:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 187
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът пусна сръбския военен, МВР - не

Полковник Чедомир Бранкович, който бе задържан от МВР в сряда по искане на Интерпол-Загреб, бе освободен вчера. Софийският градски съд реши, че като член на официална военна делегация той се ползва с дипломатически имунитет и всякакви мерки за процесуална принуда срещу него са незаконни. От Върховна касационна прокуратура обявиха, че ще обжалват. Няколко часа по-късно шефът на Гранична полиция ген. Валери Григоров изненадващо обяви в Пловдив, че Бранкович ще бъде задържан, ако се опита да напусне страната ни. Според външно министерство имунитетът не действа, щом Бранкович е осъден за престъпления срещу човечеството.

Още - в "България"
199
694
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
199
 Видими 
28 Април 2005 23:18
Казва се: Шаиката червени бандити самонастанили се в съда пуснаха свой срабски колега.
Банкета с изобилие от коктели"молотов" никога няма да ви се размине-бастари!
28 Април 2005 23:22
Арестуването на лице, включено в офицялна правителствена делегация, е недопустим гаф и голям резил за България. Така е, когато допускаме профани да заемат длъжности, ангажиращи държавата.
28 Април 2005 23:36
Спокоино, всичко е наред.
28 Април 2005 23:37
Devil,
Мислиш ли че правото и морала се покриват поне с 10%.
Знам че деля на нула...
28 Април 2005 23:44
Че стана гаф, стана, но дано не се разсмърди много. За това си е виновен бат Бойко. Явно нивото му порасна и да се занимава с престъпници в Б-я вероятно е под неговото достойнство. Но едно е да осъдиш студентче, че ти е изпратил SMS, друго е да се занимаваш с международни престъпници. Пожелавам на бате Бойко да хвърля повече сили в борбата с местните престъпници. След това да поеме и международните такива.
29 Април 2005 02:11
Башмайсторе, по същия начин един британски съд пусна Пиночет да си се прибере по живо, по здраво в Чили. И сред британските съдии има дълбоко законспирирани комуняги...
29 Април 2005 02:20
Хулиган,
Подозирам те че, не знаеш колко си прав.
Хулиганстването в политиката е правило ( да не се бърка моля с правилно)
29 Април 2005 02:23
В държавните служби всеки достига своето ниво на некомпетентност...
29 Април 2005 02:23
След като Полковника
е в Официална Държавна Делегация се ползва с Дипломатически Имунитет!!!
Борисов
е твърде зле с Правото
и Върши много Закононарушения
и ако бяхме правова държава
одавна да е клиент на Прокоратурата и Съда!!!
Поредния негов
ГАФ !!!
Мисля
че
Приказва много
но е твърде посредствен в много области
и вместо да сложи ред и сигорност в провинцията, където се вършат масови погроми и обири на имуществото на Възрасните Хора и много села и квартали се превращат в пустуш
каквито и
по Карджалииско Не е Било
е трагнал кату ШУТ
да
Обслужва чужди Интереси
и групировкиса .....
29 Април 2005 02:33
В случая МВР и прокуратурата са действали напълно законно, СГС - противозаконно и дилетантски. Полковника няма никакъв имунитет и трябва да бъде арестуван и предаден на съда.
29 Април 2005 02:34
Василе а ти като разбираш от всичко защо не направиш една свирка на жената ??? За да я омаеш така че да имам време да си пия бирата спокойно ?!?
29 Април 2005 03:05
Отговор на
"nesnaecht"

Сър,
След като си НЕКАДАРЕН
и с една Жена да се справиш
То и Бира
НЕ заслужаваш да Пиеш!
Е Това е за шега.


Мисля че е
Нормално да имаме
различни Мнения и Виждания
по Не е НОРМАЛНО
и КОРЕКТНО
да си разменяме
Вулгарщини и т.п.!!!

Бъдете ОК!
Сър!

И НЕ Предлагаите
Жена си
на кои да е !
Просто
Добра или Лоша
Тя Ви е Жена
и заслужава
поне малко
КОРЕКТНОСТ и
УВАЖЕНИЕ!

29 Април 2005 03:14
Ами как да ти кажа - следва от това, че полковника няма имунитет. Прочети Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. Освен това МВнР вече също е дало становище в подкрепа на МВР, прочети статията във в. "Сега".
29 Април 2005 03:15
Василе , не предлагам никога нищо
защото
ЕДИН СВОБОДЕН ЧОВЕК , няма нищо и се гордее че е НЕЗАВИСИМ .©

ПП- А жена ми , ще те изрита още преди да си почнал сеанса , вервай ми !?
Тя не приема всеки да и бърка под полите ?!?
САМО ИЗБРАНИТЕ ОТ НЕЯ !
НАДЯВАЙ СЕ ВСЕ ПАК

Редактирано от - nesnaecht на 29/4/2005 г/ 03:16:14

29 Април 2005 04:13
Още неподписали с ЕС и вече сме се забъркали в международен скандал, в който главните действащи лица са кой? - "правоохранителните ни органи"
Ненормално е да има подобно разминаване когато се въвличат една, втора страна, Хага, Европа и прочие. Вината е на съда, на Външно и на МВР. Да бяха си просто поговорили, но не - кой от кой по-голям великан.
Простотия пълна. И какъв дипломат е - с белезници на ръцете и краката и пазен от 15 човека?
29 Април 2005 07:08
Ами просто не е дипломат, а военопрестъпник.
29 Април 2005 07:34
Чичо Фичо - АБСОЛЮТНО съм съгласен с всичко, дето тук обясняваш! А въобще - преди да го засърбят някого пръстите да даде коментар, МАЙ ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ! А колкото до тона в "дискусиите" във форума - срамувам се и напоследък ме е гнус от БАЛКАНЩИНИТЕ в изразните средства и безнаказаността, въпреки правилата. Затова и разредих участията си... Това наистина е любимият ми вестник!
А към ПИШЕШТИТЕ - долу в дясно на монитора има един индикатор за това на каква азбука пишете. Срамно е в България да пишете на 6lyokavitca, при положение, че КИРИЛИЦАТА е третата азбука ОФИЦИАЛНА за ЕС!!!
29 Април 2005 07:45
сърбин ли е - за кауша е.
мръсно далавераджийско племе
а Борисов е прав да го заключа защото иначе Интерпол ще му търси отговорности
и няма такова понятие имунитет
ако го имаше защо Ариел Шарон не се поразходи с официална делегация в Страсбург
29 Април 2005 07:59
Преди време като хванаха един дипломат с дрога в колата, какво стана, арестуваха ли го? Че тогава ставаше въпрос и за коскоджамити канал. Или той не влиза в категорията престъпник...
Чудя се на акъла на въпросния господин. Я украинката как се отказа да ходи в Москва след като разбра, че търсенето ú като престъпник си го има.
Уважаеми Валерий, защо се учудвате. След като Министър-председателят произнесе по супер официален повод реч на френски (?!?), а във форума имаше маса възторзи, колко добре го говорил...
29 Април 2005 08:02
Чичо Фичо цитира виенските дипломатически конвенции (тя не е една, а няколко), но явно е пропуснал (да се надяваме, че ще ги прочете и ще си поправи грешката) да забележи, че те дават право на всяка държава да определя допълнителен кръг от хора, които могат да се ползват с дипломатически имунитет. Извън определените категории, засегнати в конвенците (дипломати, депутати, правителство и т.н.) Една държава може да даде дипломатически статус на всеки свой (или чужд) гражданин по свое собствено усмотрение. Не бива да се цитират неща, които не познаваме, а знаем за тях само от обща култура.
29 Април 2005 08:11
Че има гаф , има. Ама чий ли е?

1. Дали на сърбите, че включват обявен за издирване в официална делегация?

2. Дали на МНО, че се е съгласило със състава на такава делегация , ако наистина се е съгласявало?

3. Дали на МВР или на съда?

4. Я си помислете следующий вариант:

Сърбите имат поставено условие да предадат всички издирвани лица. Не смеят да го изпълнят явно, защото в страната общественото мнение ще ревне яко. Пускат полковника на пързалката, като същевременно подшушват на когото трябва да провери списъците с издирваните лица.Арестуват Бранкович в БГ, шум по форумите за два дни и накрая всички са доволни - без арестувания де.
29 Април 2005 08:26
http://www.zabasearch.com
29 Април 2005 08:54
При толкова "специалисти" по Международно Публично Право аз ще си замълча.
29 Април 2005 09:09
Защо? Искаше да добавиш нещо ли?
29 Април 2005 09:31
Пак Бат'Бойко се изхвали преди всичко да е приключило. Както се вижда, хубава работа ама Бат Бойковска. Да си беше се занимавал с free сървърите, тръгнал с сръбски военно престъпници да се оправя. Тя Карла ДелПонте не може да се оправи(кой ли го е еня, де ), че тоз мушмул ще ги оправи.
29 Април 2005 10:03
Изглежда не съдебната, а изпълнителната власт в БГ има нужда от реформа и ограмотяване. Съдът се е произнесъл, но МВР не изпълнява решението му, а се допитва до министерството на външните работи! Такъв абсурд няма никаде по света. За съжаление приличаме на дивашка държава. За контраст, ще ви дам пример с един чеченски главорез, получил политическо убеждище във Великобритания. Въпреки безспорните доказателства за престъпленията му, един районен съд в Лондон постанови, че ако бъде съден в Русия, процесът нямало да бъде обективен (в Русия смъртна присъда няма). Точка по въпроса. Съдът взе решение и то се изпълнява, колкото и да се оплакват роднините на закланите жертви.
Преди да прави заключения, един нормален човек би трябвало да погледне фактите:
Сърбинът не е осъден, а обвинен от хърватите, които са били страна в конфликта, сами имат приличен дял в престъпленията и укриват техните си обвинени (друг е въпроса колко са издържани обвиненията и към хървати, и към сърби).
Сърбинът не е обвинен/търсен от никоя международна съдебна институция.
Ако правителствата се съобразяваха с Интерпол (да не говорим за филиaла му в Загреб), то днешната министър-председателка на Украйна, например, отдавна щеше да е зад решетките.
Българските изпълнителни власти трябва незабавно да уважат решението на собствения си съд и да пуснат полковника да си ходи по живо, по здраво. Това решение не е в разрез с международните закони. Нека хърватите си го изискат от Сърбия.
29 Април 2005 10:07
Фичо, спри се за малко - двете виенски конвенции уреждат дипломатическите и консулските отношения и нищо повече.
-----
Интересно ми е с какъв паспорт е пътувал полковника, имам подозрения, че веселбата е още по-голяма отколкото ни я казват.
----
А тъпото ни МВнР да прочете и разбере, че полковникът не е осъден, а се издирва с червена бюлетина - има съществена разликар най-малкото ради точността.

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 10:21:57

29 Април 2005 10:27
Полковникът, ако беше военнопрестъпник щеше да го издирва съдът в Хага и сърбите никога нямаше да го включат в официална делегация. Гафът е грандиозен, но тава е неизбежно като се има предвид образователния ценз на много от управляващите, начело с най-видния.
29 Април 2005 10:42
МЕТО ОТ ИНТЕРНЕТО,
Но ББ трябва да остави незабравими следи преди да стане депутат, нали
29 Април 2005 10:45
Уточняваща информация, която май изчерпва спора


СОФИЙСКИЯТ градски съд постанови, че задържаният у нас ....Чедомир Бранкович има право да се ползва с дипломатически имунитет ..... Според съда сърбинът е влязъл в България като член на официална военна делегация и представлява държавата си по въпросите на отбраната и въоръжените сили, затова се ползва с особен статут на лице, осъществяващо междудържавни контакти с права по Виенската конвенция. Тя гласи, че държавните представители получават гарантиран имунитет и привилегии, за да могат да изпълняват задълженията си. Имунитетът е защита спрямо наказателната юрисдикция на приемащата държава, аргументира се съдът.
Според Виенската конвенция личността на държавните представители е неприкосновена и те не може да бъдат арестувани или задържани.
След като България е уведомена с писмо от военния аташе на Сърбия и Черна гора Радован Милетич за състава на военната делегация, в която под номер 3 е фигурирал задържаният, българската държава е имала възможност да обяви Бранкович за персона нон грата.

-----------------
Фичо, моля за твоите коментари по това решение на съда.
----------------
29 Април 2005 10:56
Професоре,
Какво го молиш Фичо за коментар. Той хабер си няма от Международно право, както и от много други неща. Нека си философства.
29 Април 2005 11:11
За плурализма и независимостта на съда:

Хубаво е и е необходимо да има плурализъм и различни мнения. Но не виждам защо веднага трябва да се отправят нападки към съда!! На нас българите (въпреки непрестанните ни твърдения в обратна посока) ни липсва едно много ценно качество - търпимост... Защо винаги тези които мислят различно от нас са или идиоти или корумпирани идиоти??? Още повече, че в конкретния случай става въпрос за съда... Съдът, който е призван да пази нашите права и свободи Е питам ви, при тези неспирни обвинения и нападки, как очаквате съдиите да имат самочувствие, за да отсъждат това което е справедливо и законосъобразно!!! А не това, което се струва правилно на обществото. И на коя част от обществото??? Още повече, хубаво е преди човек да критикува да се запознае поне малко с материята...

Общо по темата:

В доктрината и практиката на международното публично право няма единна позиция относно имунитета в случаите на престъпления против човечеството. Но тъй като целта на този коментар не е да се превръща в академична публикация вж. напр. делото "Arrest Warrent" на Международния съд от 2002 г. Повечето от доктрините и съдебната практика там са анализирани подробно. Случаят не е съвсем идентичен - става въпрос за външния министър на Конго, който е арестуван в Белгия (страна от ЕС). В тази връзка само искам да направя още един коментар - фактът че сме подписали договор за присъединяване с ЕС не означава, че трябва да загубим всякаква идентичност и да не смеем да направим каквото и да било, че да не би на някой в Европа да не му хареса!!!

Но да се върнем на темата - във въпросното дело съдът отсъжда, че арестът е незаконен!! Все пак обаче и статутът на лицето е различен. Нещо повече, забележете големият брой особени и противни мнения (9 при общо 15 съдии!!). Сигурен съм, че ще ви е изключително интересно да прочетете особеното мнение на съдии Хигинс, Койманс и Бюргентал.

С пожелание за повече търпимост и позитивност,

Весели празници на всички.
29 Април 2005 11:17
Отврат, що да не коментира Фичо - нали сме свободна държава, и в правилния форум сме , и спазваме добрия тон -
Не съм съгласен, че нищо не разбира, нали е бил на задгранична работа ТАМ(останолото са лични данни), на конкурс се е явявал и сигурно го е спечелил, Вие сте неблагонамерен към него, да не е завист, а

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 11:20:13

29 Април 2005 11:18
Бе накратко.
Престъпник се навира с дипломатически имунитет.
Фащат го и го пускат, щото имунитета е по-голям от престъплението.
И форумът го одобрява с две ръце и четири крака.
В какъв свят живеем?

Като я няма справедливостта и като форумците защитават липсата на справедливост, която е в техен ущърб...
29 Април 2005 11:23
Кайли, слънчице - само съдът постановява дали някой е престъпник или не, това е положението.
----
Аз не съм прочел Международния съд в Хага да го издирва - а ти ?
29 Април 2005 11:35
Професоре,
Ако разбираше, нямаше да прави изявления, че щом не е "дипломат" няма имунитет.
Каили,
Ти как реши, че той е престъпник? Той е сърбин, съден от хърватски съд in abscentia. Аз на такива присъди не вярвам, особено от босненски и хърватски съдилища.
29 Април 2005 11:37
Професоре, тук не става въпрос дали е престъпник, а дали има заповед за задържане. И ако има такава запвед - чий е гафа.
29 Април 2005 11:49
Излиза че Сърбия и Хърватска са неспособни да си разрешат този проблем касаещ наи-вече тях...Добре, че има ББ (да не се бърка с Бриджит Бардо!) да им направи едно "показно" и да се опита да "печели, когато двама се карат"... Накрая ще ни "набута между шамарите"... това се казва "висш пилотаж в дипломацията"... особено на Балканите, където и без друго е сложно и не е нужно да си "избираме" враг като можем да имаме двама приятели... аман се каза от ненужни проблеми и караници, заради собствен PR...
29 Април 2005 11:53
Самият акт на ареста е грубо нарушение на международното право. Даже не е било необходимо да стига до съд, за да го освободят. Това е трябвало да направи бат Бойко веднага след ареста. Но добре, че имаме някои съдии, които назнайват нещичко. Бат Бойко, естествено, си няма хабер, че в международното право основният принцип е на реципрочността. Нито една нормална държава не се ебава с чужди граждани, ползващи се с имунитет, защото същото веднага ще се случи на нейните граждани, ползващи се с имунитет. Но кой да му ги каже тези неща на огнебореца?
29 Април 2005 12:01
VS, ти ми кажи - вестниците говорят, че се издирва с червена бюлетина по повод повдигнати обвинения за нещо си - аз не знам това да значи заповед за задържане (не съм огнеборец), а ти знаеш ли ....
--------
Не ми е известно заповедите за задържане да имат екстериториално действие, освен ако не са постановени от особени съдилища (например този в Хага), какво ще кажеш ?
--------
Какво ще речеш за факта, че МО потвърждава състав на официална военна (сиреч правителствена) делегация, в която, както се твърди, е включен "престъпник" - чии е гафа ?
-------
И накрая две думи за твърдението на шефа на Гранична полиция, че на излизане ще го арестуват - хипотеза - полковника си заминава по живо по здраво с колата на сръбские посланник (да направим примера още по-скандален - скриват го в багажника) - как ще я провери гранична полиция при очевидното нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения (просто казано всяка кола с червен номер не подлежи на проверка), най-много ще му погледнат паспорта и след това какво правим ...... аз не знам

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 12:10:13

29 Април 2005 12:04
интересно защо кога бат гойко поиска от хрватите да арестувая заподозрените за убийството на бай миле они му показая среден пръст. между другото у некои хрватски вестници се коментира, че заинтересовани са подложили на гойчето динена кора
29 Април 2005 12:20
ТАКАВА БЮЛЕТИНА
ЗА ИЗДИРВАНЕ
Издадена от М.С. - Асоцииран член на Интерполип

Идентификация: лице, наричащо себе си "фичо", още и "чичо".
Хар.белези: остра логорея.
Втор.белези: невероятен навлек.
Трет. белези: много ме гневи.
Директива: да се озапти!
29 Април 2005 12:28
Старши,
Как стои въпроса с натризъбването у правилният форум?
29 Април 2005 12:29
Професоре,
Доколкото знам става въпрос за червена бюлетина на Интерпол - ако знаеш какво значи това, обясни.
Приемам, че по силата на тези обстоятелства лицето при нормални обстоятелства следва да бъде задържано.

За МНО - да , гафа е техен, ако е по недоглеждане. Ами ако е постановка, та именно през нас сърбите да си решат вътрешните проблеми? ( вж. по-горе)

В момента всяка позиция на БГ институциите и уязвима.

Я си представи дебели заглавия в хърватската преса " ЕС отказва преговори с Хърватска, България приема военнопрестъпници"
29 Април 2005 12:34
у хръватската преса преобладавая заглавията на ташак - българите каня офицялна сръбска делегация, щраквая им белезниците
те ти по-доле коментар у един независим хрватски весник (силно националистически). там ората си признавая, че полковничето никой не го съди у моменто, и че црвеното картонче е ПО ИСКАНЕ НА БАТ БОЙКО, т.е. кога е арестувано полковничето, още не е имало никакво картонче

Osumnjič enika za ratne zloč ine Č edomira Branković a (50) uhapsila je u ponedjeljak u Sofiji bugarska policija tijekom dogovora za zajednič ke vjež be bugarske vojske i njihovih kolega iz Srbije i Crne Gore. Tu je informaciju potvrdio i general Bojko Borisov, prvi policajac Bugarske.
Pukovnik Branković uhić en je na osnovu tjeralice Ž upanijskog suda u Sisku, koja je putem Interpola dostavljena i drugim zemljama. Naime, pred sisač kim sudom vodi se kazneni postupak u kojem je jedan od osumnjič enika i Č edomir Branković . Radi se o procesu protiv 32 osobe koje se terete za ratne zloč ine, a č itav je postupak tek u fazi istrage. Kazneni je postupak prekinut, jer su svi osumnjič enici u bijegu te su raspisane tjeralice. Branković a, rođ enog u mjestu Berek kraj Gareš nice tereti se za ratne zloč ine tijekom 1991. godine na područ ju Sisač ko-moslavač ke ž upanije.
Tada je 256. oklopno-mehanizirana napala i granatirala 21 naselje na područ ju Novske, gađ ajuć i civilna područ ja, a u njihovim je akcijama poginulo 13 osoba. Takođ er, uniš teno je viš e katolič kih crkvi, te privatnih objekata. Č edomir Branković u to je vrijeme bio zapovjednik bataljona, odnosno bojne.
Zanimljiv je nač in na koji je doš lo do hapš enja ovog osumnjič enika za ratne zloč ine.

29 Април 2005 12:34
Професоре,
Така е. Заповедите за задържане нямат екстериториален принцип, защото може да са за деяния, които са престъпления в една страна, а в друга не са. Това е просто "молба" от издаващата страна, ако другата "няма нищо против" - да й предадат лицето. Но началникът на Гранична полиция е също такъв титан на мисълта и делото като пожарогасителя бат Бойко
29 Април 2005 12:39
Вчера беше Велики четвъртък, Нептуне. По стар обичай направих следното:
1. В четвъртък се подновява и квасът (квасец, маята, която после през цялата година се използва за месене, разтворена във вода). (цитат)
2. Слушах после Евангелията .... (за сведение на Сибила :-) )
29 Април 2005 12:44
Ваше старшинство -
1. бюлетината Ви няма екс-действие - нито в правилния, нито в грешния форум;
2. щото във форумите липсва апарат за правоналагане - нямаме си БББ;
3. лицето се ползва с имунитет, ама не дипломатически - подробности от госпожата;
----
Тва е за днес.

Редактирано от - проф. дървингов на 29/4/2005 г/ 12:46:14

29 Април 2005 12:45
ПП. Нептуне, не забравяй още: "Според традиционните вярвания Велики четвъртък е много подходящ за различни магии, особено за любовни (за залюбване и за разлюбване). На този ден всяка жена, ако е бездетка или е на 50 години може да стане магьосница." :-)
29 Април 2005 12:46
проф. Дървингов и otvrat

Основанието за задържане е престъпление, извършено в чужда държава. Нито последната, нито Интерпол имат юрисдикция в България. Това е и основната слабост на Интерпол - това е само организация за сътрудничество на добра воля (без никакви санкции и специфични задължения).
Затова се създаде Международният наказателен съд (да не се бърка със Съда в Хага под юрисдикцията на ООН). Затова се създаде т.нар. "Европайски мандат за задържане", който вече е задължителен за правоохранителните органи на страните-членки на ЕС. Затова и ЕвроКонституцията предвижда учредяването на Европейска прокуратура с разширени териоториални правомощия.
След 2007г. няма да има подобни проблеми.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД