:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

През седмицата - София, НХГ

Изложба на големия български художник Хаджимладенов
Само преди два дни Националната художествена галерия откри експозиция с творби на Наум Хаджимладенов, дарени на НХГ от внука на художника - Евгени Слуцки. Дарението включва над 70 произведения - 5 маслени платна, 61 рисунки и 5 литографии. Повечето се представят за първи път.

С настоящата изложба НХГ иска да напомни за един от големите български художници, чието творчество отдавна не е показвано, а името му е сред определящите облика на българската живопис и графика.

Хаджимладенов е роден в Самоков през 1894 г. На 20-годишна възраст влиза в Художествената академия в София, но по време на войната прекъсва обучението си за две години. В академията учи при Иван Мърквичка, Иван Ангелов и Петко Клисуров. Най-силният му творчески период е през 30-40-те г., когато прави илюстрации за "Мисъл" и "Щит" - вестници, на които сътрудничат Александър Жендов и Илия Бешков. През 1937 г. картината му "Пазар в Самоков" е показана на Световното изложение в Париж. Избрана е от уредника на българската експозиция Сирак Скитник измежду 5000 творби.

Интересен момент в творчеството на Хаджимладенов са албумите с илюстрации по теми от старата българска история, митовете, библейските сюжети, както и образите на личности като Леонардо до Винчи, поп Богомил, отец Паисий, Наполеон, Дон Кихот. В албумите са записани и философски сентенции и цитати от различни произведения.
541
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД