:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 590
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
АДРЕС 4000

"Златните глобуси" пътуват за страната на кенгуруто

Триумфират Никол Кидман и Ръсел Кроу, "Властелинът на пръстените" без награда
Цяла зима разни критици и техните общества връчват награди за кино, но най-важната гара по трасето към кулминационните "Оскари" се нарича "Златен глобус". Причината в правдоподобността на наградите, връчени през уикенда в Лос Анжелис, вероятно се корени във факта, че те са единствените, връчвани не от американците. "Глобусите" са награди на асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд.

Ето защо не е никак чудно, че тиражът им 2002 ще се запомни като "австралийската година". Пет награди заминават за дясната долна четвърт на глобуса, още купища австралийци и новозеландци бяха номинирани.

Големите победители: "Прекрасен ум" на Рон Хауърд - 4 награди. "Мулен Руж" на Баз Лурман - 3. След като три години поред бе номиниран за "Златен глобус", новозеландецът Ръсел Кроу най-сетне го спечели за ролята на гениален математик шизофреник. Филмът на Хауърд се окичи и с наградите за сценарий и за най-добър филм, категория "драма". За разлика от регламента на "Оскарите" и всички други награди "Златните глобуси" за най-добър филм са два - за сериозния жанр и за комедия-мюзикъл. Във втората категория без никакво съмнение триумфира "Мулен Руж". Австралийката Кидман, която всъщност е родена в Хавай, грабна глобуса за най-добра актриса с ролята на куртизанката Сатен. Тя го измъкна под носа на сънародничката си Кейт Бланшет, която вече е печелила наградата за "Елизабет". На косъм с приза за режисура се размина нейният сънародник Баз Лурман, основният мозък зад "Мулен Руж". Взе го ветеранът Робърт Олтман за новия си филм "Госфорд Парк".

Без нито един приз остана "Властелинът на пръстените". Фундаменталната екранизация по Толкин, реализирана от новозеландеца Питър Джаксън, бе номинирана в 4 категории, сред които за най-добър филм. Филмът още има шансове да се отличи на "Оскарите" поне в техническите категории. Статуетката за чуждоезична продукция грабна босненската военна драма "Ничия земя".

"Златните глобуси" се връчват и за постижения в областта на телевизията. Въпреки че отличените сериали са непознати у нас, с награди от тази кошница си тръгнаха небезизвестните Чарли Шийн, Сара Джесика Паркър, Кийфър Съдърланд и родопският зет Том Ханкс.
362
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД