:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Васил Найденов в огледалния свят на своя дом

12 години популярният певец е ремонтирал сам жилището си, но го е превърнал в истински шедьовър
Васил Найденов - най-популярният естраден певец в последните години, е един изключително сръчен човек. Това личи по жилището му, цялото в огледала, което той сам е преустроил и обзавел. Ремонтът траял 12 години, но за сметка на това резултатът е наистина впечатляващ. Васил Найденов спокойно би могъл да участва в конкурс за интериор.



Веднъж озовал се в жилището на певеца, неподготвеният посетител изпада в неловко положение. Нормално е - кога друг път е виждал подобни красоти на живо? Освен ако не е имал щастието да посети френските или руските дворци. Защото домът на Васил Найденов отвътре е точно като онези пищни сгради, които днес оживяват единствено във филмовите ленти.

Но не си мислете, че става дума за истински палат, обграден със стогодишен парк. Съвсем не! Васил Найденов живее в най-обикновен апартамент - "шедьовър" на соцстроителството. Всъщност това е малко неточно, тъй като певецът обитава два апартамента, свързани и преустроени в един, около 100 кв.м.



Всичко в дома си Васил Найденов е направил съвсем сам



Поглеждам го с леко недоверие. И почти веднага ми става ясно, че никак, ама никак не съм права. Васко започва да разказва ентусиазирано за всички патила, мъки и главоболия, през които е минал, докато постигне сегашния вид. Цялата одисея започнала по татово време и продължила до преди няколко години. За това време той така се е специализирал, че ако един ден остане без работа (дай Боже да не се случва), спокойно може да се захване с дизайн и да затъмни доста светила в тази област.

Началото е досущ историята за онзи, който си харесал копче, след което си купил палто за него.



"Всичко започна от два полилея.



Бях на турне в тогавашния СССР и там си ги купих - кристални, чешки. После намерих много красиви румънски мебели в стил "Людвиг XVI". Те бяха комплект - спалня и розова стая. В България пък открих, колкото и странно да звучи, подходящи мебели. Бяха произведени в село Батошево, където имаше завод, който сега не съществува. Жалко, защото можеше да усъвършенства производството и сега да изнася в чужбина. Всъщност стиловете в дома ми са барок и "Людвиг XVI". Много от детайлите по мебелите сам си направих. Като позлатяването например. Просто тогава нямаше кой да си играе с тази работа и затова се захванах сам. На финала и майсторите одобриха свършеното от мен", разказва певецът. И допълва нерадостната истина, че в онези години, за да си достави различни материали, се е налагало да обикаля по заводи и паланки, да прави концерти по поляни и какво ли още не, тъй като в магазините тези неща се продавали под щанда.

Според него в онези години пречела не толкова липсата на информация, колкото желание. Част от мебелите в дома му



са изработени от турски дърворезбари по техни модели



Едва след това започнал да прави, отново сам, многобройните гипсови пана по стените, които създават онова неповторимо чувство за обем и старинност. "Беше много голям зор, защото тази отминала епоха в България почти не се познава. Проблем имах и с това, което се произвеждаше тогава у нас. Тук се правеха едни много широки корнизи, които имаха съвсем друго предназначение. Те вършеха работа единствено за завеси. Нямаха нищо общо с това, което аз исках. Профилите, които ми бяха нужни, трябваше да бъдат елегантни, фини. Трудности имаше и с ъглите, които свързват отделните корнизи. Моделите видях в театър "Иван Вазов" и царския дворец в Евксиноград. Обиколих много места, за да намеря отделни елементи, с които да направя нужната пропорция", продължава професионално да обяснява Васил Найденов.

За да получи по-голям обем в помещенията, се наложило да издължи паната, за да създадат оптическа илюзия за стени като в старите къщи. Пак по същата причина



поставил огледала из цялото жилище



Огледален е и таванът на дневната, което създава неповторимо чувство за пространство. "Така се увеличава не само обемът, а и осветлението на стаята. Този трик видях в списание "Ла мезон" преди години", казва певецът.

Големият градеж на дома продължил години, но певецът чистосърдечно признава, че не се е занимавал постоянно и само с това. Работил по жилището в свободното време, което не било никак достатъчно, тъй като пътувал постоянно за концерти и турнета. В месеца имал едва по 2-3 свободни дни. Така се изнизали 12 години.

Почти



всяка вещ в дома има интересна история



Голямото огледало в дневната например е купено в един малък магазин в центъра на Букурещ. Донесено е дотук с влак, като на границата Васил не се разминал с досадните проверки. "Добре, че румънските митничари ме разпознаха, та нещата минаха по-леко", смее се той. Стабилните, макар и много стари дървени врати пък са от Градската библиотека, останали след разрушаването й. "Колко уникални неща затриха тогава", възмущава се Васко. Дори паркетът в жилището е необичаен - в две тоналност и във формата на ромбоиди. "Този дом е моята детска мечта. Дядо ми преди години живееше в апартамент на ул. "Юрий Венелин", който е бил на една от приятелките на царя. В онези години там бяха настанени страшно много наематели. Налагаше се на всички да даде равностойни жилища, а и те не искаха да напуснат. И моята мечта да живея там не се сбъдна. Влязох в стандартно соцжилище, но продължих да сънувам онзи царски апартамент. В него има същите камини като в самия дворец. Таваните са гипсови и приличат на китайски килим. Изключителни са! Такива тавани съм виждал само на едно място - в Нотариата, и то само в една от стаите. Паркетът там беше от три вида дърво", обяснява Васко.

В сегашното жилище на певеца обаче няма камина. Причината е, че не достига пространство. Няма го и пианото, пак заради квадратурата. Голямата мечта на Васко е да успее някак да разшири апартамента, за



да си направи студио за репетиции



и да превърне едно малко помещение в гардеробна, каквато има във всяко стредностатистическо жилище в чужбина.

Има няколко неща, които веднага правят впечатление, щом пристъпиш прага на апартамента. Първото са нежните цветове - бяло, екрю, пясъчно жълто, пепел от рози. Десенът на дамаската на стилните мебели е флорален - в бяло и розово. Певецът се притеснява, че красивият плат - български, е поовехтял и вече трябва да се сменя. Времето обаче не е намалило неговия блясък. Банята е в бяло и тъмносиньо. Същите мотиви се срещат и в кухнята край прозорците и шкафовете. Всъщност единствено кухнята е извън рамките на общата тоналност. Тя е решена в светло дърво, а кътът за хранене е от маса, пейка и два стола, каквито обикновено има по откритите веранти. От стените на апартамента достолепно гледат гоблени в тежки златисти рамки. Второто нещо, което приковава погледа в дома, са растенията - те са много и навсякъде. В кухнята са разположени кактусите - над 100 вида. Единият се е извисил до тавана и Васко възнамерява скоро да го поскъси, тъй като вече няма накъде. В дневната и трапезарията преобладават китайските рози - огромни, нежни, изящни. Пред самия прозорец има алпинеум с много растения и камъни. Подобен, но в по-малки размери има и в банята. Растенията са голямата страст на музиканта. Започнал да отглежда цветя от дете и досега не е предал своите любимци.
4209
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД