:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Запазете РМД-тата, призова КНСБ. Те не бяха работнически, а мениджърски, контрираха управляващите

Приватизацията сблъска старото и новото време

Новият проектозакон давал възможности за големи далавери
Снимка: Борислав Николов
Дискусията по проектозакона за приватизацията и следприватизационния контрол, проведена вчера в НДК по инициатива на Министерството на икономиката, сблъска противоположни философии за продължаването на процеса. Основните промени, които смятат да осъществят управляващите от НДСВ - премахването на преференциите за работническо-мениджърските дружества и на продажбите чрез преговори с потенциални купувачи, - срещнаха съпротива от страна на опозицията.

Шефът на икономическата комисия в парламента Валери Димитров аргументира необходимостта от нов закон с нуждата да се формулират целите на приватизацията, да стане тя по-бърза, по-прозрачна и по-ефективна.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов обаче настоя, че работническо-мениджърските дружества имат право да съществуват и да запазят преференциите си. "Става дума за разпределяне на всенародно богатство. Не демотивирайте хората", обърна се д-р Христов към авторите на проекта. "Не знам сделка с РМД, от която някой работник да е спечелил. Печелеха само група мениджъри, а държавата беше измамена", контрира вицепремиерът Николай Василев.

Бившият зам. икономически министър Иван Иванов пък обяви, че държавата не трябва да изоставя на произвола приватизираните предприятия.

Шефката на Агенцията за малки и средни предприятия Ирена Петрунова обяви, че законът дава възможност за развихряне на шуробаджанащина и далавери. Според нея обтекаеми формулировки и неизчистени текстове дават възможност за злоупотреби. Петрунова предложи гаранционните фондове за подкрепа на малки и средни предприятия да не бъдат към общините, а да се управляват от банки.

Представители на собствениците на компенсаторни записи възроптаха срещу противоречията между готвения приватизационен закон и закона "Лучников". "Зам.-министър Калоян Нинов ще довърши реституцията за 12 месеца", обеща Василев. Нинов обясни, че до седмица ще внесе проект за закон за регламентиране на търговията с компенсаторни записи и единен електронен регистър. След това ще се променят законите "Лучников" и за земеделските земи.

ДЕМОКРАЦИЯ

Вицепремиерът Николай Василев подложи на гласуване сред участниците в дискусията дали да има една или две агенции за приватизация, тъй като самият той не можел да реши. Мнозинството гласува за една агенция с две звена - за приватизация и за следприватизационен контрол.

Стоян Ганев представляваше премиера Сакскобургготски на дискусията, но очевидно скучаеше, дъвчейки дъвка.
1352
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД