:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Военните няма да издирват около 2000 мъже, навършили 30 г.

Помилват кръшкачи от военна служба

Еднократна амнистия ще освободи неявили се донаборници от затвор
Българските мъже, отклонили се от военна служба в периода от 31 декември 1990 г. до 31 декември 2000 г., да бъдат амнистирани. Това е идея на правителството, обяви вчера военният министър Бойко Ноев. Става въпрос за около 2000 души, които не са имали законови основания да не влязат в казармата, но не са го сторили до 30-годишната си възраст. Амнистията обхваща онези, които са били в чужбина и затова не са отбили военната си служба, и намиращите се в България, но неявили се в казармата.

"Това ще бъде еднократен акт", каза Ноев и няма да важи за случаите, които не отговарят на условията.

Мъжете ще бъдат амнистирани със специален закон, както и с промени в Закона за въоръжените сили.

"Предлагаме това, за да могат мъже, които са в чужбина, да си дойдат на Коледа и да видят с близките си, без да ги грози затвор. Военното министерство и правителството обсъждали тази идея още от времето на "Българският Великден".

"Тези хора не са влезли в казармата не защото не са искали да служат на родината, а защото са били прокудени", заяви министър Ноев. Сега, ако българин не влезе в казармата без причина до 30-годишна възраст, носи наказателна отговорност и може да влезе зад решетките до 3 години. Отделно законът предвижда глоба между 750 и 1125 лв.

"Амнистираните ще трябва да платят някаква глоба, очевидно ще се наложат промени и във военния закон", заяви Ноев. Ноев обаче не уточни колко пари ще трябва да платят българите.

Парламентът ще успее да уреди законово идеята, за да стане тя факт до 25 декември. Ако това не стане, няма да гоним завърналите се, обеща военният министър.

"Веднага започваме да пращаме мейлове до българите в чужбина", заяви директорът на правителствената служба Албена Ивайлова. Според нея неколкостотин души не дошли на "Българският Великден" заради страха, че ще бъдат тикнати в казармата, ако кацнат на летище София.
943
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД