:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Жълтите избраници сами платили разноските по мероприятието

НДСВ и ДПС се събраха в планината да се запознаят

Депутати и министри сгафиха пак с медийна политика, накрая се сетиха да поканят журналисти на сбирката, но само срещу ЕГН
Снимка: Александър Михайлов
Под гръмкото заглавие "Практики на взаимодействие" ( но май по-скоро за да си научат най-сетне имената) два дни министри и депутати от мнозинството прекараха в най-луксозния хотел в Пампорово.

На този първи семинар журналистите въобще не бяха предвидени, макар цял един ден да бе посветен на темата "Взаимоотношения с гражданското общество и с медиите". Премиерът Симеон Сакскобургготски обаче поправи грешката и отдели един час за неофициално с репортерите "пред камината". Иначе депутатите си говориха за бъдещия икономически просперитет на населението, за преговорите с МВФ, за ударно законодателство и за по-добри връзки между парламента и правителството.

Участниците в срещата се похвалиха, че сами поели разноските си за мероприятието. Според депутата организатор Светослав Спасов всеки се бръкнал с по 35 лева за две нощувки в петзвездния хотел "Пампорово" и ядене на корем.

Още в петък пиле не можеше да прехвръкне покрай хотела без щателна проверка.



2 полицейски кучета и 15 държавни гардове пазеха подстъпите



към хотел "Пампорово", за да не припарят в него журналисти и други нежелани посетители. Лично шефът на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров изпъди група кореспонденти на столични издания към 19 ч. в петък с думите: "Хотелът е затворен. Напуснете района."

"Продължавай, продължавай да вървиш", разпореди се цивилно ченге на журналисти от "Сега" и "168 часа" към 20.45 ч. в петък, когато тъкмо бе пристигнал премиерът със съпругата си Маргарита. "Накъде", попитаха репортерите. "Нагоре", отвърна ченгето. "Но там няма нищо", плахо се опитаха да опонират представителите на медиите. "Църквата на Гарелов е отворена", рече полицаят. След като разбра, че групата е журналистическа, човекът от НСО чистосърдечно обясни: "Аз съм от първия кордон. По-добре аз да ви спра, отколкото вътре в хотела."

Десетки мерцедеси се наредиха около хотела и само няколко по принуда бяха отпратени към съседния хотел "Снежанка" - защото луксозните места не достигаха.



Девойки в народни носии посрещаха с погача гостите на прага



Новата църква в Пампорово беше широко отворена през нощта - в случай че премиерът реши да се черкува в нея.

Семинаристите се барикадираха в хотела и не пуснаха репортерски крак да припари в тяхната обител. Както обясни новото пресаташе на парламента Силвия Симова, депутатите искали да стоят далече от журналистите, защото четели непрекъснато поръчкови материали за Народното събрание.

Материалите от семинара се разпространяваха почти апокрифно на тайни сбирки с по-благосклонни към журналистите жълти депутати. Оттам медиите научиха за самокритичните изказвания на участниците. "Депутатите и министрите не бива да забравят, че са част от народа", с тия думи открил семинара самият Симеон Сакскобургготски. "НДСВ не трябва да се държи като опозиция", посъветвал колегите си новобранци Ахмед Доган. Той предложил и услугите на своите 1300 структури, когато царските хора решат най-сетне да правят партия.

Няколко министри направили отчет на свършеното и начертали светли перспективи.



Най-големият оптимист се оказал вицепремиерът Лидия Шулева,



която се заканила догодина да влязат 2 млрд. долара инвестиции в родината и предвидила нулев бюджетен дефицит за 2003-2005. В края на мандата доходите ще стигнат европейските, рапортувала Шулева.

Соломон Паси също се похвали, даже и пред журналистите, за външнополитическите си успехи. И изтърси: "100-те дни на парламента - 100 дни на успехи на фона на трагедията от 11 септември."

Медиите бяха третирани като нежелани и опасни гости на семинара на управляващите.

Май напук на правилата, спуснати от НДСВ, почти цялата парламентарна група на ДПС плюс министър Мехмед Дикме пристигнаха в ресторант "При бай Илия", където 40 журналисти от София и Смолян устроиха базов лагер. Оттам репортерите изпращаха цветарки и съгледвачи към хотел "Пампорово". Исмет Саралийски, Расим Муса, Ахмед Юсеин, Хюсеин Чауш, Кемал Еюп и други депутати от ДПС с мъка на сърце обясниха, че ограниченият достъп на медиите до семинара не работи в полза на властта.

Репортери бяха допуснати само на пресконференциите на министри и депутати, и то със специални пропуски. Брифингите бяха в хотел "Снежанка", който се намира на километър от "Пампорово". Преди това багажът им беше щателно проверяван от специално обучени кучета. Накрая на журналистите се каза, че ще бъдат навестени лично от Симеон Сакскобургготски. Той обаче щял да поговори с тях само ако не се тълпят около него и не го потискат с много камери и снимки.

Небрежно облечен в светла дънкова риза, велурен елек и спортни бежови панталони, премиерът седна пред камината да обмени мисли с репортерите. Той помоли за повече дискретност и обясни, че е деликатен човек и не може всеки ден да дава гениални коментари за всяко събитие. Царят-премиер призна, че работи по 16-18 часа на ден, но скромността му пречела да го изтъква. Скоро щял да отчете 100 дни на правителството си, а соцминистрите му до дни щели да решат дали напускат кметските си места в Благоевград и Русе.



"Чувствам се като фуния, в която всеки налива информация



и аз трябва да дам мнение и решение за всеки въпрос", оплака се Симеон. Все пак той не съжалявал, че се е върнал в България и е поел ръководството на държавата. Премиер и журналисти не можаха да се разберат само за едно-единствено нещо - кога и как репортерите да получават достъп до министрите.

Вечерта журналистите бяха поканени да се повеселят със семинаристите, след като предишната нощ бяха напъдени от хотела им. Достъпът до нощния бар обаче ставаше само след преминаване през скенер за оръжие и вписване на трите имена и ЕГН-то на медийния представител. Гардовете от НСО ескортираха журналистите до бара, фотоапаратите и касетофоните бяха забранени. В това време Симеон пушеше пуретка в компанията на варненския депутат от НДСВ Борислав Ралчев и още няколко души.





КАРЕ

През "Чевермето" и бара



Елитът допусна груба тактическа грешка - появи се в нощния бар, след като преди това мина през пампоровската кръчма "Чевермето". Там управляващите употребили всякакви напитки - от взривоопасния "облак" - смес между мента и мастика, през ракии и вина до бърбън. В "Чевермето" водачите на народа попели македонски песни, завъртели право хоро и под одобрителните викове "Да живее евроинтеграцията" показали ориенталски танци.

Купоните, които СДС устройваше на Боровец, бледнеят пред сътвореното от НДСВ на "Пампорово 1". Сините депутати показваха най-много нова дискостъпка и шпагат след изявите на руски балерини. Жълтите сътвориха чудеса. Много развеселен, министър Милен Велчев вдигна на рамене министър Соломон Паси и така, в сложна пирамидална фигура "министър върху министър", двамата обиколиха дансинга. Шефът на парламента Огнян Герджиков събра очите на колегите си с невероятната си денспластика. Министрите Свинаров и Станков не се отделиха от вицето Шулева.

-----





През втория ден депутатите и министрите бистреха разнообразни проблеми - от преговорите с МВФ през външния ни дълг, та чак до предаването на Явор Дачков по Канал 1.

Преди да се впусне в купона, Милен Велчев обяснил на семинаристите, че споразумението с МВФ ще го бъде. Още през тази седмица се очаква пратениците на фонда да пристигнат в София, а като краен резултат - да подпишем едногодишно стенд-бай споразумение и да получим 150 млн. долара. "Фондът има добри намерения и голямо желание за подкрепа", рече Велчев и допълни: "Наследството пречи, но го преодоляваме." Той напомни, че от МВФ не са съгласни да имаме повече от 0.8 на сто дефицит, докато правителството настоява за 1.5%.

Ахмед Доган се поинтересувал как точно правителството смята да плати 1.3 млрд. долара външен дълг, дължими през 2002 г. А също и дали властта смята да си върне по някакъв начин иракския дълг. Велчев репликирал, че върху Ирак тегне ембарго, но Доган го светнал, че може да се направи нещо по формулата "петрол срещу храни". По тази програма Ирак може да изнася на всеки 6 месеца петрол за 5 млрд. долара, в замяна на което да внася храни, медикаменти и стоки.

Коста Цонев повдигнал за пореден път въпроса за "жълто" предаване по БНТ. Актьорът депутат напомнил, че Явор Дачков и неговите "Гласове" са врагове на властта и заради това е необходимо да бъде реализирано ново, про-НДСВ предаване. За първи път подобна идея се роди преди няколко месеца в главата на депутата Кирил Милчев, един от медийните стратези на жълтите и бивш съветник в пресцентъра на сините по времето на Филип Димитров.

След като през първия ден на семинара депутати, министри и пресаташета се чудеха как да се скрият от репортерите, през втория ден участниците в мероприятието умуваха върху проблемите на взаимоотношението с медиите.



Журналистите като картечари



Безценни съвети за работа с журналистите бяха нахвърляли към семинаристите незнайни медийни експерти. Според "Наръчника на депутата за работа с медиите" повечето журналисти по принцип са доброжелателни. Имало обаче и недоброжелателни. На тях беше посветен специален класификатор. Недобронамерените се разделяли на пет категории. Първите били "картечарите". Те задавали въпрос след въпрос и не давали време на интервюирания да отговори. Следвали ги "прекъсвачите", които имали навика да прекъсват мисълта на политика. Имало още "поръчкови", "скандалджии" и "интерпретатори", които изваждали някое изречение от контекста и обръщали смисъла му.

Участниците в работната среща получиха още "10 златни правила" за взаимоотношенията с медиите. Правило Първо: "Медиите не са ваш враг (с приложена картинка на мъж с автомат, задраскана), но не са и ваш приятел (прегръщащи се дечица, също задраскани). Те са партньори (илюстрацията е на ръкуващи се господа)".

Депутатите бяха посъветвани още да осигуряват сами точна и бърза информация, да търсят медиите, ако има какво да им съобщят, да отправят ясни и кратки послания. "Не коментирайте личности, факти и събития, за които нямате предварителна информация и позиция", пишеше още в инструкциите. С кървав бой беше илюстриран следният съвет: "Не започвайте война с медиите. Те винаги печелят."





КАРЕ



Надежда Михайлова - първенец по законопроекти



СДС краде законопроекти на Министерския съвет и ги внася от свое име, оплака се депутатът Лютви Местан. Шефката на сините депутати Надежда Михайлова била внесла самостоятелно 4-5 текста за омбудсмана, енергетиката, околната среда. Те според Местан са писани от администрацията на правителството и затова той ги нарече "нормативно плагиатство". Венцислав Върбанов също внесъл 2 законопроекта още през втората седмица от работата на Народното събрание. "Защо не са ги предложи, докато бяха на власт, ако текстовете са толкова добри", попита финансовият министър Милен Вълчев. Според управляващите повечето предложения на сините депутати са свързани с нови харчове, непредвидени в бюджета.

Още идния месец парламентът трябва да приеме няколко финансови закона, каза Велчев. Става дума за законите за бюджета и за приватизацията и данъчните закони. До края на годината мнозинството се е амбицирало да гласува и 19 проекта за синхронизиране на законодателството с Европейския съюз.
 
Обучена овчарка проверява багажа на репортерите, преди охраната да им позволи да влязат в една зала с премиера и министрите му.
 
Соломон Паси пробва шапка за ски в магазинче в Пампорово. След това демонстрира сложни гимнастически фигури, докато танцуваше в нощния бар.
 
Царят седна край камината да поговори с журналистите. Сподели, че е уморен, че работи по 18 часа на ден и се чуства като фуния, в която всеки излива каквото може.
708
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД