:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ураган прекъсна ток и телевизия

Ураганен вятър вилня вчера и остави част от България без ток, без телевизия и без GSM-и. Отбелязани бяха и рекордни за сезона горещини.

Вятър със скорост 30 м/сек отнесе покривите на хижа "Ком" и на РПУ-Вършец. Електричеството към предавателя на Петрохан бе прекъснат и в Северозападна България нямаше около 2 часа телевизия. На Петрохан е вторият по големина тв и радиоретранслатор - след този на връх Ботев. Той получава ток едновременно от Монтана и от София и разпространява сигналите на всички електронни медии - Канал 1, bTV, "Хоризонт" и др. Въпреки че съоръжението на БТК разполага с дизелов генератор, той не се включвал от известно време заради икономии.

70 селища останаха без ток за няколко часа. Ураганният вятър изпокъса електропроводите в Кърджалийско, Монтанско и Врачанско. Без ток цял ден останаха и елитните столични квартали Симеоново и Драгалевци, където живее и премиерът Иван Костов.

Кърджалийска и Монтанска област усетиха най-силно урагана вчера.

Повече от 12 часа бесня вятърът в Кърджалийско. В 2 часа сутринта той бе със скорост 34 м/сек., което е равно на 122 км/ч, уточни шефът на служба Гражданска защита инж. Кирчо Павлов. Над село Иванци, където се намира кулата на радиоретранслатора, стихията е вдигнала 150 км/ч.

"Пулсиращият" южен вятър на разсъмване бе оставил над 50 селища в областта без ток. 10 аварийни групи от Енергото отстраняваха през целия ден повреди заради скъсани електропроводи.

Следобед за близкото до Кърджали село Ранилист спешно заминаха специалисти от ГЗ и от областната служба за сигурност след сигнал, че покривът на склада за пестициди е отвят.

От силния вятър без ток останаха монтанските села Стояново, Спанчевци, Горно и Долно Озирово в община Вършец и берковското село Бързия.

В центъра на София пък за няколко часа сутринта спряха GSM-ите. От "Мобилтел" уточниха, че се наложило да се изключи базовата станция на хотел "Рила".

Голямата новогодишна елха между ЦУМ и "Шератон" също пострада. Специалната мрежа със светещи лампички се вееше разкъсана.

В метеорологичната служба на Монтана бяха измерени рекордно високи температури - 20 градуса в 12 часа и 23 градуса в 15 часа. Според метеоролозите такива температури не са измервани от 1972 г., когато е била открита службата.

Термометрите в Русе показаха рекордните за последните 100 г. 25.8 градуса.

Топлото време ще се задържи до началото на 2001 г., въпреки че температурите ще паднат, казаха пред в. "Сега" дежурните метеоролози в НИМХ. През новогодишната нощ се очаквало да превали дъжд, който във високите полета и планините може да премине в сняг. Засега обаче не се очаква да се повтори снежната буря от миналата Нова година.
882
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД