:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 309
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Майкъл Дертузо наднича в бъдещето

Идеологът на интернет хвърля ръкавица на социолозите
"Като погледнем възхода на WWW - от нищо до милиони потребители за няколко години, можем да се подлъжем, че новият свят на информацията ще настъпи скоро. Не е така". Казва го Майкъл Дертузо в "Какво ще бъде? Как светът на информацията ще промени живота ни" (изд. "ЖАР"). Той е ръководителят на "WWW" ("Уърлд Уайд Уеб Консорсиъм") - лабораторията, която измисля стандартите на интернет. Той е лансирал идеята за това нещо през 1981 г.: "Формата и функцията", които ми хрумнаха, бяха информационен пазар - един селски пазар на 21 век..." Той ръководи от незапомнено време и Лабораторията за компютърни науки в Масачузетския технологичен институт.

Та този човек е написал "Какво ще бъде?" В първата част обяснява информационните технологии чрез тяхната история, като възлов участник в нея. Целта е редовият читател да схване философията на тази история и се е получило точно това: философия на историята на информационните технологии. В следващите 2 части се занимава с бъдещето: какво ще бъде всекидневието и какво ще бъде обществото и човечеството. За Дертузо няма обозримо и необозримо бъдеще и в това подходът му се различава от медийно-сензационния. Той обяснява защо диагностиката на състоянието на организма чрез ползването на домашния интелигентен тренажор ще стане достъпна по-скоро от диагностиката, осигурена от интелигентния умивалник. Който анализира изплютото при миене на зъби. Обяснява психосоциалните последствия от технологичната възможност за "реален" сексуален контакт между принудително разделени човеци... Такива неща.

Майкъл Дертузо хвърля ръкавица на социолозите - неговото слово щрихова социологията на информационното общество, "инфосоциологията", може би. И е сетнешно отрицание на технократската апологетика.

Седи си успелият атинянин Майкъл Дертузо на дървена маса една вечер в затънтеното из гръцкия джендем селце Мецово с друг успял грък Джордж Метакидес - председател на програма на Европейската комисия. Отпиват селското вино, замезват със селски наденички и чертаят "американско-европейска стратегия, съгласно която Уеб-ът да стане наистина международен стандарт". И този разговор слага в малкия си джоб поне 20 Български великдена.
1021
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД