:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Емигрантите недоволни от промените за здравните дългове

Българите в чужбина са недоволни от приетите в сряда облекчения за здравните им дългове. Промените създават усложнена и бюрократизирана процедура за освобождаването на българите в чужбина от здравни вноски за периода 2000-2005, цитира БТА Атанас Чобанов, директор на в. "Парижки вести".

Според поправките здравните дългове на емигрантите се опрощават, ако те докажат, че не са били у нас с бележка от МВР, удостоверят с документ от здравната каса, че не са ползвали здравни услуги у нас и представят бележка, че са се осигурявали задължително в чужбина.

Поправката може да доведе до конфронтация между емигранти и административни органи, смята Чобанов. Според него подобни документи се набавят трудно. Българите в САЩ, където няма здравно осигуряване, и тези с нерегламентиран правен статус в чужбина пък няма да могат изобщо да се възползват от опрощаването на вноските.

Законопроектът не предлага безусловно освобождаване на емигрантите от здравното осигуряване за периода от 2000 г. досега, както и за в бъдеще, смята Чобанов. Предни поправки обаче вече позволиха вход и изход от системата, ако човек излиза в чужбина за повече от 6 месеца.



Коментар по темата - на 11-а стр.
40
642
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
31 Март 2005 23:17
Безспорно, че с тези поправки проблемът не е решен. Но има и нещо друго.
Всички или повечето от засегнатите емигранти, а и не само емигранти, се включихме в подписката на в. Парижки вести. За голямо мое разочарование се оказа, че поредната нашенаска простотия е послужила на г-н Чобанов като повод за създаване на политическа формация. Казвам за съжаление, защото когато събираш подписи и искаш данни за кореспонденция под предтекст обратна връзка и информация, редно е да е това да бъде така. Защото ние се доверихме, но не за да бъдем употребени като маса, необходима за политическите амбиции на когото и да било.
Ако господата бяха направили честно първата стъпка, може би щях да ги подкрепя. Сега всичко дотук е с привкус на измама.
01 Април 2005 00:35
На мен пък стъпките на Чобанов ми се струват логични. Нека видим какво ще направи и после да съдим. Истината е че човекът се захвана сериозно с нещо необходимо.
01 Април 2005 00:57
без да ме е грижа, че някое хахо в бг може да си мисли, че му дължа пари, се подписах в петицията на тоз человек... реших, че поне може да помогна на хора, за които това е важно... а той взе че ми напълни пощата... засега само с фолоу ъпс... ама само засега... покрай благородния почин чилякът се сдоби и със съвсем актуален чекнат мейлинг лист с поне 5-6 хиляди мейлчета със се именца, градчета, държавици... ако имах за таргет клиенти българите по света немаше да се посвеня да му дам некой лев за туй богатство...
01 Април 2005 04:14
В САЩ нямало здравно осигуряване?! А бе вие луди ли сте???
01 Април 2005 05:39
Darcy"04, пояснете, моля, какво означава тази политическа формация?Аз се подписах с ясното съзнание, че трябва да участвам в решението на проблем, който ме засяга, а не да чакам наготово.НO, не съм дала подписа си нещо, свързано с каквато и да е политика, защото смятам, че емигрантите не бива да участват пряко в избори.Това се отнася както до братята турци в Турция, така и до братята българи в други чужбини.Да се ядосвам отстрани, да, ама да съм много знаеща и да се меся вътре-не.Като съм такава отворка, да съм си стояла там
01 Април 2005 07:37
Цирка продължава. Ай спрете да се занимавате с емигрантите, щот ще си спрете кранчето за дотации. Ние нема да бачкаме за тъпите чиновници в БГ.
01 Април 2005 07:49
Подкрепям напълно казаното от Диана! И още нещо: Не съм съгласен с точка втора от Декларацията:
Второ, българските емигранти да се освобождават от плащане на осигурителни вноски, независимо от това дали са се осигурявали задължително в страните, където пребивават или не. Така ще се гарантира справедливо решение за всички наши сънародници, независимо от това къде живеят, независимо от това какъв е правният им статус.

*Още с пристигането си в Израел, аз трябваше да реша в коя от трите здравни каси да се включа и в коя от петте най-големи банки да си открия сметка, тъй като първите 6 месеца получавах помощ от държавата като емигрант и от тази сметка ми се отдържаха пари за здравна осигуровка
*Чуждите граждани, които работят тук също могат да си открият сметка в израелска банка независимо, дали са легално или нелегално! Банката не дава информация за емигрантския статус на клиентите си на емиграционната полиция и на МВР (Полицията и Министерството на Вътрешните Работи тук са отделни институции)Съответно работодателите им или тия, които са ги поканили на гости могат да им направят здравна осигуровка срещу минимално заплащане за времето на престоя им без опасност да бъдат издадени на полицията, че са нелегални!
*Дори като нелегални, при некоректно поведение от страна на работодателя, те могат да се обърнат към Трудовият съд в Израел и да осъдят работодателя си(което много често става) като съдът НЕ ДАВА информация в емиграционната полиция!
Така, че всеки може да се осигури здравно и да представи документ за това в България. Щом не се е осигурил здравно извън страната, ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИ, за да получи здравно обслужване в България!
01 Април 2005 07:57
Анацефал, в САЩ няма здравно осигуряване, има "здравна застраховка". И не е задължителна. Толкоз по темата. Така че от нашата страна на океана - ами стоим и чакаме докато ни излязат другите паспорти. След това да хванат на кучето рязаната опашка.
Подписах се, но интересно защо не ми пълнят мейловете. Че вие нямате ли си поне по три-четири резервни кутии точно за такива ситуации?
01 Април 2005 08:17
У белите държави е така-плаща се за нещо, което евентуално ще ползваш.
Та пикам ви на осигуровките...
А ако толкоз много Симката се беше загрижил за разходите, да беше си прибрал мишенките от братски Ирак.Не стига, че там за неколкостотин бабаита се харчат пари, колкото за здравето на цела България, ами после се чудим къв чин да им дадем на падналите"герои"и къв сокак да кръстим на техно име.
Ама тя, простотията, не оди у дърветата...

01 Април 2005 10:01
Страхотно!!! Аз за 6 години съм бил в 3 страни като студент. МВР ще чоплят паспорта ми да броят влизания-излизания, касата където не съм регистриран изобщо, ще ми издаде много интересен документ - със сигурност платен, но това все още е нищо... Вярвате ли че някой ще ви приеме удостоверенията, че сте се осигурявали в чужбина на чужд език?!?!? Сефте!!! За "таквизи" като мен - 3 превода с нотариална заверка най-малко... Не ми се мисли колко време трябва да загубя за да задоволя подобни измислени прищевки.

Що не си размърдат съответните части тез гениални хора и да оправдаят парите дето получават...
01 Април 2005 10:53
Присъединих се към подписката на "Парижки Вести" на 12.03 и оттогава съм получил от тях цифром и словом три (3) имейла, от които единият е за потвърждаването на "подписа". Тоест по 1 мейл за 10 дена, което е нищо, сапмовете, минаваши през филтрите на мейл-сървърите са повече.
Доколкото съм наясно, подписката срещу ЗЗО е отделна от регистрацията във формация 'Бъдеще", най-малкото заради изискванията на новия избирателен закон за ЕГН и подписи на хартия.
Поправката "Адемов" е кошмар и за хора работили в чужбина 2000-2004 г. и завърнали се в Б-я. Да пишеш на бившия си работодател да ти каже към коя компания е застраховката ти, да пишеш после на застрахователите, те да ти ти пращат удостоверения от другия край на света до Б-я. Малко вероятно да стане.
Интересно е, че социалистите също са внесли в НС предложение за поправки на ЗЗО точно както се предлага в посписката - към параграфа за българските граждани е добавено "със статут на местно лице", като следва дефиниция за "местно" и се опрощават безусловно дълговете на емигрантите. Предполагам е само предизборен ход.
01 Април 2005 11:38
Поправката Адемов е прах в очите и замазване на проблема докато минат изборите. Много добре е казано в коментара на Парижки вести какви ще са последствията за емигрантите и какви примени на закона са необходими, за да се реши въпроса. Трябва да продължим с натиска и политиците ще клекнат.
01 Април 2005 11:45
А много интресно какво дължат тия дето са си живяли в България и не са внасяли вноски от как съществува здравно-осигурителната система, а и не са ползвали услугите й?! Такава е жената, с която живея на семейни начала от дълги години. Тя нито е работила през това време, нито е внасяла вноски. На мен са ми удържали много здраво през цялото време, но нито съм се разболявал, нито съм ползвал лекарства дори. Още по-малко лекарски услуги. Опазил ме господ. За зъболечение, обаче, си плащаш като поп. Ако получиш някакъв здравословен проблем също си плащаш на ръка здраво, най-малкото за да ти обърнат въобще внимание. Независимо , че те скубят с осигуровки. Ако пък не си ги плащал, по-добре да си къташ паричките именно за в случай, че ти се наложи да опреш до лекарска помощ, за да има с какво да им плащаш на ръка. Или пък за да си купиш гранатомет и да взривиш здравната каса...
01 Април 2005 11:45
Аз от както съм жив никъде не съм плащал застраховка "Живот". Как не се е намерил все още някой да ми изчисли каква крупна сума дължа на еди кой си за това и да ме подгони по съдебен ред за това?! И ако не плащам - бой, конфискация, забрана за пътуване и пандиз до живот!
После следва преследване за данък "дишане на въздух" и несъбран наем за това , че им живея на територията на страната (+ такса отсъствие от страната за съответните периоди), както и за това , че им живея въобще....
01 Април 2005 12:04
Айде стига сте плакали бре, гаст-арб.... Хем сърби, хем боли, а? Дееба великите келеши - по цяла година си гудите изгнилите корени на зъбите и кистите, та като дойдете тук да минете "тънко" ... Да не говорим за останалото. Хубаво ви казват - няма да плащате за времето, което сте си били "у вас", ама докажете че не сте били "у нас". А и че сте били коректни граждани "у вас си" - също ни докажете ...
Аз бих препоръчаял друга система - като идвате "у нас" носете си платена здравна застраховка .... Кис-кис .... И това не ви изнася, а? Ай сиктир ....

Редактирано от - Старшината на 01/4/2005 г/ 12:53:18

01 Април 2005 12:42
И днес цял ден измекяри ще се жалват че друг требва да се грижи за трудово неактивната им рода тук в БГ!
Абе спрете да ревете бе! Ние се грижим за тях колкото можем, тия дето сме се "преебали" да останем в БГ. Стойте си спокойно там където сте! Само да не чувам от вас ония простотии че вие издържате България!

Редактирано от - katana на 01/4/2005 г/ 12:54:16

01 Април 2005 13:05
Старшината, само доказваш че си фатмак.На кой му дреме за тая нищожна вноска?Мога да я платя цялата само от джобните ми за предиобеда.Но въпросът е принципен, както и тъпотата ти е принципна.А иначе като си идвам в БГ, ходя при моя зъболекар и му плащам я в долари, я в евро, както дойде.Не в лева и не чрез някаква измислена каса, дето праща фатмаците по кварталните поликлиники, да им трошат зъбните остатъци лекари с дипломи, но без квалификация.За твойте зъбни остатъци не плащам и няма да платя нито стотинка.Хаосът нарече БГ е за фатмаци, не за хора.Хората си плащат здравното осигуряване там, където го име, където живеят и работят.Много ще ви стане ако вземем и вас да носим на гърба си, стига ни че носим един куп роднини и приятели на него.
01 Април 2005 13:12
Антилопов,
Кого носиш на гърба си бе *****! Аз и такива като мен носим трудово неактивната ти рода на гърбовете си тук в БГ. А измекяри като теб на всичкото отгоре и претенции имат че били "най-крупен инвеститор в БГ за 2004-та"!
Айде сиктер бе!

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:46:15

01 Април 2005 13:41
Антилопов, тия телешки дивотии ще разправяш ги на старата ми капа. Ясен си ми - стискаш си коренчетата в устата и центовете в джобчето цяла година. Защо не ходиш по доктори когато е необходимо, а турпиш лошия си дъх? Чинийки ли миеш вечер? Или метеш улиците? За мен не се тревожи. Ама си велик като дойдеш "у нас", нали. ***** ...

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:46:40

01 Април 2005 14:09
Катана как не те е срам да наричаш хората които са родени в България, преживяли целия си живот там, работили през целия си живот, плащали през целия си живот каквото се е изисквало от тях да плащат "трудово неактивна рода". Те си имат своя живот там, своите приятели, занимавки, имоти. Ако нищо не им липсва сега не е благодарение на мизерните пенсии. Усърдието с което търсиш вината за икономическата катастрофа на България в емигрантите ме кара да мисля, че това си е обикновена завист. А за децата си къде да плащаме осигуровки, имаш ли някоя свежа идея.
01 Април 2005 14:13
*****

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:49:23

01 Април 2005 14:24
*****

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:49:42

01 Април 2005 14:30
*****

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:49:57

01 Април 2005 14:31
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:56:15

01 Април 2005 14:37
Kryddery, остави го katana-та, тои и без това от вчера само тези три приказки си повтаря, явно друго няма в главата си (специално отбелязвам - главата, а не мозъка)
01 Април 2005 14:43
B_Ivanov, ЗОС е взаимоосигурителна институция. Ясно е на всички, че (в общия случай) на младите хора не им се налага много да ходят по доктори. И за церове много пари им не трябват. Ама те работят сега. И да не им стига до главата да им потрябва за деца или нещо подобно, обаче. С 5-6% от приходите си какво могат да направят? Ама идват и старини - тогава ще им "помагат" утрешните млади и работещи. Как да ги обясниш тия неща на онзи Говедаров, или на Куро му Янков, или на подобни недоразумения? И само се правят на тарикати - селски хитреци някакви. Да не мислиш, че си плащат осигуровки някъде
01 Април 2005 14:53
Защо бе, Пазителю? Тези неща трябва да се четат. И да се знаят - аз си мисля така ...


е аз пък не мисля така. Поканете Куро ми Янко (Антилопов) в София и си теглете по една задушевна у некое кръчме. Това е форум. Ако продължавате с тези взаимни обиди ще изгорите и вие.

Редактирано от - bot на 01/4/2005 г/ 14:58:58

01 Април 2005 15:04
Няма. Да плащам и сметките им в кръчметата ли? Няма! :-)

Редактирано от - Старшината на 01/4/2005 г/ 15:05:30

01 Април 2005 16:19
Законът е несправедлив не само за живеещите в чужбина, но и за тези в България. Откъде накъде ще плащам нещо, което не съм ползвал. Ами утре ще ме задължат да си платя за Магистралата дето не съм я помирисвал или пък водата и хляба дето не съм пил и ял, само защото на някой некъдърник не му излизат сметките! Аз не съм крал или лъгал и не се чувствам задължен на никого /финансово/. Ако някой е длъжен, то това е Държавата на НАС дето ни докара до тук и продължава да се гаври с нас. Но май всеки си заслужава управниците! Що си отнася до Парижки вести аз съм дълбоко разочараван. Още подписката не е свършила и вече се целим в Парламента. Пак от главата за краката!
01 Април 2005 16:42
Ех, хората сме обществени животни. Човекът е свързах със заобикалящите го хора. Трудно е да бъде разглеждан сам за себе си.
Държавата трябва по някакъв начин да си събере и парите вложени в образованието на емигрантите.
01 Април 2005 18:53
Да бе то едно образование. Ако не се бях самообразовал щях наистина да мия чинии. А сега само вкъщи - на машината.
02 Април 2005 01:41
Здравната каса е пирамида. Създадена е да храни банда кръвопийци, а не да лекува когото и да било. Който и плаща е луд. Истината е в здравните застраховки. Давайте си парите за качествен алкохол, а ония от касата да го ду...Наздраве !!!
02 Април 2005 03:56
Абе, за каква България бълнувате бе...Няма такава държава !
Българската държава фалира отдавна!
"Здравното осигуряване" е поредната пирамида,
създадена да пълни джоба на
същите тия, дето прокудиха 1мил българи зад граница.
Тези които останаха в БГ , разни фатмаци, мутри и неуспели (некадърници) емигранти като катана-нека си джавкат срещу слънцето, ако изобщо го виждат.
То друго и не им остана освен да се правят на партьоти и да се бият в гърдите "булгааар, булгар" или да теглят по някоя майна за утеха

******Бот, не им отнемай това единствено удоволствие
02 Април 2005 09:24
Момчета и момичета, хайде да успокоим топката!
*
Аз съм гражданин с двойно гражданство. Постъпвайки на работа в Израел, попълвам формуляр в който ме питат:
1. В коя банка имам открита сметка-номера
2. В коя болнична каса членувам(не дали членувам!)
3. От колко члена ми е семейството-пълнолетните деца не се броят
4. Съпругата/съпругът работи ли
Има и точка от колко години съм в страната, като при по-малко години ДОД е по-нисък
Въз основа на това ми се определя % ДОД и % Здравно осигуряване върху заплатата(или дохода)
При отсъствие за повече от 3 месеца от страната ДОД не ми се отдържа, но пък ако съм пенсионер преставам да получавам социална пенсия от ДОО!
*
Редно е мисля, според мен, всеки не български гражданин или гражданин с двойно гражданство, при влизане в страната(България) за по-малко от 3 месеца, още на летището да му се направи някаква МИНИМАЛНА ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА, която да му позволява да ползва услугите на здравните заведения или да не му се прави, ако представи документ, че има здравна осигуровка за този период от време-има застрахователни агентства, които предлагат ЗАДГРАНИЧНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ при екскурзии, гостувания за по-дълго време, командировки и тнт.
При влизане в страната обаче за повече от 3 месеца, да заплати 1 годишна вноска.
Ако е влязъл за по-малко от 3 месеца, а му се е наложило да остане за по-дълго, да доплати до 1 годишна вноска-какъв е проблема?
*
Това, което не мога да разбера е :Как се определят вноските? Като процент върху заплатата/дохода? Безработните би трябвало да плащат някаква минимална символична сума, само ако получават обезщетеие за безработица!
Пенсионерите-също минимална сума като % върху пенсията!
02 Април 2005 11:23
Всъщност въпросът не е дали да има здравна застраховка, а да се намери приемливата форма за ВСИЧКИ български граждани.
В новия закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО здравно осигуряване в NL( влизащ в сила от 2006) проблемът с осигурените, намиращи се по една или друга причина в чужбина, е решен така: ако се наложи да се ползват здравни услуги, те се поемат от касата по место, а тукашната каса възстановява сумата. Това става на база на сключени споразумения между държавите. Мисля, че е приемливо.
02 Април 2005 11:28
Чоки, проблемът е, че дори когато реша да остана в Бг за 6 месеца, аз продължавам да плащам осигуровките си тук. Въпрос на избор. Ако ми се наложи да ходя на лекар в БГ, ще си платя визитата и толкова. Ако не може да се намери друга форма, и това е решение. Гадното в случая е, че се опитват да ни изкарат мошеници, лекуващи се на гърба на сънародниците ни в страната. Което, при наличната допотопна бюрокрация е невъзможно.
02 Април 2005 12:14
Старши - добре, це сам се махнал навреме от от тая загубена дарява, це не знам как хората издарят да йивеят заобиколени от завистници и тапанари като ваше величество..
Даи Бойе да не ни се налага да ползваме услугите на здравното осигуряване!
Като няма от каде вече да смучат крав управниците не се учудвам, це и до тука я докарахме
Ялкото е, це тези дето се нуйдаят от здрвно обслуйване наи-много ядат дарвото, стото едвам се ижранват, да не говорим за плащане на нещо дето на практика го няма
Та продаляваи да си пиеш ракята и да гледаш в канчето на саседа.. на здраве!

Редактирано от - bot на 07/10/2005 г/ 18:16:25

07 Октомври 2005 18:09
Живея в Франция( с френски паспорт сам за щастие вече) от 10 год, останах там след университета(френски). Естествено сьм соц. осигурен там.

В България имам маика, сестра и племенник.
За последните 4 години "инвестирах" над 85 000Евро само за покупката на апартаменти. Прибавете и работата на работниците, обзавеждането и тн, дори и в момента плащам заплата на архитекта ми - общо още около 20 000Евро
Прибавете и средствата, които изпращам за ежедневните разходи на маика ми, и харчовете ми като се вьрна в България и ще получите една доста крагла сумичка.
Питам, обикновеният булгарски данькоплатец ли ще инвестира такива средства в икономиката на България? А как да развиеш икономиката на една страна без инвестиции?

За щастие не сам само аз такав-"ГЕСТ АРБ", които прави финансови инжекции на Бьлгария ами ина и други "будали" .....които да поддьржат тези които са обречени, .... забравени от даржавата...

И си мисля, ние толкова даваме така или иначе, че защо да не ни оскубят "законно" с някое друго евро. ...и да ни презират завистливо ако повдигнем глас, че сме несагласни.
А пьк че трябва да се поставят основите на една здравно осигурителна система в България, трябва. Поне генерацията, която идва и ще е активна след 20 год да има нещо по-добро. А че дотогава всеки ще се оправя както може и това сащо е ясно ....и че няма да се отьрвем от балканския синдром скоро - сьщо е ясно.

Тево.

07 Октомври 2005 18:41
ТЕВО,
Ти вкарваш в България ИНФЛАЦИЯ, а НЕ Инвестиция !!!
За да го разбереш, да ти припомня що е то Инфлация и що е Дефлация-НАЙ-ПРОСТИЧКО казано:
Когато ОБЕМЪТ /размерът/ на Парите е по-голям от обема на произведените стоки и услуги- тогава имаме Инфлация! Обратно, когато обемът на парите е по-малък от обема на произведените сток и услуги- имаме ДЕфлация !!!
Милиардите долари/левове/ които идват от емигрантите, , а НЕ от произведени и ИЗНЕСЕНИ /продадени/ стоки и услуги, са ПРОинфлационни за България и са ДЕинфлациони за държавите откъдето идват емигрантските пари!!! Следователно, парите на емигрантите могат и да помагат на близки и роднини на емигрантите, но НЕ помагат на останалите граждани ! Твоите емигрантски Пари ще бъдат Инвестиция тук САМО ако са Капитал, а НЕ "обикновени" пари за покупки! Направи си справката: що е Капитал?- и ще разбереш какво ти казвам! КАЗАХ!
07 Октомври 2005 19:44
Zdr. Paragraf,

Blagodara ti za poiasneniata, no s tiah ne usporvash tova, koeto kazvam

Kakvo opredelenie shte dadesh na fakta tche az i horata v moiata situazia nasartchavat proizvoditelite v Bulgaria- mebelni, stroitelni firmi, i drugi predstaviteli na lekata promishlenost?
Tchuval li si za termina" konsumativno obshtestvo"- ako da, mojesh da go kajesh za tezi koito ne go znaiat shtom iskash da pokajish znaniyata si.
A kakvo stava, kogato obshtestvoto spre konsumaziyata?- otgovor- namalava proizvodstvoto, namaliavat i rabotnite mesta estestveno. Znatchi parite za konsumaziata stavat oshte po-malko i kragat se zatvaria.( zvutchi poznato a?)

Moje bi imash ideia kak da se nameriat pari za konsumazia v Bulgaria.... i da uvelitchish zaplatite ot 180lv na 1800lv?
Izvod? Polezni li sa parite, koito vkarvame v bulg. ikonomika?
Znaesh li kakva beshe situaziyata v Turzia prez 80god? Pointeresuvai se ako ne znaesh, poneje ima shoden fenomen v Bulgaria v momenta.

Komai napravihme "hors sujet"....na men misalta mi beshe tche kato mogat da ni oskubiat zashto da se lishavat...v kraina smetka na bosiya zarvulite niama da vzemesh...a pak haznata e prazna.

Tevo
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД