:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новата офанзива на долара започна

Доларът е на 18-месечен връх спрямо еврото. Последните равнища към йената бяха непозната територия за изминалите 2 години. Щатската валута не само че подмина прекалено лесно ключови нива, но и напълно игнорира някои противоречиви новини за икономиката на САЩ. Импулсът зад долара е толкова силен, че е време да се търси отговор на въпроса дали 1.15 EUR/USD няма да се окаже следващото дъно на еврото. Това става все по-вероятно, тъй като пазарът вече прави сметките, че лихвата в САЩ ще продължи да се покачва, а ЕЦБ ще задържи нивото й на 2% до края на 2005 г. Силният долар може да стане обичайна новина за дълъг период от време, подкрепен от лихвени равнища в рамките на 4.50-5.00%.

Икономиките от двете страни на Атлантика се представят добре. Растежът в САЩ е над средния, а еврозоната показва признаци на подобрение за следващите месеци. Предимството и в тази посока е на страната на долара. Инфлацията също е по-висока в САЩ и затова може да очакваме още по-високи лихви до средата на 2006 г. Пазарът е игнорирал напълно факторите срещу поскъпването на долара - увеличаването на бюджетните разходи за покриване на щети от тайфуните и липсата на вторичен инфлационен ефект от повишаване на работните заплати. Дори и емблематичният доклад за новите работни места не успя да обърне инвеститорите срещу щатската валута в петък. Данните на американското министерство на труда показаха, че през октомври са създадени 56 хил. нови работни места, което не оправда и наполовина очакванията на икономистите за 120 хил. нови работни места.
2
606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
06 Ноември 2005 22:32
Да му мислят тези в извън доларовата зона. До сега евтиният долар смекчаваше покачването на цените на нефта – 2 евро за литър бензин не е далечна переспектива.
07 Ноември 2005 00:15
Бай Иване, не ме радва това покачване на УСД. Добе си бяхме схс слабия долар.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД