:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Разследване

Защо Панчо Панайотов обяви война на зам. здравен министър?

Депутатът изкара наяве част от далаверите на родата на Стойчо Кацаров в Дупница
Снимки: АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Никой не може да отрече, че Дупница е град-символ в най-новата ни политическа история. Кой не помни "сините" барикади през януари 1997 г. и кой не е чувал за легендарния кмет и настоящ депутат Панчо Панайотов?

Отскоро градът е разтърсен от друг скандал, свързан със зам. министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Точно заради него Панчо хвърли синия си партиен билет и разгласи пред медии и общественост, че той е престъпник и яде безнаказано от общинска и държавна софра. Кацаров пък заведе дело срещу Панчо, защото го нарекъл "чвор" в местно издание.

Панчо Панайотов обвини Стойчо Кацаров, че се кани да доведе до фалит местния диагностично-консултативен център, стои зад нередовен конкурс за приватизация на най-апетитната аптека в Дупница и е източил няколко големи предприятия в града. На практика обаче в нито една от далаверите името на зам. министъра не е замесено пряко.

Кой е Стойчо Кацаров? Зам. министър на здравеопазването и един от малкото висши чиновници, останали на поста си в министерството след смяната на предишния му шеф Петър Бояджиев. Кацаров е и шеф на СДС-Дупница.



Какво твърди Панайотов?



На 12 юли 2000 г. Районната здравно-осигурителна каса (РЗОК) в Кюстендил сключва договор с медицински център "Асклепий" за извършване на специализирана доболнична помощ, в който като специалист участва д-р Тодор Кацаров - баща на Стойчо Кацаров, рентгенолог, бивш партиен секретар на дупнишката болница, сега пенсионер. Бащата е председател на кооперация "Асклепий", която е регистрирана преди 5 години и също извършва медицинска дейност и прегледи по предприятията в Дупница. Управител на едноименния медицински център е д-р Крум Бонев - кум на здравния началник.

Интересното е, че РЗОК подписва договора с "Асклепий", въпреки че центърът посочва като адрес пл. "Свобода" 1, където има празна аптека, която в момента се ремонтира. Затова част от лекарите работят в Сепарева баня, оплакват се пациенти, накарани от семейните си лекари да се разходждат до там. "Асклепий" се разполага и с апаратурата, декларирана по договор. ХЕИ пък е издало разрешение, въпреки че базата все още е в ремонт.

Най-скандалното обаче е, че повецето лекари работят едновременно в медицинския център и диагностично-консултативния център (ДКЦ) или в болницата, без да имат официално разрешение от основния си работодател. Така се получава



класически случай на източване на здравната каса



Лекарите от болницата и ДКЦ използват за прегледи базата на тези здравни заведения, но вземат талоните на пациентите от името на "Асклепий". Срещу предоставени талони здравната каса дава пари. Според Панчо Панайотов това ще доведе до фалит на ДКЦ, чиято база после ще бъде приватизирана на безценица.

Лекари от ДКЦ се оплакали на Панайотов, който пък сигнализирал в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). В края на юли главният секретар на НЗОК Веселин Иванов пристига в Дупница за проверка. Тя констатира нередностите и забранява на "Асклепий" да работи за 1 месец. Центърът обаче продължава да рекламира дейността си, а докторите - да работят на частно в общинската база.

Затова на 24 септември Панчо Панайотов събира на едно място лекарите от ДКЦ, шефовете на РЗОК, РЦЗ и ХЕИ. Става голям скандал и след куп увъртания шефът на РЗОК д-р Сашо Котев признава гафа. Панчо записва с камера срещата и иска сътрудничеството да бъде прекратен.

На 28 септември договорът между "Асклепий" и РЗОК-Кюстендил е разтрогнат, а центърът е задължен да върне на касата авансово взетата сума от 1350 лв. плюс лихвите. Парите са върнати.

Другият скандал около фамилия Кацарови е



свързан с източването на държавни предприятия



Преди десет месеца директорът на "Булгартабак"-Дупница се оплаква на Панчо Панайотов, че предприятието е пред фалит. Депутатът сигнализира вицепремиера Петър Жотев, който идва да се запознае със случая на място. При анализа на проблемите става ясно, че "Булгартабак" се източва чрез неизгодни договори и се назначава финансова ревизия. Тя показва, че за консултанти на предприятието са назначени активисти на СДС-Дупница, начални учители и дори хора без образование. Те получават по 250 лв. на месец за услуги, които очевидно не могат да извършват.

"Булгартабак" сключва договор за доставка на интернет и с фирмата на Венко Кацаров, брат на зам. министъра, който е лабораторен лекар по образование. За услугата



държавното предприятие плаща по 20 000 марки на месец



Панайотов твърди, че подобни договори Кацаров има и с други големи държавни предприятия - ТЕЦ, "Хидростой", "Фармация".

Според документите фирмата на Кацаров трябва да сключи договор с БТК за осигуряване на бърза интернет-връзка. Договорът наистина е подписан, но след 1-2 месеца е прекратен. Предприятията обаче продължават да плащат на фирмата на Кацаров, въпреки че не могат да ползват услугата.

За тази измама Панчо Панайотов пише до главния прокурор Никола Филчев, който възлага на районната прокуратура в Дупница да направи проверка. "Преди 1 месец от прокуратурата разбрах, че Венко Кацаров е подведен под отговорност за измами в особено голям размер и за фалшифициране на документи", твърди Панайотов. Според него от интернет-аферата братът на зам. министъра е спечелил над 100 хил. лв.

Стойчо Кацаров обаче твърди, че няма нищо общо със скандала около брат му. "Малко след това в пощенската ми кутия пристигна едно платежно, на което пише, че 6 млн. лв. са преведени по сметка на фирмата на Венко Кацаров от Стойчо Кацаров, с неговия подпис и ЕГН", твърди Панайотов.

Когато започва прокурорската проверка обаче магистратът, ангажиран с нея - Ивайло Василев, е командирован от Върховна апелативна прокуратура в Лом. "Като разбрах, че искат да го отстранят, за да забатачат делото, писах до апелативния прокурор Иван Петров, който е издал заповедта, и го заплаших, че ще дам гласност на това, че Стойчо Кацаров оказва натиск върху него. Ден по-късно отмениха командировката на Ивайло Василев", разказва Панчо Панайотов.

В момента следствието по далаверата на Венко Кацаров продължава, разпитват се директорите на източваните предприятия и злоупотребите се потвърджават, твърди народният избраник.

Третата, оповестена от Панчо афера, е



историята с приватизацията на аптека на пъпа на Дупница



"Хората в града твърдяха, че тази аптека е взета от родата на Кацаров и затова през март направих питане до министър Илко Семерджиев", обяснява Панайотов. Семерджиев отговаря, че поради пропуски в предложенията на кандидатите за аптеката, комисията в МЗ не е могла да направи класация. Затова поискала от участниците в конкурса да подобрят финансовите параметри. "Това е закононарушение, тъй като новите предложения не трябва да водят до изменение на основните параметри - в т.ч. и финансови", обяснява Панаойтов.

Конкурсът е спечелен от софийската "Финтрейд" ООД. Според Панайотов тя се управлява от подставено лице, приятел на кума на Стойчо Кацаров - Крум Бонев.

След като здравният министър не се вслушва в препоръките на Панчо, депутатът заплашва Иван Костов, че ще поиска публично оставката на Семерджиев. Разказва и за интернет-далаверата на брата на Кацаров.

"Аз какво да направя", попита ме Костов. Казах му - провери дали това, което твърдя, е истина, защото може и да те лъжа. Тогава той вдигна телефона и каза на Божидар Попов, който все още беше главен секретар на МВР: "Божидаре, провери има ли прокурорско разследване срещу брат на мой зам. министър. Ако има, твоите хора да не слагат никакви чадъри", разказва Панчо. После премиерът поискал отговорите на Илко Семерджиев в парламента и наредил на правния си отдел да провери случая. На следващия ден твърденията на Панайотов са потвърдени и цялата комисия в здравното министерство, одобрила приватизацията, е наказана. "Семерджиев ме попита дали държа сделката да се анулира. Аз му отговорих: "Илко, ти си министър, мен няма да ме питаш", разказва Панчо. В крайна сметка сделката не е анулирана.

"Под носа ми се правят далавери. Хората ги е страх, както при Живков", заключава Панчо Панайотов.

Стойчо Кацаров: Прокурорът е приятел на Панчо и затова заведе дело срещу брат ми

- Д-р Кацаров, как ще коментирате обвиненията на Панчо Панайотов за вашите далавери в Дупница?

- Не искам да коментирам. Завел съм дело срещу него и, когато то приключи, ще поканя журналистите и ще обясня всичко, пункт по пункт. Но за мен това са пълни лъжи.

- Но делото е за обида.

- Дело не се води по принцип, а се завежда по конкретен материал. Адвокатът ми се обади и иска да заведе и второ дело - за изявленията на Панайотов по телевизията.

- Но делото е заведено за обида, а не за обвинения в нарушения, за клевета.

- То е по материал от регионален вестник, в който пише, че съм правил далавери. Нека съдът да каже дали това е така - къде има измама и далавера, какви пари са откраднати.

- Панайотов твърди, че именно съдът се занимава с интернет-фирмата на брат ви, която е източвала "Бургартабак". Има следствие.

- Много се радвам, че има следствие, за да излязат нещата наяве, за да не се приказва. Нещата са елементарни - най-близкият приятел на Панайотов е прокурор в районна прокуратура и той му е казал - дай тук да заведем едно дело, да го влачим 5 години, за да има за какво да се приказва. А и това не е обвинение срещу мен. Брат ми е едноличен търговец, без съдружници. Беше първият доставчик на интернет в града, сключил е договори, работил е - проверете го, няма проблем. Смятам, че там няма нищо скрито-покрито.

- А договорът на "Асклепий" с РЗОК-Кюстендил, който е прекратен, защото е некоректен спрямо касата?

- Какво общо имам аз с това?

- Баща ви участва в този медицински център.

- Той не участва от лятото насам.

- Нямам предвид кооперацията, а центъра.

- И там не участва. Това е кооперацаия, направена преди 5 години. Баща ми не е участвал в нея. Когато е трябвало да се регистрират в съда, са го поканили да стане председател, защото го познават и по закон им трябва такъв като него - пенсионер-специалист. И когато започнаха тия разправии, аз му казвам: махни се оттам, защото само ще използват името ти, за да плюят после върху мен. И той се махна. Попитайте тия 10 души лекари, които са там - идва ли този човек при вас, върши ли нещо, началник ли ви е. Нищо общо нямам с тази кооперация. Какви договори са сключвали, какво са правили, това е техен проблем. Хубаво, нарушили са, прекратен е договорът. Има ли пострадали от това? Върнали са парите, въпросът е приключил.

- Но ако не се беше вдигнал шум, договорът може би нямаше да бъде прекратен.

- Може би да, може би не. Но това означава ли, че аз съм ги накарал да направят това, да подпишат такъв договор?

- Но вие сте наясно с тези неща.

- Аз дори не знам дали са ДКЦ или медицински център, не съм в течение. Какво лошо има в това, че тези хора са се захванали да си изкарват прехраната.

- Правят го незаконно.

- Те са регистрирани в съда, сключили са договор. Добре, той е нарушен. Дори не е нарушен, а помещенията им не отговарят на изискванията. След като е прекратен договорът, парите са върнати. Къде е престъплението не мога да разбера. Убеден съм, че това не е единственият случай на прекратен договор и това ще бъде практика и занапред. Не виждам моето място, освен че името на баща ми е използвано, за да бъде регистриран този център. Само фактът, че той ми е баща поражда подозрения, че става някаква далавера, защото синът му е на такъв пост.

- А конкурсът за приватизацията на аптеката от вашия кум Крум Бонев? Заради него има наказани в здравното министерство.

- Фирмата, спечелила конкурса, е софийска и няма нищо общо с моя кум. Добре, били наказани. А аз наказан ли съм? Някой от комисията да е казал, че аз съм упражнил каквото и да е въздействие? Тази сделка ходи в съда и той постанови, че тя е редовна.

- Тогава защо има наказани?

- И аз това питам.
 
Панчо Панайотов показа документи за далаверите на зам. здравния министър
 
Аптеката, където би трябвало да се помещава скандалният медицински център
2802
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД