:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Стара слава

От вестник "Независимост" до Любов Френска

Първият свободен български седмичник излезе в тираж от 3 броя - за толкова стигнаха силите на подръчната техника
Снимка: Велислав Николов
Преди 11 години, на 18 ноември 1989 г., събота, на площад "Св. Александър Невски" в София се състоя първият опозиционен митинг. Запътилите се към площада хора поспираха пред разлепени по ъглите на улиците компютърни разпечатки. Така 18 ноември се превръща в рожден ден и на първия свободен седмичник в новата ни история - в. "Независимост". Негов издател бе Ганчо Ганчев - хуморист по призвание, впоследствие един от сценаристите на "НЛО" и същинският баща на мистериозната кака Любов Френска, която от години весели народа от малкия екран със своите сексуално-политически куплети в превъплъщението на Мария Сапунджиева.

--------------------------------

През януари 1989 г. 27-годишният Ганчо Ганчев за първи път слуша по Радио "Свободна Европа" изказване на Желю Желев срещу Живков и тоталитарната система. Той е направо изумен, когато разбира от баща си (писателя Марко Ганчев-бел.а), че Желев не е емигрирал, а говори тези неща по радиото от България. "Не го ли е страх, че ще го арестуват?", попитал той баща си."Революция така се прави!", отвърнал Марко, без да се разбере дали говори сериозно, или се шегува.

В този миг Ганчо Ганчев разбрал, че



старата епоха се срутва



и той ще има щастието и нещастието да живее сред строителни отпадъци, варов разтвор и грохот на самосвали, метафорично казано.

Тогавашната казионна преса, естествено, не отделя и ред за започналите в обществото тектонични процеси. Вече са излезли самиздатите на Левчев-син и на Едвин Сугарев "Мост" и "Глас", но те са с предимно литературна и есеистична насоченост. Ганчо Ганчев започва да мечтае за издание с истински новини.

На 10 ноември в 18 часа по програма "Хоризонт" той чува, че моментът да реализира мечтата си е дошло. По това време заедно с един приятел, Емо, компютърджия, делят едно мазе на ул. "Бузлуджа" 40. Емо има компютър "Правец 16". Първият брой на вестника е написан на него. По този повод Ганчо обича да повтаря, че и от Правец е излязло нещо добро. Принтерът на Емо, също правешки, е виновен пък за странното на пръв поглед, но много успешно начинание вестникът да се лепи по стените на сградите. Първоначалното намерение на Ганчо е да разпечата колкото се може повече бройки, които да раздаде на обявения на следващия ден, 18 ноември, митинг.



Но принтерът прави само три разпечатки



и издъхва завинаги. По онова време обществените ксерокси са табу. Ползването на ксерокс в учрежденията става единствено с подпис на началника. В ранното утро на 18 ноември Ганчо Ганчев върви гроги към площад "Св. Александър Невски" с трите компютърни разпечатки на в. "Независимост" в ръка. Очите му горят от безсънната нощ. В безизходицата си купува тубичка канцеларско лепило от една будка, намазва едната разпечатка и я залепва на колоните на "Кристал". Изведнъж гледа как пред разпечатката се спира човек и започва да чете. До него застава втори, трети... Скоро се образува цяла тълпа. Другата разпечатка залепва до Полския център на бул. "Руски". И там скоро става навалица. Човешкият поток и на двете места не секва през целия ден.

За 18 ноември и до ден-днешен спомените на Ганчо Ганчев продължават да са невероятно ярки. Денят бил адски студен, а напрежението от директното общуване с историята - голямо и с извинение, му се допикало. Ганчо трескаво започнал да се озърта. Най-близкото подходящо за тази работа място бил ресторант "Варшава" на бул. "Руски" и той спринтирал дотам. Влязъл в топлата зала и стъписан замръзнал - масите в салона били пълни с хора,



които тихо и възпитано се хранели.



Той признава, че никога нямало да забрави гальовното чегъртане на никелираните ножчета, разрязващи шницелите, по чиниите и набодените на вилиците парченца, пътуващи към зяпналите усти. А той, завалията, си мислел, че през този ден целият свят се е изсипал на "Александър Невски". След известно време един негов съученик от гимназията му доверил, че докато Ганчо се моткал по митингите, той успял да продаде два камиона захар! Прякорът на този съученик в училището бил "тъпото копеле".

Вторият брой на вестника се разпространява далеч по-добре. Разпечатките са много повече, привлечени са сътрудници, снабдени с по две тубички лепило, които разлепват вестника на много повече места из центъра на София. От третия брой вестникът тръгва и из провинцията - на дискети, които местните агенти разпечатват ентусиазирано и разлепват на свой ред по възловите кръстовища на населените места. В София изданието добива лека-полека по-луксозен вид - Ганчо лепи разпечатките на картони, които сутрин окачва на любимите си ъгли - площад "Славейков", колоните на Кристал, до Полския център на "Руски", пред Ректората, а вечер минава и си ги събира. За отбелязване е фактът, че през тези няколко месеца, докато в. "Независимост" съществува в този преносим "дацзибао"-вид, нито един картон не е скъсан или откраднат. Нещо повече, през целия ден верни читатели се навъртат и бранят книжното тяло.

Ганчо Ганчев се превръща в



емблематична фигура за ранния демократичен градски пейзаж.



Хулен или възхваляван от минувачите, той редовно ги снабдява с още странната за вкуса им неподправена и несдъвкана новинарска храна.

В списването на вестника освен Ганчо Ганчев участват още 7 човека - Васил Станилов, Ивайло Василев, Корнелия Божанова, Валентин Вълчев, Мариана Димитрова, Димитър Ленгечев и Веско Дзивев. В компютърната версия на "Независимост" за пръв път са публикувани декларацията от митинга на 18 ноември (по ирония на съдбата и на Държавна сигурност, написана в дома на Стефан Гайтанджиев, откъдето и Ганчо Ганчев я взема още топла-топла), писмото на Петър Младенов до Политбюро, статии за масовите гробове по 9-и септември, дописки за първите стъпки на СДС...

На 12 април 1990 г. излиза



първият легален печатен брой на в. "Независимост",



произведен в полиграфическия комбинат "Димитър Благоев". Законът по това време още не позволява да има частни издания - такива могат да имат само БКП, БЗНС, ДКМС, ОФ и профсъюзите. В Кодекса на труда обаче е допусната поради недоглеждане фатална небрежност от страна на властта, която използва например и д-р Тренчев, а именно - там пише, че за регистрирането на профсъюз е достатъчно да бъде съставен само протокол от учредителите му.

Осмината журналисти на "Независимост" написват учредителен протокол за създаването на "Профсъюз на вестникарите". С така изпедепцания протокол в едната ръка и с откраднатия от някаква ведомствена библиотека Кодекс на труда в другата (Кодексът не се продава свободно по книжарниците) те успяват да си изработят гумен печат, да си отворят банкова сметка в БНБ и да започнат да печатат легално вестника си. Гумени печати се изработват в единственото по онова време държавно ателие на ул. "Найчо Цанов". Служителите от ателието са втрещени. Началникът им дълго чете отпред-назад и отзад-напред Кодекса на труда, звъни по телефона в МВР и къде ли още не и едва след като не получава отникъде официална забрана, разрешава за пръв път в живота си изработването на печат на неформална организация. Подобно литературно четене на Кодекса се организира и в десетината кабинета на БНБ преди откриването на банковата сметка.

Печатният вестник "Независимост" излиза



всяка седмица в продължение на два месеца в 50 000 тираж,



който свършва за броени минути. Единайсет години след описваните събития Ганчо Ганчев признава: "Най-вълнуващата гледка в живота ми след снимката на Ракел Уелч, проникнала в поделението ни, бе опашката, която се виеше от сегашния "Макдоналдс" на площад "Славейков" до вестникарската будка, която се намираше близо до улица "Раковски". Не я заменям тази гледка и за Ниагарския водопад."

През тези два месеца изданието има непрекъснати проблеми с хартията. Преди парламентарните избори на 10 юни 1990 г. правителството на Луканов започва да я отпуска само по квоти за партийните вестници - нароили се междувременно с десетки и стотици. Така първият свободен вестник "Независимост" на 7 юни спира да излиза. Издателят му Ганчо Ганчев е принуден да се преквалифицира. За кратко открива кафене в сутерена на бабината си къща, назовано от приятели "Ганчовото кафене", закупува няколко каси алкохол, но когато месеци наред е единственият клиент вътре, се вижда принуден да изконсумира алкохола. В една такава тежка сутрин получава просветлението, че сатирата също е журналистика и чрез нея истинските новини могат да бъдат предадени много по-кратко и ясно от стандартните жанрове. Например така:



"Нова къща в Драгалевци

вдига Костовата Мина.

Пратих моята заплата

в помощ за комина!"



или:



Костов от командировки

е спестил за цяла къща.

Вече знам защо пътува,

но защо се връща?
 
Един от първите митинги на опозицията през ноември 1989 г. - Петко Симеонов (вляво), Георги Минчев и Петър Берон.
3667
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД