:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Костов махна виновника за хаоса в езиковите

Премиерът Костов освободи от длъжност зам.-министъра на образованието и науката Венцеслав Панчев след разговор с началника му министър проф. Димитров вчера в МС. Панчев си отива заради гафа с приема в елитните училища. Той сам е подал оставка, съобщиха от правителствения пресцентър.

Костов е получил доклада на спецкомисията, разследвала Наредба N6, която определя реда и условията за кандидатстване в елитните училища. В комисията влизат експерти от МОН и депутати от парламентарната комисия по образование. В понеделник министър Димитров ще обясни пред журналисти какво пише в доклада.

Освободеният зам.-министър е ръководил всички етапи на подготовката и реализацията на кампанията за прием в профилираните и професионалните гимназии, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Хаосът по приема в тях изправи на нокти родителите на над 25 000 деца в страната. При представянето на отчета на кабинета за първото полугодие онзи ден Костов намекна, че ще има наказания за виновниците. "Сега" съобщи вчера, че най-вероятно Панчев ще бъде освободен.

(Продължава на 4-а стр.)
В София само Немската гимназия напълнила паралелките

Костов махна виновника за хаоса в езиковите

Отлагат закриването на паралелки в елитни училища
Премиерът оправда образователния министър Димитър Димитров, че няма лично вина за неразбориите по приема в гимназиите, защото "не могъл да надделее в дебата".

Заради неразбориите, създадени от наредба за класирането, вчера още над 1500 деца не си бяха намерили училище въпреки изкараните добри оценки на изпитите. Тече трето класиране.

Регионалният инспекторат на образованието ще отложи закриването на паралелки в София преди окончателното запълване на местата, съобщи шефът му Красимир Николов. Няма да бъдат одобрени само онези класове, които са събрали по 1-2 деца. Според поправката в Наредба 6 паралелките, събрали под 18 души, трябваше да се закрият вчера, а учениците - да се прехвърлят в други училища.

24%, или 1500 свободни места, останаха в столичните школа след 6-те етапа на първо и второ класиране. От първите 5 елитни гимназии само Немската е успяла да напълни паралелките си. Незаетите места ще се запълват и днес и утре, но вече с оригинала на дипломата за 7-и клас.

"За един ден се записват средно около 500 деца, така че очакваме почти пълно покриване на планирания прием", коментира Николов. Според предварителните разчети на инспектората в столицата ще бъдат закрити около 20 паралелки - както всяка година.

"Родителите ще бъдат уведомени от самите училища, ако паралелките на децата им са закрити", каза още Николов. Преместването на детето в друга паралелка или училище няма да бъде проблем.

Общо 26 260 деца са се записали в елитните гимназии в цялата страна. Незаети остават 16% от местата. Най-тежко е положението в София, Разград, Пловдив, Благоевград, Плевен.
651
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД