:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

12 фирми мамят със захар

12 фирми, които мамят с грамажа на пакетираната захар, хванаха от Федерацията на потребителите. В 4 от случаите на пакета дори не е посочен производителят, каза изпълнителният секретар Павел Кърлев. От проверените 14 фирми само 2 се оказали почтени.

Отклонението в грамажа стига до 65 грама, въпреки че по БДС се допуска разлика в теглото не повече от 15 г на кило. За да няма случайна грешка, са мерени по 10 пакета от всеки производител.

(Продължава на 6-а стр.)
80% от меда в луксозни опаковки бил менте

12 фирми мамят със захар

С вдигането на цените зачестяват и отклоненията в грамажа
Според Кърлев от фирма "Русал" предлагат пакетите по 975 г, "Петров Комерс" - по 970 г, "Еда" - 950 г, а ЕТ "Мони" и ЕТ "Бамби" - по 945 г. Сред нелоялните са също "Суидън Комерс" и "Ера-Елит"-Севлиево.

Преди около половин година констатирахме 14 случая на нарушения, а максималното отклонение от теглото достигаше 35-40 г, припомни Кърлев. Според него колкото повече поскъпва захарта, толкова по-големи стават измамите.

По данни на федерацията за последните 2 седмици цената на стоката е скочи с над 100%. За сметка на това през последните 7 дни от 1050 лв./т с начислен ДДС захарта поевтиня до 990 лв. на Софийска стокова борса.

От федерацията ще уведомят за случая Комисията по търговия и защита на потребителите и Държавната агенция по стандартизация и метрология. Надеждите са този път проверката да има ефект, защото преди от комисията изловили търговците по сергиите на Женския пазар, но не пресекли дейността на тези, които пакетират стоката.

В момента в изпитвателните лаборатории правят проверки на лимоновите сокове. Оказало се, че и сред тях има доста ментета. Тече и масова проверка на пчелния мед. Около 80% от продукта, който се предлага в луксозни опаковки, нямал нищо общо с автентичния мед.

Преди около седмица беше учредено и Национално сдружение за потребителски надзор на пазара. В него освен федерацията влизат представители на браншовите организации и сертификационни органи. Сдружението ще извършва авансов контрол на пазара и ще алармира държавните органи, като очаква от тях да налагат глобите. Има идея по пазарите да се възстановят контролните везни, където хората да си мерят купената стока.
869
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД