:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,294
Активни 535
Страници 1,739
За един ден 1,302,066
Криминале

Канадската връзка на българската автомафия възкръсна

Полицията в Торонто арестува петима нашенци, откраднали луксозни коли за над милион долара
По-малко от две години след като НСБОП разби голям международен канал за кражба и пласиране на луксозни джипове от Квебек в България, канадската връзка на българската автомафия бе възродена.

Петима българи бяха арестувани и обвинени за кражби на скъпи лимузини в Торонто на 8 март след четиримесечно секретно разследване на местните власти. Според информация във вестник "Торонто стар" задържаните са 36-годишният Димитър Илиев, 32-годишният Владимир Цеков, 37-годишната Румяна Начева, 31-годишният Жеко Николов и 27-годишният Ивайло Младенов. Петимата били арестувани, след като полицията атакувала апартамент на "Косборн авеню" миналата сряда. При задържането им у тях и в апартамента са били открити фалшиви пари, чужди кредитни карти и крадени вещи, съобщава още канадският вестник.

----------------------------



Разследването започнало на 23 ноември м.г., когато пътен полицай се натъкнал случайно на крадена кола на магистрала 401 край Торонто, близо до Дон Валей Паркуей. Той се усъмнил в идентификационния номер на автомобила и направил съответните проверки, от които се оказало, че той е наистина краден. Тогава започнало и секретното разследване.

Българите са били следени няколко месеца от полицията, разказа за "Сега" Кал Милър, репортер в "Торонто стар". Били засечени няколко откраднати коли, на които бандата в момента е подправяла документите.

Част от играта била канадска компания за морски превози. Тя издавала фалшивите документи, в които пишело, че става дума или за коли на хора, които се преместват да живеят в друга държава, или пък отбелязвала, че се товарят хладилници. Бандата поставяла колите в транспортни контейнери и после ги прехвърляла с товарни кораби. Един от корабите с крадени коли бил задържан, след като пристигнал в Гърция и колите били върнати в Канада, разказа още Милър.

Всички арестувани са българи, които са имали връзки със свои сънародници в страните, в които колите са пращани. Последните се занимавали с пласирането на луксозната стока. Веднага след полицейската операция те се покрили и в момента се издирват. До момента било известно, че освен арестуваните петима българи, се търсят още шестима.



Преди разкриването на канала е бил продаден огромен брой



коли. Бандата крадяла по предварителна поръчка. Обикаляли да търсят коли от заявения модел и паралелно обирали от други скъпи коли чанти, портфейли, кредитни карти.

След смянята на номерата и изготвянето на фалшиви документи и регистрация откраднатите автомобили били прехвърляни с кораби към Белгия, България и Израел, установило разследването.

В момента канадската полиция търсела връзка с българските си колеги, за да бъде проведено и местно разследване, което да установи къде са отишли колите.

При операцията са били върнати на собствениците им 10 луксозни автомобила за повече от 350 000 долара. Групата е крадяла предимно скъпите модели на джип "Чероки", "Додж Дюранго", "Тойота Рънър" и "Мерцедес", съобщи Рон Тавернър, полицай от специализираната следствена служба в Торонто. Според него, преди да бъде разкрита, групата е успяла да открадне луксозни коли и вещи от тях за над 1 млн.долара.

Според друг канадски вестник - "Глоуб енд мейл", който също съобщава за полицейската операция, крадците на автомобили прилагали нова тактика и вместо да ги крадат от улицата или от гаражите, предпочитали да спират колите в движение. Един от триковете на мафиотите в Торонто бил да преследват собствениците на скъпи автомобили, най-често жени, да инсценират лека катастрофа и когато разгневената жертва излезе от колата, да я заставят с оръжие в ръка да предаде ключовете на похитителите. Според "Глоуб енд мейл" в района на Торонто миналата година са били откраднати повече от 12 хиляди леки коли, като 40% от тях не са били открити и върнати на собствениците. Само за първите месеци на тази година от торонтския квартал "Скърбъро" били откраднати 15 луксозни беемвета, мерцедеси и лексуси, всяка от които струва между 85 и 115 хиляди долара, твърди вестникът.

По всичко личи, че канадската връзка на



българската автомафия е продължила да работи безотказно,



независимо че преди по-малко от две години НСБОП разби голям международен канал за крадени коли от Квебек. В края на юни 1998 г. бяха задържани 12 автомобила с фалшиви документи. При реализирането на операцията колите вече бяха спазарени с две софийски автокъщи, а за някои от тях купувачи дори бяха дали капаро от по 30 000 долара. Част от возилата, пристигащи по канала, са подготвяни за пласиране в бившите съветски републики през Варна, съобщи по онова време зам.директорът на НСБОП Венелин Великов. Ударът, нанесен на престъпната група, бе изчислен на 1,2 милиарда стари лева.

Тогава НСБОП обяви, че основният организатор на канала е 41-годишният Христо Иванов Илиев - българин, емигрирал през 70-те години в Канада. След 1989 г. той се завърнал в България, живеел в София на ул."Калиманци" 87, занимавал се с търговия, женен за българка, която в момента на операцията продължаваше да живее в Канада. Илиев е осъждан три пъти за кражба преди емигрирането си. След операцията на НСБОП той бе обявен за общонационално издирване, но и до момента не е съобщено, че е задържан.

Както и в сегашния случай, по онова време откраднатите коли пак бяха главно луксозни джипове. Сред задигнатите имаше и лимузини от моделите на "Мерцедес", "Волво", "Фолксваген" и "Крайслер". Тогава НСБОП хвана 20 от тях в България.

Колите бяха крадени от автокъщи за луксозни автомобили в канадската провинция Квебек, след това са товарени по три в контейнери на кораби в пристанището Халифакс. Запечатаните и пломбирани контейнери били декларирани като изолационна стъклена вата, предназначена за софийски завод. По документи получател на стоката бил Христо Иванов Илиев. Той посрещал пратката на гръцкото пристанище Пирея и оттам я транспортирал през Кулата до София, ползвайки услугите на българска спедиторска фирма.

Веднага след като НСБОП разби контрабандната мрежа през 1998 г., канадските власти разкриха още 200 автомобила в контейнери, подготвени за същия канал.



Задържаните сега българи могат да се отърват и с условни



присъди. В Канада задигането на коли не се третира като особено тежко престъпление, каза още за "Сега" журналистът Кал Милър. По повдигнатите обвинения българите ще получат максимум от 2 до 5 години затвор. Може да се разминат и с условна присъда, ако нямат криминално минало, смята той.





каре



Родната автомафия е вездесъща



- Двама българи бяха арестувани във Флоренция на 11 януари т.г., след като местната полиция установила, че в съучастие с италианци наемали коли под наем в Италия и ги прехвърляли в България. След двегодишно разследване полицията във Флоренция разкри българо-италианска организация за кражба на коли. Българските граждани Калин Савов и Антоан Юпунов са арестувани, а други двама са следствени. С тяхна помощ стотици автомобили, наемани от големи фирми за рент-а-кар, са прехвърляни в България. Наемането на колите ставало с дублирани кредитни карти и подправени документи за самоличност, крадени в други европейски страни. С тази дейност се е занимавала българската част от организацията. Кредитните карти били дублирани с помощта на компютърна техника, която полицията намери в базата на организацията край Флоренция. Намерени са и 45 дублирани кредитни карти, фалшиви паспорти и документи, както и долари, германски марки и драхми. Кражбата на автомобилите ставала по един и същ сценарий - с подправените документи и дублирани кредитни карти, предимно на американски граждани, италианските съучастници наемали в Италия колите, които закарвали близо до българската граница. Връщайки се в Италия, те обявявали кражба на автомобила. Преди българската граница влизали в действие нашенци, които ги прехвърляли в България. Тук били сменяни при необходимост номерата на двигателите и шасито.



- Тринадесет българи бяха задържани на 12 януари т.г. от полицията в Йоханесбург по подозрения в кражба на автомобили.

При ареста са били иззети 4 коли, оръжие, фалшиви документи и кредитни карти, както и домакински уреди, ваучери за подаръци, кредитни карти, дрехи. Фалшивите паспорти са били южноафрикански, един германски и няколко български.

Според местните власти задържаните са част от действаща на територията на Южна Африка престъпна мрежа. Всички задържани са на възраст между 20 и 30 години. По-късно 9 от тях са освободени.

- На 20 януари т.г. в Милано бяха задържани двама български граждани, след като полицията открила в дома им взривни устройства и експлозиви. Според съобщението на АНСА полицаи се натъкнали съвсем случайно на взривните устройства в квартирата на българите, които били братя - единият на 22, а другият на 32 години. При обиск на апартамента по подозрение в укриване на материали, свързани с трафик на крадени коли, полицаите намерили скрити в един вграден гардероб две взривни устройства и две детониращи капсули. В гараж на двамата българи полицията открила фалшиви автомобилни номера, десетки радиокасетофони, сертификати за собственост на откраднати коли.

Луксозните коли, които бяха открити от НСБОП през 1998 година. Тогава българските антимафиоти разбиха голям канал за крадени автомобили от Канада

Факсимиле от публикацията в "Торонто стар", която съобщава за задържането на петимата българи.

3028
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД