:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
МВР не било подслушвало незаконно от 1997-а

Костов: ДС е жива с кадрите и "бръмбарите" си

Премиерът и вътрешният министър не изключват нови провокации
"За хората е ясно, че не Държавна сигурност е сложила подслушвателните устройства в дома на главния прокурор. Но ДС не е тъмна сянка от миналото, тя съществува със своите конкретни лица и конкретни, монтирани в миналото, специални разузннавателни средства." Така премиерът Костов представи на пресконференция заедно с шефовете на МВР, МО и правосъдието доклада за спецразузнавателните средства, който им бе възложил да изготвят за 1 седмица.

Целта на доклада била да разкрие механизмите, по които спецслужбите безнаказано са извършвали своята репресивна дейност в миналото и са продължили частично тази практика в последните години, както и да предложи мерки за граждански контрол над тях.

Редица обекти са "обзаведени" със спецсредства през периода 1956-1986 г., каза Костов. Единични случаи на монтиране на такива устройства имало през 1993-1994 г., докогато липсвал закон за спецразузнавателните средства. За част от тях обаче документацията била унищожена или изнесена. Затова в МВР нямало точни данни къде и колко такива устройства има.

С незнайно къде и кога поставените "бръмбари" бивши и настоящи ченгета искали да събират незаконно информация или да ги използват в определен момент с пропагандна цел. Според премиера и вътрешния министър Йорданов не било изключено отново да се появят скандали, подобни на Филчевгейт.

МВР не е извършвало незаконно подслушване от 1997 г, твърди се в доклада. Той ще бъде пратен за съгласуване и на други ведомства и вероятно до седмица ще бъде приет на подпис от всички министри, каза премиерът. След това докладът, заедно със секретната му част, ще бъде пратен на президента и на шефа на парламента.

Премиерът обеща политически и обществен дебат по мерките за контрол над спецслужбите. Никола Филчев дал предложение подслушването да се контролира от прокуратурата.
419
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД