:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Не пускат екип на "Сега" до общински строеж

Софиянски строи китна резиденция

Кметът не се сеща коя е фирмата, поела градежа срещу имоти
Столичният кмет строи внушителна резиденция за общински нужди в местността Погребите - в гората срещу Ловния парк, стана ясно вчера.

В същата местност се намират и прословутите 21 декара на Юлия Берберян, дадени й от общината срещу 15 панелни апартамента.

Резиденцията е на два етажа, но е доста дълга. Вероятно под покрива има и тавански помещения. Екип на "Сега" бе разгонен от някакъв началник, който отказа да се представи. Дори и в най-големите жеги там се строи усилено. Работниците не смеят да кажат за коя фирма работят: "Ако разберат, че сме говорили с вас, ще ни уволнят!" Шефът им налетя на фоторепортера на вестника и не позволи снимки. "Попаднали сте на добрата смяна, другата щеше да ви смели от бой!", изрева анонимният бос.

"Много по-изгодно е на общината да има своя резиденция и да приема гостите си там, отколкото да плаща луди пари за елитните столични хотели", каза вчера пред "Сега" Стефан Софиянски. "Кметството не дава никакви пари за строежа, тъй като се извършва от частна фирма, която за целта получи общински терени", допълни Софиянски.

И кметът, и малкото хора, останали в общината през август, не се сетиха нито коя е фирмата, нито кои са терените. "Не беше голяма фирма, но строи в цяла София. Със сигурност обаче не е НИКМИ", допълни градоначалникът.

Преди няколко дни зам.-кметът по строителството Иван Гечев отговори на "Сега", че не знае в тази част на София да се строи нещо общинско. "Гечев отговаря за пътищата и не е наясно с тези строежи!", защити Софиянски своя заместник. Шефът на столичните общинари Антоан Николов е в отпуск и е изключил всичките си мобилни телефони - двата негови и на охраната, на която плащал с личните си пари.

Строежът на хубавата сграда е започнал в началото на годината. От пътя, който отива към Зоологическата градина, не се вижда, тъй като е навътре в гората. Резиденцията е на мястото на две малки сгради на общинска фирма "Озеленяване". В нея ще има два апартамента, няколко отделни стаи, кафене, ресторант и конферентна зала. "Там ще провеждаме и общинските семинари", кани се Софиянски. Строежът е много модерен - с множество арки и разчупена конструкция.

Решението за такъв център било взето от общинския съвет през 1996 г. Резиденцията трябва да бъде готова до края на годината.



Коментар



Сладко място са това Погребите в София. Колкото и общинарите да го изкарват, че не е нищо особено, е. Това е продължението на Борисовата градина и се намира в широкия столичен център. Но не това е най-важното.

Най-скандалното е, че общината отново извъртя любимия си номер - дава на някоя фирма да й строи, срещу което фирмата получава общински терени. И това кметът смята, че е много изгодно за общината. Откъде накъде? Не е ли по-изгодно общината да си продаде терените на явен търг? И след това след явен конкурс да определи фирмата изпълнител? По закона за обществените поръчки трябва да е така. Но именно чрез замяната общината заобикаля закона.

Случаят с Берберян беше почти аналогичен. Пак замяна.

Тогава общината й хариза декарите в същата местност срещу двайсетина долара декарът.

Кметът е длъжен да отговори: коя е фирмата строител на резиденцията, срещу колко декара и къде строи, каква е цената на строежа? И кой е избрал фирмата?

Прокуратурата нали проверяваше общинските сделки? Нищо не се чува от тоя посока. Резиденцията сигурно не се води сделка.
875
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД