:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 386
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Автомобилът все пак е необходимост

Покупката на кола е въпрос преди всичко на разумен избор и тънка сметка
Снимка: Петър Ганев
От днес до следващата неделя в зала "Фестивална" българинът може да види материализиран един от розовите си социалистически сънища - много нови коли накуп, които се продават без ред и с левчета. Погледът към цените им обаче показва, че сънят още не е свършил. Те пак си остават недостъпни за мнозинството.
Всъщност чисто статистически средният некорумпиран българин не може да мисли не само за нова кола, но и за градски транспорт - при заплата от 220 лв. семейството му трябва предимно да яде и да гледа икономично телевизия. Но пазар на коли у нас все пак има, а и трафикът по улиците е претоварен. И ще се купуват автомобили. По възможност - нови, защото отдавна е известно, че след служебната най-хубавата кола е новата.
Изборът обаче съвсем не е проста работа. Днес предлагането е голямо и решението по правило трябва да бъде взето след сериозно премисляне на

финансовите възможности и реалните нужди

Цената по стара традиция е един от определящите фактори. Нейният приоритет обаче е признак на късогледство, защото дребната икономия в началото може да излезе доста по-скъпо след това. В момента най-евтините нови коли у нас са добре познатите "Лади". ВАЗ 21053 може да бъде купен за 3800 долара. Не трябва да се забравя обаче, че конструкцията е остаряла, а разходът на гориво и консумативи - висок. Това означава, че всеки километър, преминат с нея, ще излиза относително по-скъп. Удобствата в купето и пътният комфорт също не са на съвременна висота. Сиреч, ако трябва да пътувате често и надълго - по-добре вземете по-скъпа, но по-комфортна и модерна кола. В края на краищата ще ви излезе по-евтино, а и след пристигането няма да се чувствате смазан и ще можете да си вършите работата.
Малко над ладите в ценовата листа са малките и непретенциозни азиатски машини като "Деу Тико" и "Сузуки Марути". Те са икономични, но пък прекалено тесни за семейно ползване. В града вършат работа, но на дълъг път са несигурни и изморяват.
Първата европейска кола, появяваща се при изкачването на ценовата стълба, е "Шкода Фелиция 1,3 LX" - 11 000 лева. Преди години тя бе символ на постсоциалистическото възраждане на чешката марка, но днес вече е остаряла и очаква наследника си "Фабия".
От "Фелиция" нагоре проблемът с избора застава пред българина в цивилизован вид. Моделите се редят един до друг - разнообразни, съвременни, бързи, комфортни и скъпи. При това по европейски тертип всяко моделно семейство има по няколко двигателя, различни каросерии и дълъг списък от екстри. Точното решение може да се вземе само след сериозно маркетингово проучване, като

купувачът трябва непрекъснато да бъде нащрек,

за да не се подлъже по някой ценови трик или да плати данък на остарелите си представи и привързаности.
Изборът започва от каросерията. Компактните и семейните модели по правило са във версии хетчбег (с три или пет врати), седан, комби и понякога миниван. Ценовите разлики между тях не са особено значителни, а решението трябва да бъде съобразено с нуждите и начина на експлоатация.
Комбитата и минивановете са най-функционални. С тях могат да се превозват обемни товари, но пък в купето проникват повече шумове, а пътното поведение и аеродинамиката са по-лоши. Ако не смятате да ползвате колата за товарно фургонче, класическият седан или хетчбегът са за предпочитане. В града по принцип по-късата кола е по-удобна за паркиране.
Основната дилема при двигателите е бензин или дизел. Дизелът има особен ореол в очите на българина заради по-евтиното гориво, по-ниския разход и голямата износоустойчивост. Тези мотори обаче са по-скъпи и претенциозни към поддръжката.

Специфичен нашенски проблем е лошото качество на нафтата,

което може да доведе не само до неприятности, но и до аварии. От това са особено застрашени модерните мотори с директно впръскване на нафтата по системата Common Rail. Остарелите конструкции гълтат всякакви смески, но пък страдат от мудна динамика и досаден шум.
Всъщност при годишен пробег под 10 000 км дизелът не е разумен избор. Икономията от нафтата е незначителна, а експлоатационните му минуси натежават.
При бензиновите мотори също има ред особености. Най-малките са по-евтини и икономични, но са досадни при управление. Подборът на добър мотор към съответната каросерия е въпрос и на сметка, и на манталитет. Още повече, че зад волана българинът често избива комлекси и става агресивен. Ако мразите да ви изпреварват или да изчаквате по-бавните пред вас - платете за по-мощен мотор и ще си спестите нерви, а и удоволствието от пътя е различно с кола, която реагира адекватно на натискането на педала на газта.
Ценовите листи по правило трябва да се гледат внимателно. При рекламите често се прилагат банални психологически трикове. Примерно цифри, завършващи с 999. Любим номер е и невключване на ДДС. Това не е български патент. Прилагат го и в САЩ, като там продавачът усмихнат обяснява, че тези пари не отиват при него, а в щата. Но те така или иначе излизат от портфейла на купувача, който често се чувства разочарован.
При някои модели у нас е възможно

ДДС да бъде икономисан от фирмите

- това са минивановете, големите джипове и някои комбита. Той отпада при кола с минимум 7 места и продавачите монтират допълнителни седалки, за да ги вкарат в нормата. После седалките могат да се свалят, за да не пречат.
Екипировката е друг особено тънък момент. Списъците понякога са изкуствено дълги. В тях се включват неща като, регулируеми подглавници, отваряне на багажника от мястото на водача, сервоусилвател на волана, инерционни предпазни колани. В Европа те са нещо привично, но тук се обявяват за екстри. Питайте внимателно, преди да кажете "Да", защото иначе с изненада ще установите, че новата ви кола се нуждае от доста допълнителни неща, които при друг модел и продавач са били стандартно оборудване.
От време на време производителите пускат специални серии с оптимизиран пакет от екстри, които тогава излизат изгодни.
А това, което никога не трябва да се забравя, е, че разходите по колата продължават и след покупката и имат тенденция към постоянно увеличение. С малка кола се харчат поне 10 000 лв. за 5 години експлоатация и 100 000 км пробег.

Горивото е първото и основно перо

За европейските модели фирмените данни за разход обикновено са достоверни. Измерванията се правят по стандартизирана методика при еднакви условия на специален стенд. Често шофьорите установяват, че колата им е по-икономична от обявеното от продавача. Понякога обаче са възможни и малки изненади. Разходът на гориво всъщност зависи в голяма степен и от маршрутите и маниера на шофиране.
В списъка на разходите не трябва да се подминават и таксите, застраховките и поддръжката. Градските шофьори трябва да планират и пари за паркинги или за глоби. При нас по-мощните коли се облагат с по-високи данъци. Един комплект добри нови гуми се износва за 80 - 100 000 км. За същия пробег ще ви трябват 6-8 смени на маслен и въздушен филтър, 2-3 комплекта свещи, един феродов диск за съединителя и комплект спирачни накладки, един ангренажен ремък и ремък за алтернатор. В български условия е добре да се предвиди и подмяна на амортисьорите и на шарнирните болтове, които са подложени на извънредни натоварвания.

ТАБЛИЦА
Коли до 20 000 лв. на българския пазар

Моделмощност(к.с.)гориво на 100 кмцена лв.
ВАЗ 2105375бензин 7,58300
Деу Тико41бензин 5,58500
Фелиция1,359бензин 7,511 000
Деу Матиз51бензин 6,411 820
Сузуки Суифт53бензин 5,512 160
Хюндай Атос55бензин 412 855
Рено Туинго60бензин 613 560
Сузуки Алто54бензин 5,713 670
Киа Авела92бензин 7,914 400
Опел Корса 1,055бензин 5,714 460
Опел Корса 1,265бензин 6,314 555
Фиат Пунто 6060бензин 4,815 178
Пежо 106 1,050бензин 6,215 710
Фелиция1,6 MPi75бензин 7,315 400
Хюндай Акцент91бензин 6,315 323
Форд Фиеста1,360бензин 6,915 468
Фелиция 1,9D59нафта 5,615 886
Ситроен Саксо60бензин 6,716 216
Пежо 206 1,160бензин 6,216 384
Опел Корса1,7D60нафта 5,216 842
Нисан Микра55бензин 616 990
Сеат Ароса1,050бензин5,717 000
Тойота Ярис68бензин 5,617 346
Сеат Ибиза1,460бензин 6,617 750
Ситр.Саксо1,5D58нафта 5,017 800
Хюндай Лантра116бензин 7,018 500

Забележка. Тук са публикувани част от цените на сравнително евтините коли. При всяка от тях са възможни промени. В таблицата не е включена екипировката, която варира при всеки модел. Традиция на продавачите е да правят допълнителни отстъпки за времето на Софийския автосалон.
 
Различните модели на ВАЗ са сред най-евтините на българския пазар.
2842
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД