:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Трудово-правна кантора

Неплатено обезщетение за безработица се обжалва пред съд

"Бях съкратена от Горско стопанство в гр.К. и получавах обезщетение като безработна само за 4 месеца - до момента, когато сключих договор с АД "Ямбол" за 1 декар тютюн. Грешката беше моя, понеже по неграмотност вместо паспорта на дъщеря ми, с която живеем заедно, съм дала моя паспорт при подписването на договора. Разбрах, че сбъркала и след 3 месеца прехвърлих договора на дъщеря ми. Но пак не ми дадоха да се подписвам на борсата и не ми изплащат обезщетението, макар че аз и съпругът ми сме безработни и не получаваме пари отникъде. Какви са правата ми, как да постъпя?"

Пита Емилия Муратова от Пловдивска област



Регистрацията и заплащането на обезщетения за безработни лица са уредени в Закона за закрила при безработица и насърчаване на заетостта (ЗЗБНЗ). Изплащането на парично обезщетение за безработица се прекратява при няколко условия: когато лицето започне да работи по трудов договор за срок, по-дълъг от 9 месеца; изпълнява договор за управление или за контрол на търговско дружество; полага труд без писмен договор с работодателя; осъществява търговска дейност; полага труд като член-кооператор по реда на Закона за кооперациите или като земеделски стопанин; получава доход в пари или в натура от упражняване на регистрирана трудова дейност; работи по нови нетрудови правоотношения в творчески състави на драматични, музикални и куклени театри, филмови продукции, опери, филхармонии, симфонични и камерни оркестри, хорове и фолклорни ансамбли. Изплащането се прекратява и при неоснователен отказ на безработния да се включи в курс за професионална квалификация или самоволно прекрати участието си в такъв курс; при неоснователен отказ на безработния да приеме предложената му подходяща работа; при задържане на безработния за изтърпяване на наказание лишаване от свобода; при постъпване на редовно обучение в учебно заведение и при придобиване на право на пенсия за изслужено време и старост.

Изброявам подробно всички основания за прекратяване, за да ги разгранича от възможното спиране на изплащането на парични обезщетения при безработица за периода, когато лицето работи по срочен трудов договор; участва в курсове за професионална квалификация, организирани от Националната служба по заетостта; постъпи в армията за отбиване на редовна военна служба; бъде задържан по мярка за неотклонение; участва във военно-учебен сбор или преподготовка за повече от 5 дни; получава обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични); изпълнява граждански договор; не се явява за подпис по неуважителни причини в Бюрото по труда; пребивава зад граница.

Когато по време на изплащане на обезщетение работникът постъпи на работа по трудов договор, който бъде прекратен след повече от 9 месеца, той придобива отново право на парично обезщетение в размерите, сроковете и при условията, предвидени в ЗЗБНЗ. Когато лицето е освободено от работа по-рано от 9 месеца, правото на обезщетение се възстановява за оставащия срок, за който не е получило обезщетение преди постъпването му на работа.

Ако през периода, когато има право на парично обезщетение, работникът постъпи на работа при непълно работно време, то той ще получава помощ в размер 50 на сто от полагащото му се парично обезщетение при условие, че заплатата му е по-малка от минималната работна заплата за страната.

Практиката показва, че спорове за парични обезщетения за безработни могат да възникнат по отношение на техните размери, отказването, спирането, прекратяването и възобновяването на изплащането на средствата. Паричните обезщетения за безработица се отпускат, отказват, спират, прекратяват и възобновяват с писмено решение на ръководителя на териториалното поделение на Националната служба по заетостта (Бюрото по труда). Тези актове задължително се връчват срещу подпис на безработния. Решенията на ръководителя на бюрото могат да се обжалват пред окръжните съдилища в 14-дневен срок по реда на Закона за административното производство (ЗАП).

За съжаление, в писмото не се споменават каквито и да е актове на Бюрото по труда, където е регистрирана безработната. От писмото й обаче може да се направи евентуалния извод, че срокът за обжалване на отказа за възстановяване на паричното плащане като безработна пред съда е пропуснат. Най -вероятно Бюрото по труда е прекратило, а не е спряло изплащането на паричното обезщетение съгласно чл.72, ал.1, т.5 от ЗЗБНЗ поради полагане на труд като член - кооператор или като земеделски стопанин. Това подсказва споменатото от читателката, че Министерството на труда и социалната политика е изпратило специално писмо до Бюрото по труда за прекратяване на плащането заради сключения тютюнев договор.

Но след като и двамата съпрузи в семейството са безработни, за тях може да важи чл.77 от ЗЗБНЗ. Текстът дава право на лицата, останали 6 месеца без работа след изтичане на срока за изплащане на паричното обезщетение за безработица, да получат парична помощ в размер на 60 на сто от минималната работна заплата. Помощта се изплаща от датата на възникване на правото за не повече от 3 месеца. А по принцип отказите на едно безработно лице да поддържа регистрацията си като безработен на общо основание, т.е. без заплащане или с право на изплащане на парично обезщетение, както и за недаване на парични помощи могат да се обжалват заедно и поотделно пред съда.
5531
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД