:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Немци са фаворити за европейските "Оскари"

Сред най-добрите филми на континента има румънски, но не и български
снимка: ройтерс
Жулиет Бинош и Даниел Отьой на премиерата на "Скришна игра" в Кан.
Като си нарочи критиката някой режисьор, няма измъкване. В обявените снощи в Севиля от Европейската филмова академия (ЕFA) номинации за европейските "Оскари", това е германецът Михаел Ханеке. Известен е най-вече с "Пианистката" по романа на нобелистката със сексуални отклонения Елфриде Йелинек. Дали новият му филм "Скришна игра" заслужава 5 номинации в общо 10-те наградни категории ще можем са се уверим още тези дни на Киномания.

Ханеке се състезава за най-добър европейски филм с "Не чукай" на класика Вим Вендерс, "Братя" (ДанияШвеция/Норвегия) на Сузане Биер, "Детето" (Белгия/Франция) на носителите на "Златна палма" братя Дарден, "Моето лято на любовта" (Великобритания) на Павел Павликовски и "Софи Шол - последни дни" (Германия) на Марк Ротемунд.

Почти същите са претендентите и в категорията за най-добър европейски режисьор. За разнообразие има и един румънец (Кристи Пую, "Смъртта на г-н Лазареску") и един италианец (Роберто Фаенца, "Под слънчевите лъчи").

За най-добра актриса се състезават Жулиет Бинош в "Скришна игра", Сандра Чекарели, Юлия Йенч в "Софи Шол", Кони Нилсен в "Братя" и Одри Тоту в "Най-дългият годеж". Въпреки че филмът на Жан-Пиер Жоне е съфинансиран от "Уорнър" и не би трябвало да се състезава сред евротворбите, той има 4 номинации - предимно в техническите категории (оператор, монтаж и декори). С по 4 номинации са и филмът на Вендерс и "Моето лято на любовта".

Сред кандидатите за най-добър актьор има само две познати имена - Даниел Отьой ("Скришна игра") и сънародникът му Ромен Дюри.

Суперинтересна е категорията за композитор, в която се състезават авторите на музиката в "Хотел Руанда", "Мандърлей" (продължението на "Догвил" на Ларс фон Трир) и ветеранът Енио Мориконе за "Без вяра".

Наградите се връчват в Берлин на 6 декември. За тях гласуват 1600-те членове на Европейската филмова академия, сред които има и десетина българи.
1
980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Ноември 2005 00:10
О Оскар -човек зад борда
ядът много свинско и трябва да се поиздавят малко
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД