:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германия отвори медиен фронт срещу България

Немският печат предприе широка медийна атака срещу приемането на България в ЕС дни след гласуването на Европарламента в подкрепа на кандидатурите на страната ни и Румъния.

Под заглавие "Със затворени очи през тунела" сп. "Шпигел" писа, че с двете страни Евросъюзът ще е още по-сложен и неуправляем. Посочва се, че всекидневието на хората в България се определя от бедността и престъпността.

В. "Зюддойче цайтунг" изразява тревога от изнасяне на производства в България и Румъния заради евтината работна ръка. Телевизия АРД и местният печат също акцентират на рисковете от приемането на двете държави.



Още - в "Чужбина"
173
959
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
173
 Видими 
19 Април 2005 00:06
Какво толкова се притесняват?
И сега който иска ходи да работи в Германия. А производствата им няма как да се пренесат тук - ако някой имаше желание за това, досега да го е направил, а каквото са имали за изнасяне вече е в Румъния, Босна, Унгария и Полша.
19 Април 2005 00:20
За съжаление, явно имат доста точни наблюдения...Май прекалихме със слагането...
19 Април 2005 00:27
Къде в чужбина бе?
И това не е заглавие, а рубрика.
Чух новината по канал 1 тая вечер и говореха много интересни неща от статията-1 към 1 верни.
После издирих шпигела, ама в тая рубрика за затворените очи и тунела беше Буш.
Повече не вдянах, искаха и регистрация и много ми дойде .Деветку да я дири, вместо да се почешва, статията си струва поне по това, което чух.
А най-интересни беха коментарите на пъпеша и ченгето в МС.
http://www.spiegel.de/sptv/thema/0, 1518, 326909, 00.html

Редактирано от - kaily на 19/4/2005 г/ 00:31:26

19 Април 2005 00:51


Със затворени очи и през Европа

18 април 2005 | 19:59
Der Spiegel


Наистина с приемането на България и Румъния клубът на богатите от Брюксел ще се увеличи с още две бедни страни, в които корупцията и мафията са всекидневие.
Съществува очевидец, който сподели преди известно време пред широк кръг от обществеността, че всеки един може да чуе за ширещата се корупция и мафия в Румъния.
Очевидецът заяви, че без притеснение може да каже, че почти всички институции в държавата са обхванати от корупцията.
Следващият въпрос се извлича от въпроса дали страната му е готова за пълноправно членство в ЕС през 2007 година. И въпросът естествено е “НЕ”.
Когато договорът за присъединяване на Румъния към ЕС бъде подписан, никой не се съмнява, че Букурещ няма да бъде готов за пълноправно членство в Организацията, сподели прекият очевидец и експерт.
Името на експерта е Траян Бъсеску, президентът на Румъния.
Както в Страсбург, така и в Брюксел, Берлин, Лондон и Париж се чуха предупреждения за игнориране на страните кандидат-членки за Съюза.
През изминалата седмица Европейският парламент взе решение с изключително мнозинство за приемане на Румъния и съседната й страна България, в която едва ли положението е по-добро.
С приемането на двете балкански страни на 1 януари 2007 г. ЕС ще се увеличи на общо 27 държави.
С налагане на предпазните клаузи приемането на двете най-бедни страни в Европа може да бъде отложено най-много с още една година.
На 25 април външните министри на ЕС ще подпишат на тържествена церемония в Люксембург договорите за приемането на България и Румъния в Съюза.
Така абсолютно безпардонно европейските правителства и парламентаристи отхвърлиха предупрежденията и опасенията от евентуалните опасности, които крие членството на България и Румъния в ЕС.
Докато Брюксел разглежда вече кандидатурите на Хърватия и Турция за присъединяване, европейските граждани се отнасят все по-скептично към приемането на нови страни-членки.
Наистина европейските правителства успяха да предефинират настроенията против приемането на нови страни в ЕС като антиевропейски.
Всеки един, който смята, че с присъединяването на нови страни-членки към Общността ЕС се пренатоварва, се определя като тесногръд, а онзи, който се отнася критично към приемането на Турция в Съюза, се дефинира като човек без стратегическо виждане.
Това, че лидерите на почти всички европейски страни виждат нещата по съвсем друг начин от своите съграждани, е видимо дори и за тези, които почти нищо не разбират.
За съжаление Европа започва все повече да с “задъхва” от процеса на разширяване на ЕС, заяви финландецът Оли Рен на заседание на Европейския парламент.
“Следващите ни стъпки в тази посока трябва да са много умело премерени”, добави Рен, който както голяма част от своите колеги очаква с вълнение и нетърпение 29 май - датата, на която ще се реши за съдбата на стария континент.
На този ден французите ще кажат своето ДА или НЕ за приемането на европейската конституция.
Резултатите от всички осъществени до този момент социологически проучвания сочат, че противниците на Европейската конституция са значително повече от привържениците й.
В случай че французите не подкрепят проекта за Европейска конституция, е възможно Европа временно да се откаже от по-нататъшните си планове за разширяване на ЕС на изток. С това несъмнено Европа ще изпадне в дълбока криза, заяви германският външнополитически експерт и член на Християндемократическия съюз в Германия Фолкер Рюе.
Казване на НЕ ще означава, че планираното задълбочаване на процесите на интеграция в Съюза ще трябва да се отложи с години напред, ако изобщо подобен процес се осъществи.
Представителят на Германската социалдемократическа пария в Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че в случай че процесът на задълбочаване на интеграция бъде “отхвърлен”, то толкова по-голям ще стане дефицитът на демокрация в ЕС.
Съюз, който безразборно приема държави за свои членове и същевременно не предприема провеждането на каквито и да е реформи в своите институции, би се превърнал в чисто и просто един ужасен кошмар.
Наистина с приемането на двете най-бедни страни в Европа в ЕС, Съюзът ще се погрижи най-малко за това да се превърне в една от най-трудно управляваните организации.
С нищожния си БВП от около 2500 евро, България и Румъния са далеч от показателите на сегашните страни-членки.
За сравнение Литва, която е най-бедната страна от ЕС, има БВП на човек от населението 4800 евро.
Въпреки че икономическият растеж в България и Румъния нараства с около 5% всяка година, все още гражданите на двете страни живеят в пълна бедност.
Само на няколко минути път с кола от сградата на румънския парламент в Букурещ могат да се видят мръсните и неугледни къщи на румънските граждани. В тях живеят в непоносими условия граждани от ромски произход, които трябва всекидневно да се снабдяват с питейна вода от улични водоноски.
Малолетни проститутки може да бъдат забелязани да се предлагат почти за без пари, като утешават мизерията си с приемането на наркотици.
Преход към една нова - европейска епоха едва ли може да се почувства в този район на Букурещ.
Бедността в България върви ръка за ръка с престъпността. Гражданите й вече са привикнали към сцените на уестърн филмите от Холивуд.
Малко преди две седмици професионалист уцели в център на София с куршум тила на 41-годишния Кирил Киров, известен още в “подземния свят” като “Японеца”. Това бе един свят ден, а от наемния убиец нямаше и следа.
Киров - една достатъчно известна личност от “подземния свят” на София, имащ участие в куп фирми, изпадна в кома след покушението срещу него. За “Японеца” се смята, че е един от най-влиятелните босове на наркомафията в България.
Зад атентата срещу “Японеца” най-вероятно стои друга известна на гражданите на София фигура: Иван Тодоров, известен още с прякора “Доктора”.
От месеци различни членове на мафията си нанасят един на друг вендета.
През изминалата година едва минаваше седмица, в която мафиоти да не извършат поредното убийство на член от противниковия клан.
“Коза Ностра в сърцето на София”, писа един български всекидневник след бомбен атентат, при който загинаха четирима души.
Според експерти, през 2004 г. са извършени около 60 атентата, зад които стои преразпределението на наркоканалите в страната.
Хладнокръвието, с което наемните убийци буквално пред очите на органите на реда извършват своите престъпления, поставят под въпрос ефективността на съдебната система в страната.
Наказателното преследване е ахилесовата пета на българската съдебна система.
За спокойствието и сигурността, на която се радват европейците, българинът може само да си мечтае. Защото от неефективното наказателно преследване страда цялата съдебна система.
С неефективна съдебна система едва ли България ще бъде приета през 2007 година в ЕС.
Съдебната власт се нуждае от цялостна реформа, а корупцията трябва да бъде сведена до минимални нива.
Така комисарят по разширяване на ЕС Оли Рен обяви, че “приоритет на приоритетите” за Румъния е да осъществи необходими реформи в съдебната си система.
Много често в България дори не се стига до внасяне на обвинителен акт в съда, а когато бъде внесен такъв, произнасянето на присъди се проточват с години, заяви българският журналист Бойчо Попов.
Дори да бъдат арестувани, заподозрените в извършване на престъпление лица биват почти веднага пускани.
Също така по много мистериозен начин изчезват от българския съд голяма част от водените наказателни дела. Доказателствени материали биват прехвърляни от една инстанция на друга. Скандални процеси, при които стари кадри на политическия апарат трябва да отговарят за незаконното си забогатяване, продължават с години.
При това трябва съдебната система да действа бързо и ефективно, тъй като корупцията е разпространена във всички сфери на обществения живот.
Дори обикновеният пътен полицай държи джобовете си отворени, а митническият служител отива на работа с единствената цел да увеличи дневната си надница.
Лекарите също не остават по-назад и приемат с охота подкупи при извършваната от тях дейност.
Премиерът на България Симеон Сакскобургготски, във вените на когото тече синя кръв, обяви война на корумпираните държавни служители като следствие на наложения от Брюксел натиск.
Специалисти в областта на правото смятат, че едва ли предприетите от българското правителство антикорупционни мерки ще имат някакъв позитивен ефект.
Реформите, които са насочени към борба с корупцията, показват ефект в по-ниските нива на държавна администрация.
Настоящата политическа корупция затова пък е недостижима. Тя се е сраснала да такава степен с властта, че дори се разпростира сред членове на правителството и опозицията, обявява “Коалиция 2000” , която се застъпва за провеждане на демократични реформи в страната.
Според Александър Неофитов, който е представител на международната организация Трансперънси Интернешънъл за България, обяви, че страната се нарежда на 54-то място от общо 146 страни, в които корупцията е най-разпространена.
Също така корупцията в Румъния е широко разпространена. В черния списък на най-корумпираните държави Румъния заема 89-о място, заедно със страни като Иран и Доминиканската република.
Новоизбраният президент Траян Бъсеску обяви, че проблемите с корупцията са едни от основите заплахи за “националната ни сигурност”, както и че трябва да бъде обявена война на “даването на бакшиши”.
Това наистина е една амбициозна задача в страна, в която даването на подкуп са като “добър ден”.
Корупцията може да се види навсякъде в Румъния, каза Кристиан Първулеску, който е представител на организацията “Про демокрация”.
Почти всички държавни служби и служители са свързани с корупционната мрежа в страната. Полицаи, прокурори, бизнесмени - всички са част от изградената корупционна система в Румъния.
Промяната на политическата и икономическата система след края на 1989 година бе от полза единствено на старите кадри, които успяха да се облагодетелстват и забогатеят.
При приватизацията на редица държавни обекти и предприятия подобни хора успяха да вземат най-голямата част от баницата. По подобен начин си обясняват гражданите забогатяването на някои слоеве от обществото.
Криминално натрупаният капитал по време на трансформиране на системата би трябвало най-малкото да се ползва от повелята на съответното правителство.
Заради злоупотребата с обществени средства са повдигнати обвинения срещу редица местни барони.
Бившият румънски кмет на град Бакау - Думитру Сечелариу, наименува с лека ръка местен стадион на свое име, както и прехвърли изпълнението на редица обществени поръчки на фирми, принадлежащи на негови роднини.
Голяма част от онези, срещу които се води разследване, имат общо помежду си - това, че са били членове на предвожданата от бившия премиер на Румъния Адриан Нъстасе Социалистическата партия в Румъния (ПСД).
Нъстасе и неговите политически съмишленици би трябвало да отговарят по редица обвинения за корупция.
Под натиска на ЕС през 2003 година Нъстасе бе принуден да освободи от пост министър, отговаряща за Евроинтеграцията.
Предполага се, че министърът е присвоявала отпускани от Брюксел средства. Самият Нъстасе се върти на хората из устата като “ Министър-седем къщи”.
По време на произведените през миналата година парламентарни избори водената от Нъстасе партия претърпя неочаквано загуба. Победата на либералните сили се определя от политолога Алина Пипиди като “силно желание на румънците да предотвратят процесите на разпад на демокрацията в страната”.
По-голямата част от магистратите са поставени под политически натиск, се обявява в последните проучвания на ЕС.
Дори високопоставени държавни постове като този на председател на Върховния съд се определят от това, към коя политическа партия гравитира кандидатът.
Според румънската агенция за мониторинг на медиите, през изминалите години са били заплашвани и физически наранявани журналисти, които са критикували управляващата партия.
Държавният департамент на САЩ обяви в своя годишен доклад, че редица журналисти в Румъния са подложени на системен натиск.
Така бившият кмет на румънския град Бакау заплаши със смърт преди време един журналист, тъй като е отразявал провала на кмета на местните избори.
Също така бивши членове и служители на тайните служби на Румъния пред 1989 година, известни още като Секуритате, заемат важни постове и места в управлението на страната, икономиката и обществото.
“Когато искате да преговаряте с Румъния, трябва да имате предвид, че на масата на преговорите винаги се намира Секуритате”, заяви високопоставен румънски дипломат в Берлин.
Въпреки редицата неразрешени проблеми в Румъния, населението на страната очаква приемането на Букурещ в ЕС с нетърпение. Почти 80% от румънските граждани подкрепят членството на страната в ЕС.
По-голямата част от тях вярват, че членството на страната в Съюза ще спомогне за преодоляване на корупцията, и то с помощта на Брюксел, заяви Анели Габани, която работи за берлинската организация Икономика и политика.
Дори самият президент, който се определя като “чистач на корупцията в страната” е подлаган много често на критика в обществото. Предполага се, че е участвал в разпродаването през 90-години на част от румънския търговски флот, с което е причинил щети на държавата в размер на повече от 300 млн. долара.
19 Април 2005 01:59
Всичко или почти всичко казано в "статията" е вярно.Дотук добре.Въпросът е какво се цели с това?Т.е. въпросът е горе-долу като "кокошката или яйцето?".Ако БГ и РУМ не бъдат прието скоро в ЕС, ще ли им помогне това и ще ли помогне то на самия ЕС?Ако пък бъдат приети, то какво?Какъв е проблемът на ЕС и гражданите му?Престъпността?И сега я има и не може да бъде спряна нито в национален, нито в интернационален мащаб.Евентуална заплаха за работните места на ЕСейците?Те и сега са заплашени, с ниската си квалификация и лошо образование, и заради изнасянето на производствата на големите фирми в държави с по-евтина работна ръка, като Китай например.Само в Германия има 6 милиона безработни!И т.н., и т.н.И какво всъщност е ЕС?Клуб?Кръг от приятелски настроени една към друга държави?Политически съюз?Каква е идеята на тоя съюз?Кому е нужен и защо?ЕС в този му вид е мъртвороден.Още непроходил, се задъхва от бюрокрация, корупция и безцелна партизанщина.Румъния и особено България биха били само капка в един океан от проблеми.Не гредата, а сламката в окото, това пише отдавна загубилият авторитет "Шпигел" днес.ЕС няма бъдеще в сегашния си вид, с България или без.
19 Април 2005 02:09
Фанде ами Шпигел е ляв приятелю , няма да чуеш нищо свестно ! Чети други вестници ?!?


ПП- спомняш ли си навремето имаше ЮМАНИТЕ на Френската Комунистическа партия ??! Сега излиза само неделя , и май шъ спре официално скоро ?!?
А Френската социалистическа палтия все още няма свой вестник , въпреки че има два вестника със лява ориентация ! Бе какво искаш съдба ?!?!

Редактирано от - nesnaecht на 19/4/2005 г/ 02:13:05

19 Април 2005 02:27
след като съдебната система е ключат към Европа, а нашите съдии не могат да се оправят защо не си внесем съдии от Европа.Нали така е във футбола колко пъти сме канили чужди съдии да свирят на мачовете между Левски и ЦСКА. Друг положителен пример са митниците. Доидоха англичаните и събираемоста по митниците се увеличи. Така че убеден сам ако поканим хора отвън съдебната система ще заработи.
19 Април 2005 02:36
Абе Незнайко, нема лево-десно.Сичките са в кюпа.Шпигел е едно от най-четените списания, може би именно защото публикува само простотии под маската на сериозни коментари.Важно е тиража да върви, и да се впряга тъпия немец и да му се промива и без това силно изтъркания от промивки мозък.Не знам как е по Франция, ама Германия няма да я бъде още дълго, както са я подкарали ще им се прииска отново "жизнено пространство" след някоя и друга година.И на левите и на десните и най вече на тия, дето не знаят къде са и четат "Шпигел" без да са чели "Тил Ойленшпигел".
19 Април 2005 03:17
у DDR си имаме достатъчно ядове, неможем да съберем тухли да си построим стената наново, та с цигани и боклуци като вaс ще се занимаваме.
19 Април 2005 03:32
Фанди преди няколко дена в Сега беха пуснали нещо дето ме уби
В Германия ще създават СЕГА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА !?!? Направо що не паднах от стола ! Въпреки че съм във франция от 100 години е задължително да имаш СЕРВИС МИНИМУМ (тоест заплата със която да преживееш ) ! Няма значение от коя партия си и коя народност !
А сега ми кажи къде е равенството ?!?!!??!? Просто са ми смешни и журналистите които не само не четат ами се опитват да знаят повече от другите дето живеят по места ! Нервират ме и тукашните , но тия знаят че за лъжа или лоша информация пътуват за няколко години в забвение , ако не и за въобще ?!?
Нашите си мислят че информацията е локум , да ама не и локума се къса един ден ?!?!
19 Април 2005 04:45
Драги форумци, наблюдавам ви около две години, а може и повече, нямам спомен, ама все ми проблясва една мисъл - оттърсете се от местните пристрастия! "Дер Шпигел" още от времето преди желязната завеса си е жълто издание и по това /според мен/ няма спор. Все едно някой да търси достоверна информация от "нощен труд" или нещо подобно. По-сериозен е проблема, че българите не само в Германия, а и по целия свят са представени от българските и румънски цигани /тези, последните, умрат да се представят за граждани на РБ/. Е, какво да очакваме тогава? Май е време държавата да ограничи достъпа на някои групи от населението до задгранични паспорти, колкото и това да е неприемливо в "демократичен" план. Знам, че говоря за невъзможното, а и че е опасно за самата демокрация в държавата, ама ако някой има по-добра идея, нека да я сподели! Класическа патова ситуация - "хем сърби, хем боли, хем мама не дава"!
19 Април 2005 05:10
Der Spiegel са алармисти!Така си продават продукта!
ЕС са толкова заинтересувани колкото и ние в приемането на България!
Корупцията ни е висока!!!!....Вярно!
НО точно за това трябва да ни приемат и да помогнат да я изкорениме!
Европа ще е по зле с една бедна България, на границата си, база на наркодилъри а и не даи боже на терористи!
ЕС са големи, силни, богати...Инкорпориране на малка България няма да е трудно..
19 Април 2005 05:42
За подредените общества е особено трудно да "преглътнат" източните орди, за които е въпрос на престиж да минат на червено, да си намерят оправдания за неизползване на кошчето по предназначение, ....... да имат оправдания за всичко, което вършат напук на правилата..
Ако положим малко усилие на работа да не ходим, за да си "почиваме" и, за да се оплакваме сигурно по-лесно биха ни преглътнали.
Освен това "техните" вестници не са по-хубави от нашите, а и навсякъде, където са "стъпили" доста конфликти са създали.
Лошото е, че тях непрекъснато им припомнят да живеят "престижно"/различно от "онези", които нямат пари за кино, театър, а музейните им билети са на безценица/-а на нас все не ни остава време за това.
19 Април 2005 05:59
agnostik -съгласен съм, обаче има поне още две страни този медал( става като призма). Българите също не искат цигания и престъпност в България.
И втората е, кой ли ни е... ва мненията....
19 Април 2005 06:21
Я ви ги ебавам мненията ! поне ги четем и пак сте недоволни ама ха оплаквачи !
19 Април 2005 07:01
аидеее, охладиха ни страстите ! а 2 воини като бехме зад тях не реваха тогаз
19 Април 2005 07:20
Немам мерки за смех и сълзи вече

А така, юруш, тяхната круша капиталистическо-социалистическа. Туй им се пада на тез немски калпазани, да търпят балканско иго докато зауважават целокупно сите народи и вероизповедания, да видят Крал с кон може или не да говори. Безсрамници!! Тази държава скоро ще се докаже че е на повече от 3-4-5000 години, а тез таненбаумци с такова неуважение си пият бирата самички. Не е културно тъй.
19 Април 2005 07:35
Всеки български емигрант, поживял повече в уредено и развито общество на Европа, ще се подпише с десетте пръста под писаното от ”Шпигел”, независимо, че някои тук наричат вестника ляв или "жълта преса.”
Шпигел” е най-четения вестник в Германия, така както са в България"24 часа" или "Труд"!
“Незнанието” пък на други "емигранти " като Незнаещия е просто потресающо. Не стига, че не знае, но и съзнателно изопачава фактите. В страните от ЕС няма минимална заплата, но има определен СОЦИАЛЕН МИНИМУМ(сервус минимум), и ако човек не е получил в месеца доходи, които са на нивото на социалния минимум, то той има право да ги получи от социалния офис в тази страна (т.е да си допълни доходите до социалния минимум). Така, че нито в Германия, нито къде да е другаде в ЕС има определена минимална работна заплата, но заплатата в частния сектор (в държавния е защитена отлично) не може да падне под нивото на социалния екзистенц- минимум, регулира се естествено.


Редактирано от - D.K на 19/4/2005 г/ 08:47:17

19 Април 2005 07:39
В България 500 000 пенсионери живеят под социалния минимум с 60 лева пенсии, 1, 5 милиона души нямат здравна застраховка, три пъти е паднал екзистенц- минимума на редовия българина от 1989 г.насам, цените на стоките са на ниво почти като западна Европа. Потресающо е невежеството на хората, останали в България, с незнанието за състоянието на развита и уредена Европа нито желание да променят нещата, не виждаща виновника-поголовния грабеж на политическата им класа, докарала народа до просешка тояга и до положението на най-беден народ в Европа!
“Агитатори” на “новото време” са се плъзнали масово възхваляват сегашния живот на българина. Снощи , един такъв “агитатор”ме нарече престъпник за това, че считам България за намираща се в национална катастрофа и се аргументира така:
” България не е пред катастрофа и ако ме питатате мене, нещата вървят добре за държавата и това може да се види от всеки. Ако не ме питате мене, четете статистики. Та за последните две години, българите са купили два пъти повече техника - черна и бяла.
Вие това катастрофично поведение ли наричате?
Или потребителско, ама за да купуваш трябва да има с какво.
Явно има с какво.”

Явно човечецът докопал огризки от царската трапеза в последните 16 години, та е много доволен от положението? Кой е престъпника в случая- този, който казва истината с очита на гледащия отвън(германец и "Шпигел" ли или този, който съзнателно я изопачава?



Редактирано от - D.K на 19/4/2005 г/ 07:45:03

19 Април 2005 07:41
А друг български емигрант, известен публицист , прекарал 40 години от емигрантския си живот във Франция, но нямащ нищо общо с Незнаещия тук, беше преди 10 дни в България, върна се и писа във пресата, описвайки България така:
Божидар Чеков, Париж
Току що се връщам от десет дневно пътуване из България. Правителството на г-н Сакскобурготски бърза с « приватизацията » на по-тлъстите парчета на националната собственост, без търг, без конкурс, без публичност. Социалните контрасти са повече от видими. 25-35 годишни момчета и момичета карат коли на стойност 200-300 хиляди евро в море от стари лади и трабанти. Корупция и мизерия. Щеш не щеш кръстосваш погледите на куцащи, явно недоядващи си, възрастни хора. Около тях кипят строежи на луксозни сгради, вили и хотели. Никой не мисли за износените канализации, електрически връзки и разбити улици. Няма закон за произхода на парите и може би предстоящото влизане в Европа, кара новобогаташите да ги напъхат преждевременно в недвижими имоти. Несъгласията в подялбата на « плячката » се изразява с улични убийства. Магистратите обвиняват прокурорите. Полицаите – съдиите, а те – политиците. Пресата вместо да разобличава, свенливо мъмри невидимите и неуловими виновници. Никакво предложение за промяна, никакъв дебат, никаква идея. Предизборната треска се вижда и чува, но нейният шум идва единствено от боричканията за предни места в избирателните листи. В тях всички министри ще бъдат сложени на първите места. По този начин влизането в следващия Парламент им е гарантирано, заедно с имунитета…Всяка сутрин в Народното събрание някой внася предложение за промяна на избирателния закон. Понякога въпросният вносител в края на същия ден оттегля предложението си. Общественият интерес отдавна е забравен за сметка на личния. Безкрайни спорове се водят например по въпроса за или против интегралната бюлетина. Финансовият партиен ценз : 40 или 20 хиляди лева за партия. 25 или 50 хиляди за коалиция. Как да се пръснат гласовете на българите от чужбина. Или по точно в услуга на кой избирателен район, партия или коалиция. На фона на безкрайните пазарлъци, образът на политика в очите на хората е отчайващ. Много от избирателите мислят да не гласуват изобщо. Сондажите не дават мнозинство на никоя политическа формация. Ако те се сбъднат, бъдещи управляващи ще бъдат тези, които след изборите прегърнат своите сегашни противници. С други думи в България няма истинска опозиция. Но понеже това е не възможно в условия на Демокрация, обществото или обикновените хора се превръщат в опозиция срещу безочието на политическата класа.


19 Април 2005 08:05
Д.К.точно така е.Но къде е изходът от това положение?
19 Април 2005 08:39
Съсипалите собствената си благоденстваща до преди 7 години Германия се загрижили да не им катурнем икономиката!Запъртък не се разваля Меине Херрен!При 5.5милиона безработни-викат полски сезонни раб.да им извадят аспержите от земята, да им оберат ябълките наесен!Чаршафите на Берлинските хотели се карат с камиони до Полската граница за пране и гладене, фъстъците от пристанище Хамбург заминават до Италия за печене и пакетиране и тогаз обратно по Немските магазини!Скаридите извадени от сев.море, пътуват до Мароко да ги очушкат аравките по- евтино и по-качествено и обратно по магазините!Ама дай им само да дрънкат за екология и вредни емисии от изгорели газове!Добри даскали ще си имаме , няма проблем ако недай боже ни приемат с голямата лъжица и празния тумбак на общата маса
19 Април 2005 08:44
Изхода е да си помогнем сами - да направим обединена политическа формация от искащата да се завърне в България българска емиграция и сънародниците ни в България и да не допуснем в Парламента сегашните партии мастодонти, управлявали в последните 16 години и довели България до националната катастрофа, с една нова и гледаща далече в бъдещето програма за промяна, нови лидери, нови лица, нов политически морал!
Съединението прави силата !

19 Април 2005 08:46
Аз пък повече няма да чета Шмиргел ...упс Шпигел де , ама що се връзвате на журналистически простотии, нека си пишат квот си искат дръж се германйо Ганьо иде ха ха ха ха шъ ви смачкаме .
19 Април 2005 08:57
Д.К.
Нали направи някаква формация:Идеа за България - на първата среща се появиха 15 души ( 9-те бяха хората на Кайли) .Заради кавгата за лидерство и касата на формацията не се получи нищо
19 Април 2005 09:07
Междудругото , за съсипаната България не са виновни само политиците.Може би по голяма е вината на алчните емигранти, науснали България за парички.
Какво се получи?
Тия образовани лешоядци науснаха страната.Останаха само неграмотните и тъпите галоши.
Никоя голяма , международна фирма не иска да влезе в България , защото няма образовани хора.
Пак повтарям:"Виновни са и емигрантите, колкото политиците".Заради това , че са оставили държавата на галоши и после не помагат със нищо от вън. Натиснете тук
19 Април 2005 09:09
Интересът клати феса. Гвоздеят на цялата патаклама е “В. "Зюддойче цайтунг" изразява тревога от изнасяне на производства в България и Румъния заради евтината работна ръка.” Там е цялата работа. Нали и те си имат “източно наследство”, не могат да му оправят икономиката (в рамките на една държава!), а сега и ние подбиваме цената на работната ръка! Ще пищят не, ами и още как! Защото ако им е зор за корупция няма нужда да гледат чак толкова далече, под ръка им е!

Редактирано от - Графът на 19/4/2005 г/ 09:22:58

19 Април 2005 09:19
Вервайте ми всички германски депутати са гласували "за" България. А ако в Германия се вдига шум, то е заради Румъния. Нейните телеса са далеч по-драстични от наште и респективно ще се иска много повече, за да изравняват стандартите там със средноевропейските.
19 Април 2005 09:43
абе ... прави са си хората. какъв ще е приносът на България към ЕС?

всичко живо що е българско чака като влеземе у европата да завали златен дъжд от помощи, инвестиции, вдигане на цени на имотите като дойдат баламите европейци и кво ли не още. нищо чудно, че и баламите имат резерви.

19 Април 2005 09:52
D.K
Aми нали точно такива българска емиграция върлува последните 4 години у нас-Велчев, Василев, Севлиевски, Качакова и пр.от Българския Великден! Трябва ни Българския ВИДОВДЕН!
19 Април 2005 09:55
България ще влезе в ЕС уединено...
19 Април 2005 10:03
Шпигел е прав, ама Графа е още по-прав.
Бълнуванията на финландката няма що да се коментират.
Въпросът е, че в тук има три вида интерес за влизане в ЕС:
- на политиците за папане от еврофондовете
- на гражданите за озаптяване на политиците и надежди говежди за повишаване на заплатите ( именно заплатите, а не доходите)
- Бизнеса е раздвоен между тия две позиции.

Тъй като проблема може да се реши разумно единствено от политиците ( аман от стачки, бунтове и т.н.), то лекарството е - айде господа да изчакате една годинка с папкането , докато си оправите нещата.

Кара, не се цепи неподготвен за това кой е останал тук и колко е грамотен.
19 Април 2005 10:09
НЕРВЕН , не оприличавай или слагай равенство между "юпитата" на С.К и българската емиграция? ТЕ НЕ СА ЕМИГРАНТИ, нито имат нещо общо с истинското значение на "юпита"! Те са представители на ново излюпилите се български капиталисти, от бившата червената номенклатура и нямат нищо общо с българската емиграция! Те само изпълняват заповедите на работодателите си! Бланкетни призиви за Видовден не са нужни ! Видовден може само да се извърши от обединения и обезправен български народ, с определени от закона и историята политически действия!
Кара 74 , не обвинявай българската емиграция за положението в България!!!! Емиграцията бе създадена по принуда- от тежкия и мизерен живот в България, тя извърши бягство и спасение от гладна смърт! До това състояние България бе доведена от политическата си класа извършила поголовия грабеж на национални богатства, по непознат за света и Европа начини! Същите партии, със същите лидери и хамелеони, вече 15 години все едни и същи, пак се стремят да управляват и да продължават грабежа, необезпокоявани и ненаказани! А ти кой Кара74 се днес- вчерашния или дежурния по смяна в централата на ДПС?


19 Април 2005 10:19
D.K: Явно човечецът докопал огризки от царската трапеза в последните 16 години, та е много доволен от положението? Кой е престъпника в случая- този, който казва истината с очита на гледащия отвън(германец и "Шпигел" ли или този, който съзнателно я изопачава?

Не знам кой какво изопачава, но чувам, че сутринта по Нова телевизия е имало допитване до зрителите "Има ли бъдеще монархията в България" и резултатът е бил 51% срещу 49% - "ЗА" монархическата идея
А колкото до Шрьодер и сие - влезте им в положението - вече залъгалката "Буш" се поизноси и ни е потребен нов обект, с който да залъжат ревящото от буксуващата икономика общество...
19 Април 2005 10:21
Юпи означава добре платен млад професионалист. В този смисъл Милен Велчев вероятно е юпи №1 у нас. Който не му харесва - да стане финансов министър и да се справи по-добре...
19 Април 2005 10:21
Нека да поясним , че списание ШПИЙГЕЛ заедно с ФОКУС са най-реномираните издания, относно коментари и да не поставяме под въпрос темите и коментарите, разисквани в тях!Има слабости и в тях, както и във всяко друго, разбира се.Че не могат да се сравнят с определени вестници като ХАНДЕЛСБЛАТ и ФРАНКФУРТЕР АЛГЕМАЙНЕ, както и ФТД Е ясно, но тези две списания са институция, особено първото!
Статията е напълно вярна и има защо, немците да се опасяват, но проблема на немския народ е, че обичат да се ОПРАВДАВАТ и да обвиняват все другите за техните беди - егоизма е вплътен толкова много в техния начин на живот, че самите не могат да прогледнат. Младите в Германия са проверопейски ориентирани, защото са осъзнали, че ще има силна конкуренция между нас и тях и нищо не може да спре Глобализиращия процес към Европа, бил той след две години или три, ПРОСТО ГЕРМАНИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ НАС, Германия няма кадри, на нея и трябват умни хора, а не цигани, които имат нова мода за печелене на пари, ще падна от смях. ВЪВ ФРАНКФУРТ ВЪВ влаковете ЗА ПО НЯКОЛКО СПИРКИ СЕ КАЧВАТ ТРИ ЦИГАНЕТА( НЯКОЛКО ГРУПИ ПО ТРИ СЪМ ЗАСИЧАЛ); КОИТО СВИРЯТ И ПЕЯТ ВЪВ ВАГОНИТЕ НА ВЛАКА!!!Е ТАКИВА ХОРА НЕ ИСКА ЕВРОПА И Е НОРМАЛНО, ЗАЩОТО НЕМСКИТЕ ГРАЖДАНИ СЪСИПВАТ ТАЗИ ДЪРЖАВА, НЕ ИМ ТРЯБВА ДОПЪЛНИТЕЛНО И "НОВИ ЗВЕДЗИ".

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
19 Април 2005 10:32
Съвсем официално в поне половината от страните на ЕС има такова нещо като минимална работна заплата.
Няма разбира се официална ЕС политика по въпроса.
В Гърция например към февруари 2004 МРЗ е била 6-4 евро, най-ниска измежду страните от ЕС които имат такова нещо.
19 Април 2005 10:34
Д.К.
Вчера беше писала нещо за "Обич към родина".Вчера не успях за това днеска да те питам:
Някакъв апарат ли има , който мери обичта към родината?Или някакво сравнение?
Да направя едно сравнение със теб и дядо ми.Горе долу сте един набор .Учил до 3 клас.Голям майстор-строител.Построил е много училища, читалища в Шуменско, Толбухинско и Варнеско през 1956-1989 години.Сега живее при мен.Ти си учила безплатно в тия училища .Завършила си ВУЗ, тъкмо ще си полезна за държават си , айдееее със финландеца у Финландия.
Сега, как ще измерин кой по-вече обича родината си?Със някакъв апарат или кой какво е направил?Или със стихотвпрения или нещо друго ти избери?
Как може да изтриеш за една минутка тия 33г на един майстор?На един майстор работил чстно със пот на челото ?
19 Април 2005 10:47
Е то ако сме Швейцария за какво ни е този европейски съюз.Затова влизаме де, уж да се оправим, пак то времето сте покаже.Аз имам чувството , че този европеиски съюз няма да изкара много , ама да видим.
19 Април 2005 11:01
*****


Редактирано от - bot на 19/4/2005 г/ 11:48:19

19 Април 2005 11:07
Социалните контрасти са повече от видими. 25-35 годишни момчета и момичета карат коли на стойност 200-300 хиляди евро в море от стари лади и трабанти. Корупция и мизерия. Щеш не щеш кръстосваш погледите на куцащи, явно недоядващи си, възрастни хора.

Тоя Чеков да не би да е бил в България не преди 10 дни, а преди 10 години?! Пропуснал е - умишлено или не - "морето от москвичи, волги и запорожци"... И на фона на всичките тия ужасии, които Царя струпа връз главите на "куцащите и явно недоядващи си хора", никой ли не се наема да коментира резултатите от допитването по Нова: 51% ЗА монархията в България?!
19 Април 2005 11:07
*****

Редактирано от - bot на 19/4/2005 г/ 11:48:58

19 Април 2005 11:19
Не трябва да поглеждаме много назад за да видим колко много империи и съюзи в които сме участвали са ... отишли на кино. Така, че след SU иде ред на ЕU. Коалицията на "желаещите" въобще не я слагам в сметките.
Едва ли с влизането си в ЕС ще започнем да живеем и работим по правила , които важат за всички. Сега тези които са призвани да ги създават (правилата) първи ги нарушават или си ги правят удобни за тях. И това го знаят... всички.
19 Април 2005 11:23
*****

Редактирано от - bot на 19/4/2005 г/ 11:48:41

19 Април 2005 11:27
Ok DK. Ама трябва да се доказваш милото ! Аз се доказвам като незнаещ който знае потресающо много , а пък ти се доказваш като загубен човек из партиините спици на историята !
Това като увод стига толкова за да не ме подгонят !

Пишеш на Карата текста ,
Емиграцията бе създадена по принуда- от тежкия и мизерен живот в България, тя извърши бягство и спасение от гладна смърт!


а преди това удряш емигранта ?!? “Незнанието” пък на други "емигранти " като [b]Незнаещия е просто потресающо. Не стига, че не знае, но и съзнателно изопачава фактите.[/b]

Дали защото съм аз , или защото знаеш че не можеш да ми бъдеш опонент ???? Май второто е по-вярно !
А Чеков е свестен и знае какво казва ! Друго за подсещане е че Г-н Чеков си говори какво е видял във БГ и неговото собствено мнение е такова, а не каква е Франция и какво той е приживял ! Дали е такова моето и на други форумци мнение ??? Не е , и не започвай предизборни атаки не е разрешено преди да са обявени официално а те са точно 2 месеца преди изборите !
Не обвинявай българската емиграция за положението в България, за да не си скубеш косата ако имаш де ?!?!



19 Април 2005 11:38
Да й берат гайлето на Ината тези, които са се вързали на лъжите й в последното (засега ) издание на нейната Идея за България.
Бе каква икономическа емиграция са омъжените за чужденци? Те не са ли се омъжвали по любов?
19 Април 2005 11:45
Симпли,

Любов, казваш. Абе, колко сме наивни!
19 Април 2005 11:46
*****

Вижте, дадох ви последна възможност да пишете, независимо от наложения ви шестмесечен бан, тъй като обсъждахте дискусиите, а не хората. Но бързо се връщате към старото си амплоа. Пишете си по темите, прекратяването на махленските кавги си е мой бизнес, а не ваш.



Редактирано от - bot на 19/4/2005 г/ 11:52:19

19 Април 2005 11:55
Не разбирам заглавието. Кое от написаното в немското списание не е истина? Кой е виновен, че българското политико-мафиотско торище вуни и смъднята се усеща дори от хиляди километри - носът, който улавя смръднята и кара човек да бяга на далеч или самото вунящо торище?! Всичко написано в "Шпигел" е 100 % вярно, въпреки всички опити за манипулации. Не го ли го казаха и един куп пчужди посланници! Не го ли казват и българските граждани?
19 Април 2005 11:56
*****
Господа, всичко това са предизборни трикове.Навсякъде ври и кипи, по всички редакции, дори и тук!

Редактирано от - bot на 19/4/2005 г/ 12:10:14

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД