, че българите нямат нищо общо с тюркските народи.

4. Въпросът за произхода на гагаузите е все още спорен в българската наука. Те са дошли на Балканите наистина по-рано от турците като народ, който вероятно е получил статута на федерати, както и много други народи, получили този статут в средновековната българска държава или Византийската империя. Най-вероятно това е станало в българската държава, защото те са се българизирали. Някои смятат, че те са директно потомци на прабългарите, други смятат, че са потомци на куманите, трети на узите и т. н. За нас е по-важно, че тяхното самосъзнание е било на "ески булгар", т. е. стари българи. Много е вероятно те наистина да са потомци на прабългарите. На мен ми се иска това да е така, но за съжаление все още няма убедителни данни в тази насока.

5. Националната идентичност в Русия, която вече е една демократична държава, е право на личен избор на всеки от жителите й. Ние не можем да искаме от Русия с един закон или с едно постановление да обявят всички хора, които живеят Башкирия, Татарстан и Чувашия, както казвате вие, а и в други автономни републики в Русия, за българи. Дадена е възможност на всеки, който желае да бъде българин, по съдебен ред да си промени народността в паспорта и много хора в тези държави, доколкото ми е известно, го правят. Можем да се застъпваме само за това да се опростят съдебните формалности пред един такъв избор.

6. В най-ново време Русия не е обявявала тези хора за никакви - нито за тюрки, нито за татари, а им е дала правото сами да избират националната си идентичност. Понякога стават много приятни неща с бившите републики от СССР. Президентът Назърбаев в центъра на София в реч пред Народното събрание обяви, че е потомък на Аспарух. Е, какво повече можем да искаме от това?

7. Вечният календар на българите също е един от големите спорни въпроси в науката. Действително се смята, че той е отпреди 4-5 хиляди години, но споровете се насочват дали той има китайски произход и е уточнен от българите, направен е по-прецизен от българите или обратното. При всички случаи само въз основа на него е ясно, че българите са един древен народ. А що се отнася до държавната организация, това също не е тайна - че българите са имали държавни организации много по-рано, отколкото се смяташе досега. Трудно е обаче те да се поставят във времето, тъй като няма сведения в историческите хроники освен една от тях - тази, посочена в "Именник на българските канове", който сочи година 153 като една начална година на българската държава, от която ще произлязат държавите на кан Кубрат, на кан Котраг на Волга, на кан Кубер в Македония и на кан Алцек в Ломбардия.

8. Славянската територия на Русия и Полша преди образуването на държавните структури на славяните се владени от славяните. Но държавните им организации и в двата случая са създадени от неславянски народи. Държавната формация Русия е създадена от варешкото племе руси, идващо от Швеция. Това руската историография го признаваше до комунистическата революция и дори съществуваше т. нар. норманска история за създаване на Русия, тъй като варягите и шведите са нормани. Това си личи от най-стария руски летопис - "Повесть современнЫх лет" и от имената на първите руски князе. Лансираната напоследък легенда въз основа на един ръкопис, който според мен е късен фалшификат, че Русия е основана от българи, за съжаление, поне според мен, не е вярна. Това не пречи между Русия и България да са съществували много тесни връзки, главно в областта на духовната култура, като учителят сме ние. От нас русите и отделилите се по-късно от тях украинци получават и християнско кръщение, и азбука, и насоки в развитие на литературата, и много други неща.

-------------

Поради огромния интерес към Божидар Димитров не можахме да поберем въпросите ви и отговорите му в този брой. Продължението очаквайте в понеделник.
3080
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД