:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
5-8 кубика отгоре в сметката заради стълбищното отопление

Апартаменти се "уголемяват" заради парното

Ще намалят сметките им, ако въведат пак такса "спряно парно"
Почти всички апартаменти в 14-етажен жилищен блок в "Захарна фабрика" се "уголемиха" през септември. От бележките си за парно и топла вода обитателите на блок 70 в квартала разбрали, че апартаментите им са с по 5-8 кубика по-обемни отпреди.

"Гледам си бележката и разбирам, че вместо 101 кубика вече имам жилище 106 кубика, а изобщо не съм изключвала радиатори, за да ги включвам наново", проплака пред "Сега" Надежда Божова.

Съседът й от 105 кубика "се сдобил" с апартамент от 110 кубика отопляем обем. Той също не е пипал радиаторите. Всички останали оплаквания се отнасят до същото или още по-голямо увеличение. Колкото по-голяма е тази кубатура, толкова по-голяма е и сметката, независимо дали има топломер или не. При 100 кубика апартамент нормалната сметка през зимата е около 100 лева.

"Уголемяването" на апартаментите на практика е почнало още в началото на годината. "Тогава заради решението на Върховния административен съд за премахване на такса "спряно парно" трябваше бързо да преизчислим кубатурите. Получиха се големи разлики, предимно в блоковете, в които има изключени радиатори по стълбищата. Започнахме да ги преизчисляваме ръчно, но това продължава по-бавно и явно някъде чак сега са усетили", казаха от отдел "Рекламации" на столичната топлофикация.

Масова практика било там, където са изключени стълбищните радиатори, да има по-голямо "нарастване" на апартаментите.



ПЕРСПЕКТИВА

Ако парламентът приеме пак да се въведе такса за спряно парно от 10-12%, както предлага ведомството на Иван Шиляшки с промените в енергийния закон, ще почне обратно преизчисляване. Първо обаче апартаментите със спрени радиатори ще почнат да плащат и едва тогава обитателите на жилища с работещи отоплителни уреди ще получават пак предишните си сметки.
602
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД