:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,305
Активни 537
Страници 1,750
За един ден 1,302,066
Петима международни наблюдатели ще ни разнищват

За 6 месеца трябва да докажем невинност в Ангола

В. "Ла Република" ни топи за трафик с оръжие
В нощта срещу сряда бе приета резолюция на Съвета за сигурност, даваща 6-месечен срок на България и на другите обвинени в нарушаване на оръжейното ембарго срещу УНИТА в Ангола, за да докажат своята невинност. Като посредници в огласения миналия месец доклад на независимата група на Комитета по санкциите, бяха посочени лидери на редица африкански държави. Белгия бе назована като място на реализация на диамантите, с които е плащано оръжието.

За първи път Съветът за сигурност официално излиза с предложение за прилагане на така наречените "вторични санкции" на страни или лица, нарушаващи ембарго на ООН, отбеляза Асошиейтед прес.

Резолюцията упълномощава петчленна наблюдателска група да продължи да събира информация за евентуални нарушения на ембаргото срещу УНИТА в Ангола и в същото време да даде възможност на обвинените страни да докладват какво правят, за да спазват ембаргото.

Първоначалният вариант на резолюцията, за който настояваха Канада и Намибия, беше много остър, но бе променен след решителната намеса на Франция, която не искаше да допусне санкции за свои бивши колонии.

България е сред главните доставчици на оръжие за Африканския рог, твърди във вчерашния си брой италианският в. "Ла Република". Под заглавие "Сушата убива Африка, а парите служат за война", специалният пратеник Джанпаоло Кадалану твърди, че Украйна, България, Беларус и Русия са смятани за най-големите доставчици на оръжие в райнона аврикански рог.

Реакция на Външно

Удовлетворени сме от резолюцията и ще съдействаме активно за нейното изпълнение, заяви вчера говорителят на Външно Радко Влайков.

Особено положително било, че нито една страна не е поименно спомената в резолюцията, както и това, че е отпаднала препоръката към други международни организации да преразгледат отношението си към държавите, обвинени в нарушаване на санкциите. Подобен текст би застрашил кандидатурата на България за членство в ЕС и НАТО, посочи Влайков.

Можем да се припознаем в текста от резолюцията, който приветства държавите, създали допълнителни контролни механизми върху търговията с оръжие, обясни Влайков. В случая с България ставало дума за междуведомствената комисия начело с Теодосий Симеонов, създадена след посещението на експертната група на Комитета по санкциите, която изготви обвиняващия България доклад.
276
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД