:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАЙ

Бизнесдамата на 1999 г. рискува, но не се отказва

За Елеонора Алексова успехът е резултат на издръжливия й дух и семейното доверие
Снимка: Пресфото БТА
"Нищо в частния бизнес не може да стане без известна доза риск. Не можете спокойно да си седите вкъщи и да чакате нещо да се случи. Най-много да спечелите награда от телевизионна или радиоигра. Когато човек има идея, трябва да е сигурен, че е дошъл неговият момент, да тръгне и да не се връща назад. Защото е много опасно да тръгнеш и да се върнеш. Ако се провалиш, няма нищо страшно. Защото щом има фалстарт, ще има и нов старт."

В това вярва Елеонора Алексова, предприемач и изпълнителен директор на винарска къща "Балканика" - "Снайт". Тази седмица в конкуренция с 15 представителки на нежния пол тя спечели приза Бизнесдама на 1999 г.



Аз не живея с илюзии



Това ме е научил животът", признава преуспялата 35-годишна столичанка. Започва да работи веднага след като завършва руската гимназия в София. "На абитуриентския ми бал при трудова злополука почина баща ми. И аз внезапно се оказах лице в лице с живота." Житейският обрат принуждава Елеонора Алексова да работи и едновременно да учи в Софийския университет специалността география на туризма и отдиха.

"По това време имах ангажимент към цялото семейство - 13-годишната ми сестра и 36-годишната ми майка. Бях натоварена с такива отговорности, че ако не бях успяла, не знам какво щеше да се случи с мен. Може би желанието ми да не загубя доверието на моите близки ми създаде нагласата да гледам нещата точно в очите, да не ме е страх. Да признавам грешките си, да казвам прости ми".

Първото си работно място в "Балкантурист" Елеонора Алексова заема благодарение на дипломата на екскурзовод, която получава от руската гимназия.

"Все още тая надеждата, че някой ден ще се реализирам и в туристическия бизнес", подхвърля замечтано Елеонора Алексова.

След като завършва университета през 1988 г., се явява на



първия си конкурс за работа



По това време цигареният монополист "Булгартабак" търси хора за външнотърговската си централа. "Трябваше да си голям оптимист, за да вярваш, че точно ти ще постъпиш там", спомня си настоящата бизнесдама. С изненада разбира, че точно тя е избрана за вакантното място. Попада в протокола на компанията като преводач от английски език. Участва в преговори с най-големите производители на тютюн и цигари. След година и половина работа в "Булгартабак" участва в друг конкурс и постъпва в дъщерната фирма на "Булгарплод" - "Булгартур", която организира туристически мероприятия за работниците.

По това време заедно с новото работно място в живота на Елеонора Алексова настъпва още една сериозна промяна. На 26 години тя казва "да" на настоящия си съпруг. "Събра ни "Булгартабак", но следвахме принципа, че на работното място не се поддържат интимни отношения. Затова се оженихме едва след като и двамата напуснахме компанията."

С началото на прехода през 1990 г. семейството се изправя пред най-трудното си решение - дали да излезе от спокойното битие със сигурна, добре платена работа и



да се хвърли в неизвестността



на частния бизнес. По това време съпругът на Елеонора е представител за България на "Бритиш американ табако", една от най-големите цигарени компании в света. Получава добро възнаграждение, тя - също. "Трудно бе човек да се лиши от всичко това. Но бяхме наясно, че започва социалното разслоение на обществото и е времето, когато ще се регистрират икономическите субекти в страната. И че ако ние не дадем нашата кандидатура навреме, после може да е късно."

Така през 1991 г. регистрират дружество с благозвучното и нещо незначещо име "Снайт". Започват дейност като търговско-посредническа фирма. Но за две години и половина се убеждават, че това все още не е печеливша сфера за бизнес. Решават да започнат производство. Желанието им било да се изявят в цигарената промишленост, но тя е монопол на държавата. Затова се насочват към производството на високоалкохолни напитки. След една година подготовка започват новата си дейност, а след още четири построяват и собствено предприятие.

Фирмата се създава на родов принцип. Дяловото участие е разпределено между Елеонора, съпруга й, двама нейни и двама негови братовчеди.



"Обединихме капиталите на три рода



Който каквито пари има, ги събрахме още в самото начало. Кредити не сме вземали", обяснява първият и единствен изпълнителен директор на "Балканика" - "Снайт". Като не забравят принципа, че с роднини бизнес трудно се прави, още в самото начало съдружниците си дават обет да си признават всяко неодборение и недоволство. Така избягват конфликти на интереси. "Много добре приемат моята лидерска позиция", убедена е Елеонора. Според нея останалите членове на екипа, сред които е и съпругът й, я възприемат като разумния компромис, като човек, който може да намери баланса между всички мнения. Затова тя държи реално цялата власт.

"През тези години сме имали много тежки моменти, особено в периода на хиперинфлацията", вмъква предприемчивата дама и прекъсва веселата част от историята. Тежкият период почти принуждава семейството да се откаже от частния си бизнес. "Даже си бях подала документите за зелена карта,



бях готова да започна отначало, от нулата,



където и да е." Заради изключителното напрежение и стреса Елеонора напълняла. "Станах 95 килограма и започна една страхотна личностна драма. Бях една огромна, много мощна жена, с нарушено самочувствие." Докато правели дегустации на новата си водка "Доктор'с" по болниците, лекарите я предупредили, че това е болестно състояние. И започнала лечение при строг хранителен и двигателен режим. Така за 8 месеца свалила 30 килограма. "Разбрах, че здравето е много по-важно от всичко. Сега се храня разделно и през ден спортувам по три часа - фитнес, плуване, сауна."

За първи път тогава Елеонора Алексова отива в местността Кръстова гора в Родопите. "Пожелах си Господ да ми помогне да се справя с този чисто човешки проблем", споделя тя. Оттогава всяка зима ходи на Кръстова гора, там се пречиства.

Знае, че съпругът й посреща с много щастие и гордост специалното й признание на бизнесдама. Голямата разлика във възрастта им - 17 години, богатите познания на нейната половинка, изключителната му толерантност й помагат да изгради част от личния си самоконтрол. Според Елеонора Алексова много ценно качество е да прецениш какво и доколко можеш.



Не уважава хората, които се отказват



За бизнесдамата това е недостойно.

Все повече се стреми да си остава вкъщи. По-малко ходи на заведения, защото се чувства като на работа. Непрекъснато следи грамажа, порциите, поведението на сервитьорите. Най-добре си почива, като домакинства - чисти, подрежда. Обожава зелените растения. Цветята, които цъфтят, обаче я натъжават, защото красотата им е кратка - също както човешкият живот. Обича да се занимава с 6-годишната си дъщеря. Иска да я подтиква към изяви, да я накара да е малко суетна. "Харесвам жените, които са суетни, които държат на това как изглеждат. Може би защото досега в живота не ми е оставало много време за това", обяснява управителката на "Балканика" - "Снайт". Иска да предаде на дъщеря си целия си опит, защото смята, че ще е глупаво и непростимо, ако на бъдещата й реализация попречи добрата материална обезпеченост.

"Имам проекти, но все не се решавам, не ми остава време", поверително подхвърля Елеонора Алексова. И не скрива, че голямата й мечта е да направи много хубав нощен клуб в София. Но иска да пристъпи към това, когато е готова. Както подобава за една истинска дама на бизнеса.
 
Като изпълнителен директор на винарска къща Елеонора Алексова е уверена, че положителното мислене предизвиква положителни резултати. Затова предпочита да се предовери на хората, отколкото да подхожда със страх към тях.
 
Елеонора Алексова
732
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД