:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Парламентарна комисия сложи драконовски текст в закона за пътищата

Забранява се и капка алкохол на шофьорите

Иначе всеки спори колко промила прави 1 бира, казва шефът на КАТ
На шофьорите се забранява да употребяват алкохол или друго упойващо вещество, преди да карат. Тази поправка в Закона за движение по пътищата гласуваха депутатите от комисията по транспорт.

В поправките, предложени от Министерския съвет, глобата за алкохол просто се увеличаваше с по 100 лева според промилите в кръвта. В сегашния закон не пише, че алкохолът е забранен категорично. За новия текст настояха председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев, Исмет Саралийски и Рамадан Аталай.

Глобата за шофиране с алкохол пак ще се налага от 0,5 промила в кръвта нагоре. Изричната забрана обаче улеснява КАТ, тъй като само кръвната проба може да служи за доказателство, ако някой оспорва наложената му глоба. Кръвна проба обаче не може да се вземе на пътя.

"По-добре така, отколкото всеки да спори по време на проверка колко промила правят една бира или една ракийка", коментира шефът на КАТ-Пътна полиция Алекси Кесяков.

Според него такава категорична забрана има във всички европейски страни, а в Чехия глобите почват от 0,2 промила нагоре.

Според юристи съдебната практика е доказала, че за пиян може да се смята човек с над 0,5 промила алкохол в кръвта и това е посочено в Наказателния кодекс. Организмът реагира различно на алкохола. Известно количество в кръвта може да бъде открито дори ако човек е ял плодове в горещо време.

Според поправките в закона наказанието за алкохол в кръвта над 0,5 промила се вдига от 100 на 300 лева плюс отнемане на книжката за 1 година.
3815
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД