:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учебната ни година - сред най-късите в Европа

Българските ученици са неравномерно натоварени в сравнение с връстниците си в другите страни
Продължителността на учебната година у нас е сред най-кратките в Европа. Тя започва късно и приключва по-рано в сравнение с редица държави. Така българските ученици са с една от най-дългите летни ваканции. За сметка на това обаче почиват по-малко през самата учебна година.

Това показва сравнително проучване за продължителността на учебната година в 30 страни-членки и кандидатки за ЕС. Данните са за учебната 2004-2005 г. и са публикувани в образователната мрежа Eurydice на Европейската комисия.

С лятна ваканция от 13-15 седмици страната ни се нарежда на челните позиции по дълга сезонна почивка редом до Италия, Португалия, Латвия, Малта. Сред страните с най-кратка ваканция са Германия, Англия, Лихтенщайн - по 6 седмици, Дания, Холандия, Шотландия - по 7. В болшинството държави учебната година започва на 1 септември. Още през август на училище тръгват в Лихтенщайн, Норвегия, Шотландия, Финландия.

За сметка на дългата лятна ваканция българските ученици губят една от типичните за Европа ваканции, предхождаща зимната. В Белгия, Дения, Естония, Франция, Люксембург и др. децата почиват една седмица в края на октомври - началото на ноември.

Учебната година у нас е по-кратка и като брой учебни дни. Максималната й продължителност е 180 дни за гимназиите, 170 - за 5-8 клас и 160 - за 1-4. 200 дни е минималната продължителност на учебната година в Дания и Италия, по 190 дни - в Ирландия и Норвегия.

Всичко това показва, че българският ученик е натоварен по-неравномерно спрямо връстниците си в Европа, почива си по-малко през годината и на практика разполага с по-кратко време, за да покрие учебния материал, коментираха експерти.

Тези проблеми трябва да се обсъдят, но за целта е нужен много сериозен анализ, защото традициите са дългогодишни и няма достатъчно проучвания как влияе на учениците организацията на учебното време, коментираха от МОН. Съветът по учебния план, който е консултативен орган към министър Игор Дамянов, вече е разглеждал подобни сравнителни данни, но няма взети решения. Не се е стигнало до окончателна позиция и по идеята учебната година на дванадесетокласниците да започва на 1 септември, за да може да приключи по-рано и да им освободи време за подготовка за кандидат-студентската кампания.



ПРОГРАМА

От новата учебна година всички ученици - от 1 до 12 клас, да имат допълнително втори час на класа, предлага просветното министерство. В момента сбирките с класния са веднъж седмично. В МОН обаче считат, че времето не е достатъчно и че децата и ръководителите им трябва да разговарят поне два пъти в седмицата. Ако предложението бъде прието, вторият час на класа ще бъде извън задължителната програма и ще може да се използва гъвкаво. В рамките му ще могат да се провеждат допълнителни обучения по безопасност на движението, поведение в кризисни ситуации, здравеопазване и др., обясниха от МОН. Възможно е часовете да не се взимат всяка седмица, а да се натрупват и да се използват накуп за отделни модули. По подобен начин бе организиран третият допълнителен час по физкултура. Предложението още не е окончателно одобрено, защото чака съгласуване от здравното министерство.
14
9929
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
10 Май 2005 05:38
Ей, големи идиоти! Втори час на класа?! Не се поучиха от т. нар. допълнителен час по физическо! Въпросът не е в това да стават безброй празните часове - и сега са в изобилие. Деца, които учат стотици часове по английски годишно си остават с научени две фрази до 12ти клас. Безброй пъти се натъквам на това. Знаят: How are you? What is your name? Не са виновни децата. Виновни са мързелът и алчността на много от учителите.
А статията е бонбонче! Основният извод е зашеметяващ: нашите деца учели най-малко, но... почивали по-малко от другите деца???!!!
А какво е положението с продължителността на учебните часове? И тук сме рекордьори по това колко са къси учебните ни часове. Най-късата учебна година, в допълнение най-късите учебни часове... Няма чудно, че българските емигранти масово си изкарват прехраната с миене на чинии в среда на международна конкуренция.
Изобщо образованието ни е докарано до катастрофа, която може да се преодолее само с повече работа - както за учителите, така и за учениците. А не обратното!!! И да се спре с това учене наизуст!
Научаваш си два учебника наизуст (ама наизуст!) - и хоп, влизаш медицина! Научаваш си темите по български или по история наизуст - и хоп, влизаш право... И даже може да си ги завършиш без на практика да си научил кой знае какво повече...
10 Май 2005 08:08
Аз пък не мисля, че учениците са натоварени неравномерно. Толкова много празници има през годината. А и беше много гот с дълга лятна ваканция.
Идеята за втори час на Класние е абсурдна. Според мен е по-добре да се увеличат часовете по физическо възпитание.
10 Май 2005 09:10
В индианските резервати на САЩ може би няма училища!
Лека, полека България върви по пътя на установяване статут на аборигенски резерват.
Както се забелязва силно поощрявани сме отстрани към тази цел!
10 Май 2005 09:42
Дано само този втори час на класния не е скучен.
10 Май 2005 09:42
Идеята за втори час на класа нито е абсурдна, нито е нова. Преди няколко години имаше такъв час в който класния ръководител се занимаваше с бюрокрацията. Незнайно поради какви причини той отпадна. Приветствам идеята да го върнат!
Колкото до неравномерността на учебните занятия. Тези които предлагат да се учи през лятото явно не са влизали в класна стая. Като напече слънцето и всички ученици им омеква мозъка. Не напразно всички южни страни не учат през лятото! Тогава е време за работа на полето! Вместо да намаляте летните ваканции, драги господа управляващи, възстановете селското стопанство!
10 Май 2005 09:53
Май, че по-големи идиоти от тези в МОН са само тези в културата - в името на нещоправенето унищожават една работеща система
Висшето никога не е било на ниво, та бързо се справиха, но средното доста им се поопъна все пак напредват
10 Май 2005 11:36
Като гледам какво учат - и това им е много.
10 Май 2005 11:47
Аре пак с тия чинии .. Аз досега не съм виждал или чувал за българин дето си вади хлява в чужбина като мие чинии. Сменето го с 'бере портокали' поне.
А на наш'то образование проблемът му е само, че не се учат сериозно чужди езици. Другото си е наред, децата имат много възможности и ако не ги използват са си виновни те и родителите им. Знаете ли, че в Турция учениците пишат с молив чак до завършване на гимназията - за да могат да си трият с гумата и да си поправят написаното. Мойта учителка по литература ми сваляше оценката за всяко задраскване, казваше ми първо да мисля и след това да пиша. После обаче дойдоха комютрите и сега всеки драска без въобще да мисли.
10 Май 2005 13:29
Българското училище било натоварено!?
Я идете в някое шоло и вижте че средно 30% от часовете са
"свободни" поради липса на преподватели. Директорите на училища
в момента са на сметка учениците да имат колкото може повече свободни часове и никак не бързат да назначават нови учители на мястото на болни и
напуснали.
А бе я да ги закрием и училищата...
10 Май 2005 15:30
Пак идиотии.
В т-нар. проучване-или поне в коментара към него, никъде не се казва колко са учебните часове, които имат българските ученици. Защото току виж се оказали повече от всички други. А именно те определят учебвана натовареност. Също не се казва и фактът, че открай време поради липса на сгради, повечето ученици учат на смени, което допълнително ги натоварва. Не мисля, че в чуждестранните училища е нормално да имаш 7 часа, при условие, че учиш в някакви безумни смени. А тук това е практика... Да не говорим за блоковите часове в езиковите гимназии...
Аман от "специалисти" и "експерти"
10 Май 2005 16:00
С ТОЗИ НЕГРАМОТЕН КОМУНИСТ МИНИСТЪР И ДРУГИ ПАРАДОКСИ МОЖЕ ДА ОЧАКВАМЕ!!!!
10 Май 2005 16:27
Най-добре да въведат и час на родителя(задължителен), за да може родителите да си видят децата, а после да се чудят защо не знаят нищо и защо са със слаби оценки.Има родители, които не знаят в кой клас е детето им, а камо ли кой му е класен.Втори час на класа не е нужен, а повече права за учителите.Те по принцип нямат такива.Имат само задължения...
10 Май 2005 18:31
Нямам предстява статията дали е рожба на самотните размишления на журналистката или е коментар на поредната дивотия, сътворена от т. нар. "специалисти" от МОН.
В интерес на истината, трябва да сложим ръка на сърцето и да признаем, че имахме доста добре работеща система на средно образование. Нашите димукратични управници, всичките вкупом досега, в желанието си да подражават, направиха всичко възможно да я разрушат съвсем.
Съдейки по горната статия, са на път да я довършат.
Не в количеството е проблема, а в качеството, за което са отговорни разкраченото ни общество, безумните ни управници, безхаберните родители и учители.
И онова за правата на учителите е вярно. На този етап те имат само задължения...
10 Май 2005 21:33
Какво показаха резултатите от теста за интелигентност на нацията- къде сме ние в европейската класация? Изводът е, че знанията не се крият в дължината на учебната година, а в качеството на преподаване и подготовката. Иначе казано от качеството на образователната система! Лошото само е, че ние с папагалско подражание копираме негативите на европейското образование и докарахме студентите си под нивото на блондинките и шофьорите на таксита!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД