:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рецепти

Кървавата Мери и другите

В летните горещи вечери приемането на един освежителен, ледено студен коктейл носи неповторима наслада. Почитателите на тези смеси знаят, че тяхното приготовление е сложно изкуство. Не случайно въпросните напитки са страстта на видни политици и популярни холивудски звезди, на интелектуалци, на простосмъртни и богопомазани. Всеки, който поне малко разбира английски език, знае, че "коктейл" означава "петльова опашка" (cock + tail). Смесването на различни качествени алкохолни напитки (ром или джин) с прясно изцеден сок или сироп, към които се прибавят различни аромати, става все по-популярно след XVII век, когато малко известен светски хроникьор отбелязва в записките си, че на балове и приеми все по-често аристократите пият коктейли, които представляват смес от стимулиращи напитки, а към тях се добавят захар, сода, битер и други. С годините тяхната популярност става все по-голяма и Чарлз Сидни, най-известният коктейлмейкър на ХХ век в света, уточнява, че за един коктейл освен качествени съставки, подходящи чаши и точни рецепти трябва и умна глава. Защото те са колкото приятни и разхладителни, толкова и коварни ...На другата сутрин главата тежи и сякаш не е твоята.

Самото приготвяне на коктейлите не е сложна работа, но изкуството при тях е да можеш да комбинираш две или повече алкохолни съставки, а след това да откриеш неутрализиращите сокове, които придават на напитката елегантен вкус. Това изкуство е популярно като кухнята на коктейлите. Както всяка домакиня спазва определени строги правила при дейността си в кухнята, така и при рецептите за коктейли пропорциите трябва точно да се спазват. Например никога не се смесват само качествени напитки (уиски, джин, водка) с гроздов алкохол (коняк, арманяк). Тук обаче, макар и рядко, съществуват изключения. Не се смесват едни и същи алкохоли (водка и джин). Ароматите пък обогатяват алкохола и трябва да са от един и същ произход. Особено важни в пропорцията на коктейлите са видът и количеството на сока, който ще неутрализира алкохола и ще му придаде елегантен вкус.



Коктейлният род е огромен и наброява тринадесет семейства



"Дейзитото" е с добавка от минерална вода, а във "фисовете" има газирана вода, която прави "фис"; към "сауерите" се добавя лимонов сок, докато в "сангаритата" има захарен сироп; "фрапетата" изобилстват от блъскащи се късчета натрошен лед, а в "коблерите" царства шампанското. "Булетата" пък са от различни вина, в "куулерите" преобладават пресните плодове, а ментовите листа в "джулепите" придават неповторим вкус. "Финсито" е посипано с пудра захар, а в пуншовете има всичко.

Много и известни личности през целия си живот са били подвластни на смесването на напитките. Ако не беше дайкирито, Ърнест Хемингуей нямаше да напише "Старецът и морето". Вдъхновяван от красотата на Куба и уюта на любимата си кръчма "Бодегита", поръчвайки дайкирито, той прекарвал в сладки приказки, неповторими разкази и спомени по цели нощи и посрещал изгрева на слънцето. Храната е за хората, а коктейлът - за боговете, споделял Хемингуей с околните. Американският президент Рузвелт пък предпочитал "Манхатън", а холивудските звезди от времето на Хъмфри Богарт до днес наблягат на "Маргарита".

Предложените от нас рецепти са лесно изпълними. Внимавайте обаче с погълнатото количество, защото главата ви трябва да е свежа на другия ден. Ако например "Маргаритите" са били повече от две, ще ви се наложи да прекарате дълго време с кофа лед...



Дайкирито на Хемингуей



48 г бял ром (Havana Club)

16 мл прясно изстискан лимонов сок

2 чаени лъжици пудра захар, лед на сняг

В шейкър се изсипва ромът и към него се прибавят лимоновият сок и пудра захар. Всичко се разбърква, докато се стопи захарта. Сместа се изсипва във висока чаша, като се прибавя счуканият на сняг лед, който придава особена красота.



"Манхатън" за двама



80 мл бърбън

40 мл червен сладък вермут

5 мл горчив портокал

4 вишни за украса

6 кубчета лед

4 кубчета лед се поставят в шейкъра. Изсипват се бърбънът, вермутът и сокът, като се разбърква няколко секунди. Прецежда се и се изсипва в чаши с по една бучка лед. Украсява се с резенче лимон или портокол и с набодените вишини. Сервира се преди ядене.



"Блъди Мери" за двама



100 мл чиста водка

200 мл доматен сок

20 мл лимонов сок

2 капки сос TABASCO

4 капки сос WORCESTERSHIRE

сол и 10 кубчета лед

Това е най-популярният коктейл с водка. Неговият вкус се дължи на точната пропорция, доматения сок и пикантните сосове Tabasco и Worcestershire. В шейкър се поставят 4 кубчета лед. Върху тях се изсипват водката, доматеният и лимоновият сок, двата соса и солта. Всичко добре се разбърква и изсипва във високи чаши, във всяка от които има на дъното по три кубчета лед. Много внимавайте да не изсипете първите 4 кубчета лед, които задължително остават в шейкъра. Върху ръбчетата на чашите се поставя разрязано парченце лимон. Сервира се като аперитив.



"Бронкс" за двама



120 мл джин

20 мл бял сух вермут

20 мл червен сладък вермут

60 мл портокалов сок

1 парченце портокал и 4 кубчета лед

В шейкъра се поставят кубчетата лед. Към тях се прибавят джинът, двата вида вермут и портокаловият сок, като енергично се разбърква няколко секунди. Прецежда се през цедка, а ледът се изсипва във високи чаши на високо столче. Във всяка чаша се поставя по едно кръгче портокал или лимон във формата на спирала.

Този вид коктейли има много разновидности. Освен споменатия по-горе най-класическите и популярни са "Бронкс драй", в който количеството джин и портокалов сок са равни, а като аромат се добавя само сух вермут; "Бронкс голдън", който освен всички съставки съдържа още жълтък от яйце, а също "Бронкс силвър", чиито съставки са джин, сладък вермут и портокалов сок в съотношение 6:3:1 и белтък от яйце.



Куулер за десет души



1,5 л бяло сухо вино

2 портокала, 4 кайсии, 2 праскови, 1 лимон,

250 г захар

500 мл силно изстудена газирана вода и 10 кубчета лед

Всички плодове се измиват и подсушават. Портокалът се изчиства от бялата ципа, нарязва се на парченца, след което се поставя в дълбок стъклен съд и се посипва обилно със захар. Кайсиите и прасковите се разрязват на две, изваждат се костилките и се разрязват на осем. Поставят се в стъкления съд, заливат се със сока на един лимон и виното и всичко престоява три часа в хладилника. След това се прибавят силно охладената вода, счуканите бучки лед и още веднъж се разбърква. Когато плодовете паднат на дъното, съдът се поставя на масата и се сипва със специална лъжица в чаши с дръжка заедно с плодовете. Сервира се със сламка и лъжичка за плодовете.

Куулерите са охлаждаща напитка, приготвена на основата на бяло сухо вино и плодове. Съставките трябва да бъдат силно охладени до замръзване. Преди сервирането стъкленият съд с напитката се допълва със силно изстудена газирана вода, шампанско или бира. Куулерите се подправят с ликьори или билкови съставки. При сервирането се поставят два стъклени съда: един - пълен с лед, и втори - с напитката. Така за по-дълго време коктейлът остава студен и не променя вкуса си. Това може обаче да се случи, ако оставим кубчетата лед да се разтопят в плодовата смес.



Текст снимки:

Коктейлите "Манхатън" (1) и дайкирито (2) могат да се разнообразяват и с екзотични плодове, някои от които (например киви) се продават и у нас.

3. Вилата на Хемингуей



Страницата подготви: Надя Додова
10053
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД