:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,068,322
Активни 110
Страници 27,107
За един ден 1,302,066
Интервю

Васил Филипов: Това не е просто скандал, тука трябва да се режат глави

Щом си седнал да бъзикаш главния прокурор, значи държавата си е заминала, смята бившият шеф на "Булгаргаз". Според него делото "Хардланд" няма да издържи след атаките, които ще предприеме.
- Г-н Филипов, на вашия разговор с главния прокурор обсъждахте ли темата за подслушването?

- Не. Вижте, аз не съм човек, който ще се занимава с такава дейност. Говорихме само за делото "Хардланд". Получих уверенията на Филчев, че след 1 август делото ще бъде предадено на група магистрати, които добросъвестно да го разгледат и да вземат отношение. В постановлението отпреди две години проблемите се разглеждат недобросъвестно.

- Не останахте ли изненадан, когато на другия ден гръмна скандалът? Още повече, че бе замесено името на Сашо Захаринов - човекът, който ви е завел там и за когото се твърди, че е съобщил на главния прокурор за подслушвателните устройства.

- Не. Не ми е работа. Не съм и убеден, че Сашо му е съобщил. - Твърдите, че по време на вашия разговор Захаринов е стоял отвън. След края му не влезе ли вътре?

- Не. По-скоро за няколко минути, колкото да си кажат "здрасти". Категорично не може да се твърди, че тогава той е казал на главния прокурор за подслушването.

- Според вас случайност ли е навързването на тези събития?

- Трудно мога да кажа. Например историята с отнемането на паспорта ми - това си е рутинно действие, макар че и то е извършено незаконно. Може би прокуратурата има тия права, но на мен не ми е връчено обвинение. Прокуратурата по принцип има големи права и пред никого не носи отговорност - това е една от големите грешки на нашата Конституция. Но мен това не ме впечатлява, аз нямам отношение в момента към тия скандали и към тия инсинуации. Аз имам други умозаключения.

Но като гражданин, който е взаимодействал много със службите и ги познава много добре, аз мисля, че това е един добър повод да се огледа още веднъж кой какво прави в това министерство, в тази система. И министърът, който засега не е ангажиран и оплетен в разни схеми на структури, да го използва като повод да се изчисти това министерство от хора, които търгуват с информация и работят против държавните интереси.

- Т.е. приветствате избухването на скандала?

- Аз не мога да измеря неговите параметри, за да го приветствам. Това е просто един добър повод. На мен са ми известни много случаи, в които са подслушвани мои познати. Аз самият съм подслушван многократно.--------------

Нека това да бъде повод министърът на вътрешните работи и председателят на Комисията по национална сигурност да извършат задълбочена проверка с каква мотивация през изминалите три години директорът на Националната служба за сигурност (НСС) Атанас Атанасов е извършвал подслушвания на редица граждани и организации и къде е потъвала тази информация. Защото НСС подслушваше и след това дезинформираше правителството и най-вече министър-председателя.

--------------- Това ваши подозрения ли са?

- Аз имам лични впечатления. При мен е попадал доклад, лансиран от директора на НСС до премиера, и то доклад на агент, което е недопустимо. Низовият агент не носи отговорност за това, което пише, той може да наклевети всекиго, може да напише нещо под диктовка. След това докладът минава през министъра на вътрешните работи и отива при Иван Костов. И Иван Костов чете доклад, писан от агент, върху който стоят подписи на шефа на НСС и на министър. Това е подход за дезинформиране и манипулиране на премиера. Така много кадри са очернени и оцапани и отстранени от работните им места в услуга на частни интереси. Попадайки на този доклад, аз открих дори агента, направих скандал и на министъра, и на шефа на НСС.

- Направихте ли скандал и на агента?

- Агента го извиках и му забраних, докато аз съм там, да прави доноси. Но той си работи и до ден-днешен в "Булгаргаз". Дето се казва не съм го закачал и не съм го репресирал, даже сме приятели.

- Бяхте ли викан при премиера във връзка с тази информация?

- Не. Информациите спрямо мен са били безброй и всичките са дезинформации.

- А конкретно в тази за какво ставаше въпрос?

- Обвиняваха ме, че едва ли не съм руски агент и работя за руснаците. Пък аз бях в остър конфликт с руснаците. Това беше преди подписването на газовите договори. Тогава още се препирахме. Предполагам, че това е нагнетявано у премиера - пише се по медиите, носят му се доклади на НСС и накрая, дето се вика, той видя у Филипов изверга.

- Но това стана значително по-късно.

- Ами аз до последно съм работил за интересите на държавата. Пък и премиерът никога не е изказвал положително или отрицателно мнение за мен.

- За вас имало ли е издадено разрешение за подслушване?

- Да, няколко пъти - като руски шпионин, като турски шпионин и не знам още като какъв.

- Подслушването чрез устройство в кабинета ли ставаше?

- Не, в кабинета ми нямаше устройство, защото аз се пазех. Не е толкова лесно да ми монтират.

- Откъде сте толкова сигурен, проверявахте ли?

- Разбира се, аз съм печен в това отношение. Но телефоните вкъщи се подслушваха, в "Булгаргаз" разговорите ми се слушаха тотално.

- Къде водехте търговските преговори тогава?--------------

- Аз не съм водил кой знае какви преговори. В "Булгаргаз", например, имаше комисия, която си преговаряше. Аз се намесвах, само ако видех, че показателите нещо не вървят.

--------------- А как усещахте подслушването?

- Аз получавам след това информация от другаде.

- От НСС ли?

- Отвсякъде.

- Смятате ли, че е нормално да получавате информация, че сте подслушван, от службата, която ви подслушва?

- Защо да не е нормално? Човек, който подписва договори за милиони долари, трябва да бъде информиран защо се върти около него някой негодник. Ами така имахме злощастни финали на преговори по сделка за доставка на газ от германска фирма и загубихме 16 млн. долара. И това подслушване беше по нареждане на Янис Груйчев. Беше от май 1997 г. - дали е било законно или не, не знам. Но ако е била законно, трябва да се види мотивацията.

- Подозирате, че НСС или отделни нейни служители обслужват частни интереси?

- НСС в момента е един разграден двор. Това ви го казвам като гражданин, който познава повечето техни служители - между другото и в момента там работят хора, които аз съм отвел в НСС. Нашето контраразузнаване беше съсипано и сега всеки се спасява поединично. То се вижда и по резултатите. А сега ги клати примитивизъм, даже не бих го нарекъл инфантилност - нито агентурната работа им върви, всичко е съсипано. Затова и ръководството им се е ориентирало към производство на компромати и на доноси за отстраняване на неудобните.

- Щом всеки изнася информация в нечий интерес, може ли да се твърди, че НСС е един вид приватизирана?---------------

- То всеки у нас желае държавна служба, само за да ползва привилегиите на държавния служител. Защото държавата им вменява привилегията да преследват, да следят, да събират информация и да бъдат недосегаеми, стоейки от другата страна на барикадата. Така че мнозина мечтаят да станат прокурори, за да раздават правосъдие и да преследват другите. В края на краищата болшинството си работят за лични интереси.

А аз съм човек, който е направил много за МВР, помогнал съм да се преоборудват, да се електронизират, много добре съм запознат със структурата им.

---------------- Но с държавни пари сте им помагали.

- Да - просто като държавен служител съм осъзнал необходимостта от това службите да могат да си вършат работата в интерес на държавата. А и аз все пак изправих "Булгаргаз" на крака, макар че сега отново е рухнал. По мое време ние бяхме в добро финансово състояние и не се нуждаехме от опрощавания на дългове. След мен тези пари, които са опростени, просто са източени. 510 млн. марки са неплатените от "Кремиковци" и "Агрополихим". По мое време дълговете на "Булгаргаз" бяха 220 млн. марки, а вземанията бяха 380 млн. марки, плюс пълно газохранилище в Чирен с газ за над 100 млн. долара.

Защо не пишете за тези работи, за това кой е изхарчил тези пари? Защото е по-лесно да се пишат разни ала-бализми за бартери, за "Хардланд". А "Хардланд" е просто една кирлива сделка, от която все пак спечелихме.

- А оправдавате ли Никола Филчев, че се обърна към пресата, преди да сподели проблема с МВР?

- Аз имам впечатления от Филчев от времето, когато беше зам.-министър. Беше кротък, възпитан. Сега разни негодници, като тоя, който се самоуби, му създават разни ореоли, въпреки че в случая ставаше въпрос за любовна история.

Ако аз бях на негово място, още по-крути мерки щях да взема. Това не е просто скандал, тука трябва да се режат глави, с извинение. В тази държава, както се е разюздала и както безнаказано се действа, ти да седнеш да бъзикаш и главния обвинител - това значи, че тази държава вече си е заминала.

Но аз съм настрана от тези събития и си гоня моя проблем. Ако не се беше стигнало още преди две години до този проблем, аз можех да внеса рязка промяна в развитието на "Булгаргаз". Аз имах академична стратегия за развитието на "Булгаргаз", имахме договори с големи чужди структури за инвестиране на огромни суми.

- Кой ви спря?

- Не знам. Може би руската агентура в България. Но това, че мен ме няма еди-къде си, мен не ме притеснява.

- Може ли аферата "Хардланд" да се третира като продължение на политиката с други средства?

- Разбира се, делото "Хардланд" беше клатено под масата, встрани от мен. Мен ме извикаха само да ми съобщят някаква заучена стъпка. Това дело няма да издържи след атаките, които ще предприема. Така че стои някой зад това и предполагам, че не е броил толкова много, колкото се предполага.

- Това частни интереси ли са?

- Предполагам, че са частни, но добре организирани, съчетани с медиите. Ето например - това е чудесна комбинация да я набият тая стара кожа и на следващия ден аз да ходя при нея. Вие виждате ли сте я тая следователка?

- Не.--------------------

- Ами тя е хубавица, една бабичка-веселушка, пенсионерка. Това е страшно съвпадение - да гръмне пресата, че е пребита във връзка с мене, та и нейното име да се спомене около това и да си седи до 100 години в следствието.

--------------------- Кой има интерес да бъдете осъден?

- Никой, предполагам, че това е отмъщение, защото не подписах договорите, които предлагаха руснаците и мултаците.

Но е време в тази държава да се извърши един катарзис, защото повечето използват държавата и нейните права за лично облагодетелстване. Защото сме станали за смях пред цял свят. Нас вече никой не ни уважава, ние не можем да вменим доверие, а при това положение никой няма да дойде тук да инвестира средства на някакви мошеници и крадци. Може би е дошъл деня това да се използва като повод срещу маса хора, които обстоятелствата завариха, а след това не бяха огледани. И те си стоят и си мърсуват. И работят само за себе си.

Аз имам бизнес в чужбина - в България няма бизнес.

- Какъв ви е точно бизнесът?

- Ще дойде време и това да съобщя. Но бизнесът ми е в огромни мащаби и всичко е навън.----------------

Но не е в Русия - аз там не смея да стъпя. Руснаците никога няма да ми простят проблемите, които им създадох. Тогава те нагнетиха обстановката с помощта на медиите. Те казаха, че не искат да преговарят с мене. Поискаха да преговарят с Илия Иванов - един човек, който още е съизпълнителен директор на "Булгаргаз" и когото аз щях да уволня за некадърност. Но тогава го предложих за директор, за да пресечем опитите на Иван Шиляшки да наложи друг кандидат. Момченцето не беше в час, но имаше заповед на Бакърджиев Иванов да води преговорите и той ги води. Парафираха договорите, написаха ги, дойде Вяхирев и договорите се подписаха пред камерите. Мен ме извикаха в Министерския съвет и ми казаха, без да ми дават предварително договорите: "Ти ще подпишеш единия, Илия - другия, пак Бакърджиев ще подпише меморандум".

----------------- Съжалявате ли сега за триумфалното посрещане на Бакърджиев?

- Тогава аз не съм бил тук.

- И организацията не е ваша инициатива?

- Елате да ви дам паспорта - от 18 до 22 март 1998 г. аз бях в Турция, където имах срещи с министър-председателя Месут Йълмаз в Чакак Кале и с енергийния им министър Джумхур Ерсюмер. Участвах в тържествата послучай 85-годишнината на битката при Дарданелите.

Нарочно избягах от тука, защото ще ви кажа, че тогава срещу заплащане началникът на отдел "Следствен" на Главна прокуратура Ангел Ганев беше подписал заповед да ме арестуват. Само и само да се нагнети обстановката и да гръмнат медиите точно в онези дни, че Васил Филипов е арестуван. Тогава толкова беше нажежена обстановката, че всички щяхте да пишете само за това.

- Т.е. да се отклони вниманието от договореното в Москва?

- Да, пък и да се направи сеир. Намеренията бяха Ганев да ме арестува за един ден, на другия да ме пуснат, но ехото щеше да бъде напълно достатъчно. Разбрах тази уговорка с други средства и се изнесох. Така Бакърджиев се върна на 20 март, а аз на 22 март.
1765
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД