:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Драма

Кой разби любовта на принцесата и пехотинеца?

Идилията между американския Ромео и бахрейнската Жулиета продължи само две години. Днес Мириам Абдулах ал Халифа иска развод и моли родителите си да я приемат обратно
Снимки: Ройтерс
От тази история в САЩ направиха сапунен телесериал. Защото тя сама по себе си беше като извадена от такъв сериал: екзотичен пейзаж, забранена любов, тайно бягство с преобличане и криене, съдебни битки и победа за двама млади безразсъдни, но влюбени... Филмът се наричаше "Принцесата и пехотинецът". Прототипи на героите бяха мургавата 19-годишна дъщеря на братовчеда на емира на Бахрейн Мириам Абдулах ал Халифа и снежнорусият 25-годишен сержант от американската армия Джейсън Джонсън, които избягаха от недружелюбния за любовта им Бахрейн, за да се оженят и да заживеят в САЩ. Две години по-късно - и само две седмици след атентатите в САЩ на 11 септември т.г., Мириам подаде молба за развод и обяви, че се връща в родината си. Приказката свърши. Баналният финал е още по-съкрушителен на фона на романтичното и остросюжетно начало.

---------------------------------------

Любовта между Мириам и Джейсън пламва в магазин в центъра на бахрейнската столица Манама, където съдбата случайно ги сблъсква. Сержантът, който отбива службата си в разквартируваната до града американска армейска част по борба с тероризма, не подозира, че запленилата го отракана местна нимфа е кралска особа. Започват да се срещат, да излизат заедно. Страстта се разпалва, чертаят се планове за брак и отпътуване за САЩ.

Връзката обаче шокира близките на Мириам. Според мюсюлманските обичаи тя не бива да се залюбва с друговерец. И срещите с Джейсън просто са забранени.

Няма как, принцесата разкрива пред пехотинеца коя е и как роднините й искат да ги разделят. Американецът първо леко се шашва, че се е сдобило с гадже със "синя" кръв, но бързо се окопитва и измисля план как да отърве любимата си от назадничавото й семейство и да я откара със себе си в Америка след изтичащата му вече служба в арабското емирство.

Джейсън намира за Мириам униформа на американски морски пехотинец и фалшив пропуск за летището на американската военновъздушна база до Манама.



Момичето се преоблича във военните дрехи,



прибира дългата си коса под бейзболна шапка и се промъква в багажното отделение на същия самолет, който връща в САЩ поделението на любимия й.

След кацането отвъд Атлантика нелегалната бегълка, разбира се, е разкрита. Първо гръмва скандал - как така цивилно лице е успяло да се промъкне в строго охраняваната база на американската част по борба с тероризма до Манама, че и да се качи на военен самолет. Шумът обаче бързо стихва, за да не се излага армията и мерките й за сигурност. Само Джейсън е понижен в звание.

Но на него много не му пука - щастлив е, че най-после може да се ожени за Мириам. Двамата сключват брак в Лас Вегас - в града, в който не са придирчиви към документите на младоженците и могат да бракосъчетаят за 5 минути дори и извънземни.

Щастието на новоизпеченото семейство е помрачено от имигрантските служби на САЩ. Те емват Мириам за незаконно влизане в страната. Започва дълга съдебна битка. Двамата влюбени упорито настояват Мириам да получи статут на политически бежанец, тъй като



е застрашена със смърт, ако се върне в Бахрейн



Законите на шериата са безпощадни към мюсюлманките, пристанали на друговерци. Семейството на Мириам напразно праща послания от Бахрейн, че е готово да прости на момичето бягството му и че то с нищо не е застрашено. Американските медии са запленени от романтичната история, която украсяват със сърцераздирателни аналогии с Шекспировите Ромео и Жулиета, чиито съвременни превъплъщения търсят спасение от далечни примитивни нрави във високоразвитата и благородна Америка...

В крайна сметка и съдът клеква пред емоциите и дава на Мириам право на постоянно жителство в САЩ. След едногодишни съдебни митарства любовта побеждава. Принцесата и пехотинецът са любимците на Америка. Епопеята с хепиенд е филмирана и разплаква хиляди домакини.

Не се знае дали продуцентите на сериала са дали някой и друг процент на прототипите, каквато е обичайната практика в такива случаи. Но и да са пуснали, малко ще да е било, защото само година по-късно младото семейство, приютило се в семейния дом на Джонсънови край Лос Анжелис, вече е



разядено от банални дрязги за пари



Уволнилият се от армията Джейсън не ще да подхваща работа, а се записва в колеж. Мириам обаче си представя ролята на мъжа в семейството другояче - като опора и източник на финансова стабилност. Не е очарована и от собствената си функция на домакиня. Жалва се пред приятелки, че не ще да кара така повече.

Идват и атентатите от 11 септември. В САЩ се надига вълна от антиарабски настроения, жертва на които става дори един сикх, пребит само защото носи чалма и брада.

На Мириам окончателно й прекипява, стяга си багажа и заминава за Вашингтон. Там нарежда на адвоката си да заведе дело за развод и да се свърже с родителите й. Праща им и писмо, с което моли да й простят и да й позволят да се върне в Бахрейн. Ако се разведе, тя губи правото си да живее в САЩ, но това изобщо не я вълнува.



Предпочита си родното емирство в рисковия арабски свят



пред захваналата се да отмъщава за тероризма Америка.

Бахрейн всъщност досега е бил един от най-верните съюзници на САЩ на Арабския полуостров. Разположеното на едноименния архипелаг емирство с около 300-хилядно население навремето е било британска колония. Относителното благоденствие на жителите му се дължи преди всичко на петрола.

Бахрейн се включи в антитерористичната кампания на САЩ, като още на 30 септември нареди на централната си банка да замрази финансовите активи на всички индивиди или групи, свързани с международния тероризъм.

Емир на Бахрейн от същата 1999 г., когато гръмна скандалът с бягството на Мириам и Джейсън, е чичото на принцесата - шейх Хамад бен Иса ал Халифа. Той оглави държавата след смъртта на баща си - шейх Иса бен Салман ал Халифа, който почина през март 1999 г. Погуби го удар, получен точно пет минути след срещата му с гостувалия в Бахрейн тогавашен военен министър на САЩ Уилям Коен.



Династията Ал Халифа управлява от 1782 г.



Всички ключови постове в страната са заети от нейни представители. Премиер е шейх Халифа бен Салман ал Халифа, военен министър - шейх Халифа бен Ахмед ал Халифа и т.н.

Сегашният емир и чичо на Мириам е 51-годишен, възпитаник е на британски и американски военни академии, смята се за създател на националната армия, основана през 1968 г. Оттогава той е и неин главнокомандващ. Поддържа отлични отношения с политическия и военния елит на САЩ и Великобритания, където гледат на него като на "добър приятел". Бахрейн е ключова база за Пети американски флот в Персийския залив. От негова територия излитаха самолетите на САЩ и Великобритания, които бомбардираха Ирак по време на войната в Залива през 1991 г. В сегашната криза около Афганистан Бахрейн се въздържа от резки действия, въпреки че ясно осъди тероризма и взе мерки за блокиране на подозрителни банкови сметки.
 
Докато още се държаха за ръце, принцесата Мириам и пехотинецът Джейсън бяха любими герои на американската булевардна преса.
 
Младото семейство героично издържа битката с имиграционните власти и съдебната система на САЩ, но се предаде пред житейските несгоди и световния тероризъм.
 
От тази военновъздушна база на САЩ край Манама е излетял самолетът с поделението на Джейсън и със скритата в багажния отсек и преоблечена като американски пехотинец Мириам.
7252
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД