:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Европа ще даде изпитателен срок на съседите

Временно отпадане на визите за Румъния

Букурещкият печат хвали твърдостта на София
Възможно е временно отменяне на визите за румънци, пътуващи в страните от ЕС, заяви вчера румънският външен министър Петре Роман, цитиран от АФП и БТА. Той припомни, че подобна процедура вече е била прилагана за словашките граждани.

Според Роман на първо време визите ще бъдат отменени само временно, докато се установи, че румънците пътуват в страните от Европейския съюз "по съвсем почтени причини".

Офанзивата на българите за визите дава резултат, писа вчера "Евениментул зилей". Вестникът съобщава за писмото, изпратено от френския външен министър Юбер Ведрин до Надежда Михайлова, в което се изразява подкрепата на Франция за изваждането на България от негативния визов списък.

От вторник една от основните теми в румънския печат е твърдостта, която София проявява спрямо Брюксел за решаване на визовия въпрос. Всички ежедневници излязоха с коментари, в които хвалят новия тон на българското правителство. Признава се, че София е в правото си да иска по-ранно падане на визите от Букурещ, щом е напреднала повече в изпълнение на изискванията на ЕС.

"България прибягна до ядреното оръжие, за да реши визовия въпрос", беше заглавието на първа страница на в. "Евениментул зилей" в сряда. Вестникът се позовава на публикация на "Сега", според която имало вероятност страната ни да не изпълни задълженията си по извеждане от експлоатация на блоковете 1-4 на АЕЦ "Козлодуй", ако не паднат визите.

"България бие ежедневно с юмрук по масата", е заглавието също от първа страница на в. "Зиуа", който съобщава за подкрепата, която представители на кабинета оказаха на идеята на Асен Агов за излизане от Пакта за стабилност, ако визите не паднат. Вестникът цитира думите на президента Петър Стоянов, който определи като унизителна необходимостта българите да пътуват с визи в страните от ЕС.

Коментар

Само след 2 седмици, на 26 ноември, в Румъния се провеждат президентски и парламентарни избори. Офанзивата в София за решаване на визовия въпрос се разрази в много деликатен предизборен момент за съседите. Още повече че София тръби, че сме страхотно напреднали, а румънците били трагично изостанали.

В Букурещ коментират, че премиерът Мугур Изъреску е бесен на колегата си Иван Костов, загдето благодарение на зле подбрания момент на офанзивата червеният му съперник Йон Илиеску ще се върне на власт на бял кон. Твърде нехристияндемократически от страна на Командира!
590
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД