:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗКРИТИЕ

Имал ли е президентът Кенеди интимна връзка с Марлене Дитрих?

Джон Кенеди прелъстил 60-годишната актриса в Белия дом, това твърди в дневника си театралният критик Кенет Тайнън, близък приятел на Дитрих
Тази история е толкова странна, че дори и разкрита с 38-годишно закъснение, шокира Америка. През 1962 г. 60-годишната Марлене Дитрих била прелъстена в Белия дом от президента Джон Кенеди. Тогава той е бил на 45 години. Новината дойде от интелектуалното списание "Нюйоркър", което е върхът на американската сериозна журналистика. Списанието публикува наскоро дневника на английския театрален критик Кенет Тайнън. Тайнън е покойник от 20 години насам. В кратък откъс Тайнън описва деликатното рандеву между легендарната киноактриса и Кенеди.

Застаряващата холивудска богиня заедно с обожествения президент? Не е ли абсурдно, дори да си го помислиш?

Сп."Бунте" се обърна с този въпрос към внука на Дитрих - Питър Рива. Рива е литературен агент и живее в Ню Йорк. Отговорът му: "Факт е, че семейство Кенеди и Дитрих са се познавали много добре от френската Ривиера. Но не намирам, че това би могло да е основание Марлене и Джон да са спали заедно. Все пак възможно е да се е случило, тези хора са имал доста различен стил на живот. Но историята ми се струва невероятна".

Питър Рива е познавал Кенет Тайнън добре. Близка роднина на Рива е работила дълги години като пресаташе при Тайнън. Затова Рива е в състояние да отсъди компетентно за стила на писане на театралния критик. По повод на историята за Кенеди и Дитрих той казва: "Като че ли това не излязло изпод перото на Тайнън. В неговия дневник не са описвани цели истории в детайли, а по-скоро ги щрихираше".

Друг много близък на Марлене е режисьорът Били Уайлдър, който сега е на 94 г. Пред "Бунте" той каза: "Марлене и Кенеди никога не са имали нищо общо. НИКОГА!" Уайлдър се е чувал всеки ден по телефона с актрисата - чак до смъртта й.

Ето го и оспорваният текст от дневника на Тайнън, публикуван в "Нюйоркър":

"Ще опиша тук една история, която преди няколко години ми разказа Марлене Дитрих. През есента на 1962 г. тя пее в кабаре във Вашингтон. Братята на Джон - Боби и Теди отиват в кабарето, за да я видят. Но президентът не е с тях. Нормално е да не иска да бъде видян в нощен клуб. Дитрих се натъжила. Но получава покана да отиде в Белия дом "за едно питие с Джон" идната събота в 18 часа. Тя приема, въпреки че за 19 часа има важен ангажимент. Трябвало да бъде в "Стратлър Хилтън". Съюзът на евреите-ветерани от войната организира специална вечеря в нейна чест. Дитрих е помагала на еврейски бежанци по време на Втората световна война.

Марлене пристига в Белия дом в 18 часа. Секретарка на Кенеди я посреща и повежда към покоите на президента. Там вече е приготвена шампаниера, пълна с лед, в която се изстудява бутилка немско вино. "Президентът си спомни, че при последната ви вечеря в Ню Йорк вие сте казала, че това е любимото ви вино", обяснява секретарката. Тя поднася чаша вино на Дитрих и напуска стаята. Около 18.15 ч. пристига Джон Кенеди, сипва си от виното и повежда Дитрих към терасата. Подхваща разговор за президента Ейбрахам Линкълн. "Надявам се, че не бързате", казва Джон. Марлене му обяснява, че 2000 евреи я очакват в 19 ч., за да й връчат медал, и че вече 18.30 ч. "Значи нямаме много време?" казва Кенеди и я поглежда изпитателно.

Тук Марлене ми спомена, че винаги е харесвала силните мъже и обичала да окачва скалповете им на колана си. Тя отвръща на погледа на Кенеди, като си мисли: "Наистина нямаме много време, Джак". Той взема чашата й и я повежда по някакъв коридор към спалнята.

Какво става по-нататък? Ето разказът на Марлене:

"Сетих се, че той има проблеми с кръста - следствие отраняването му по време на войната. Погледнах го - той вече се разсъбличаше. Развиваше еластичен бинт, усукан на кръста му. Представяш ли си, приличаше на Лаокоон, който се бори със змията! Аз съм една стара дама и си помислих: с удоволствие ще спя с президента. Но, по дяволите, не искам все аз да съм отгоре.

Но всичко мина о'кей. Кенеди легна върху мен. Беше вълнуващо и бързо. Той заспа. Погледнах часовника си - вече беше 18.50 часа. Облякох се и го раздрусах - все пак не знаех как се излиза от Белия дом, не може просто да се измъкна и да си извикам такси! Казах: Джак, събуди се! 2000 евреи чакат! За Бога, изкарай ме от тук!

Той грабна един пешкир, уви го около кръста си и ме поведе по коридора към асансьора. Нареди на служителя в асансьора да ми осигури веднага кола, която да ме откара до "Хилтън". Джак седеше с пешкира пред асансьора толкова спокойно, като че ли го е правил цял живот.

Когато се качвах в асансьора, той каза: "Иска ми се да знам още нещо". Попитах: "Какво, Джак?. Той отвърна: "Спала ли си някога с баща ми?. Отговорих му честно: "Не, Джак, никога." Тогава той каза: "Е, има поне едно нещо, в което да съм първият".

Тогава вратите се затвориха и аз не го видях повече".



Текстове под снимки:



1.Кенеди - любимец на жените, който никога не е пропускал възможност.

2.Дитрих - еротичната супердива, която харесваше силните мъже

3. Внукът на Марлене - литературният агент Питър Рива: "Възможно е, но е доста невероятно".

4. Били Уайлдър, снимал 2 филма с Марлене: "Двамата никога не са имали нищо общо".

5. Марлене Дитрих кумува на сватбата на Катлийн Халтън с критика Кенет Тайнън.

Кой е Гаутама?

Фолкер Цоц представя Буда като историческа личност. За европейската наука това е сравнително нова теза. Тя е прокарана едва преди 120 години от немски индолог и едва ли може да се твърди, че вече е окончателно наложена пред възприемането му като митологична фигура.

В "Буда" Цоц проследява живота на Гаутама Сидхарта и развитието на идеите му. На Запад той е известен не толкова със собственото си име Сидхарта или с фамилното Гаутама, а с титлата Буда. Австрийският историк се е опитал да отсее от легендите, записаните слова на Гаутама и останалата будистка книжнина сравнително безспорните факти и да очертае пътя на принца от индийската държавица Шакя в североизточния край на полуострова до духовен водач около V век пр. н. е. Гаутама, това име използва Цоц, фокусирал догмите на първата световна религия - будизма. Фолкер Цоц е преподавал история на философията във Виенския университет. От 1994 г. работи в Института за будистка култура към университета Рюкоку в Киото. В неговата книга прозвището "Буда" е преведено като "Пробудения", а решителният момент в духовната му биография - като "пробуждане". Различно е от традиционно използваните за него в нашата книжнина "Просветления", респ. "просветление" и е допълнително етимологично изкушение (Буда-пробуден) пред търсачите на междуцивилизационни контакти в старата българска история.
5524
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД