:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Символ на деня

Петолъчка

Покрай празненствата по случай победния 9 май многобройните височайши гости на Путин се нагледаха на петолъчки, но не се чу някой да е възразил. Защото петолъчката не е само комунистически символ - знамето на обединена Европа има 12 жълти петолъчки, а в американското са цели 50.

А в действителност звездата с петте лъча (пентаграма) е символ много по-стар и от Европейския, и от Съветския съюз, и от съединяването на Щатите. (Както и пречупеният кръст не е измислен в Хитлерова Германия.)

Пентаграмата представлява правилен петоъгълник (като сградата на Пентагона), с построени на всяка от страните му еднакви по височина равнобедрени триъгълници.

В древността е била символ на космическата хармония, на мистичния съюз между земните и небесните сили. При питагорейците е символ на здравето и съвършенството, олицетворявала вечната младост и жизнена енергия, както и одухотворения микрокосмос. Използвали са го и халдейските астролози, които свързват пентаграмата с планетата Венера. Символът не е бил чужд и на древноюдейската традиция - някои изследователи смятат, че върху печата на цар Соломон е била изобразена не шестолъчна, а именно петолъчна звезда.

В окултната магия петолъчката също има широко значение и приложение, но много зависи накъде сочат лъчите. Ако нагоре сочи един лъч - това символизира човека (в звездата се вписват глава, ръце, крака) и връзката му с петте елемента - двата крака са земята и водата, двете ръце - въздухът и огънят, а главата - ефирът, който свързва всичко в едно цяло. Ако обаче звездата е обърната - това е петолъчен образ на дявола, защото прилича на глава с козя брада, уши и рога.

У нас петолъчката се свързва с едноименен пътен възел по пътя за Бургас, чиито функции вероятно няма да затихнат и след построяването на скъпата ни магистрала "Тракия".
 
Ореол от европейски петолъчки
 
След 10 ноеври 1989 г. петолъчките у нас бяха свалени от сградите и паметниците. Сливенската "Петолъчка" обаче остана.
5
10436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
10 Май 2005 07:52
Снимката с ореола е готина!
10 Май 2005 09:15
Пропуснали са петолъчката на кецовете Converse
10 Май 2005 10:23
Както и некои специфични форми на телефонна комуникация
А иначе фетишизмът към петокраката е интересен феномен... Дали редакторът е получил ерекция / съответния еквивалент от умелото натриване на носа на мръсните седесари, фашисти и други империалисти?
10 Май 2005 17:52
А, и флакона-петолъчка на парфюма Ейнджъл - много култов
и за други петолъчки ще се сетя
10 Май 2005 22:38
Цитат:
"В окултната магия петолъчката също има широко значение и приложение, но много зависи накъде сочат лъчите. Ако нагоре сочи един лъч - това символизира човека (в звездата се вписват глава, ръце, крака) и връзката му с петте елемента - двата крака са земята и водата, двете ръце - въздухът и огънят, а главата - ефирът, който свързва всичко в едно цяло. Ако обаче звездата е обърната - това е петолъчен образ на дявола, защото прилича на глава с козя брада, уши и рога."
.
Един и същи символ.
Един път - човек,
друг път - дявол
!?
(ще гледам да си ходя на краката)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД