:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политици замислят края на "екскурзионното" гласуване

Идеята на леви и десни партии е право на глас да имат само живеещите постоянно в страната поне от 6 месеца
Атанас Атанасов
Политици от различни партии обмислят промяна в изборното законодателство, с която да се ограничи участието във вотовете на българи, трайно живеещи зад граница. Идеята още е на ниво обсъждане.

Ако такава поправка бъде гласувана от парламента, най-засегнато ще бъде ДПС, за което традиционно дават гласовете си изселниците от Турция. При последните парламентарни избори те осигуриха близо 70 хиляди бюлетини за партията на Ахмед Доган и той влезе в 40-ото народно събрание с рекорден брой депутати - 34. През 2003 г. пък кметът на Кърджали Хасан Азис беше избран с гласовете на десетки хиляди български изселници, пристигнали специално от Турция с автобуси.

"ДСБ ще внесе за разглеждане в парламента проект за изменение на изборния закон, с който да се ограничи т. нар. екскурзионно гласуване", обяви в Русе депутатът на Костов Атанас Атанасов. БСП-Кърджали също смята да поиска от левите в НС поправки в тази посока.

Лидерът на социалистите в града Милко Багдасаров заявява пред електронното издание Медиапул, че идеята е от право на глас на парламентарни и президентски избори да са лишени избиратели, които не са живели в България през последните 6 месеца. При местния вот пък преценката трябвало да се прави въз основа на престоя им в общината, за чието управление се гласува.

"Ръководството на БСП не е обсъждало подобна идея", коментира пред "Сега" зам.-шефът на соцпартията Ивелин Николов. Според него обаче всякакви предложения за промяна на изборното законодателство заслужават анализ. Николов добави, че въпросът е деликатен. Той припомни, че в европейското законодателство съществува тенденция, според която специално на местни избори гражданите гласуват в зависимост от това от колко време живеят на дадено място, а не дори какви са по народност.

"Въпросът е принципен и много сериозен, за да бъде коментиран на прима виста", каза зам.-шефът на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев.

"Ние сме обсъждали още от началото на този парламент подобни промени в закона", е мнението на зам.-председателя на СДС Иван Сотиров. Според него обаче необходим е по-цялостен пакет промени, които сините ще подготвят. Идеята на СДС включва и въвеждане на мажоритарен елемент. Евентуална подкрепа за предложението на ДСБ ще бъде обсъдена днес на заседание на парламентарната група на ОДС.

Депутатите на Иван Костов ще внесат и изменения в избирателния закон, с които да се търси наказателна отговорност за купуване на гласове по избори. Същото предложение бе обявено преди време и от БСП.
17
1719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
14 Ноември 2005 23:47
Много хубаво. Обаче Доган питаха ли?
15 Ноември 2005 00:12
Мдааа, късно е чадо!Мандалото хлопна...То стана като приказката -Правили си сметката без кръчмаря.Или ..събрали се мишките да решат какво да правят с котката! Кой още се съмнява в плачевната истина , че това са само пионки (кукли -марионетки и т.н.т.)в ръцете на Кукловода, агент Сава!
15 Ноември 2005 00:48
И сега ше започнат едни писъци за крехкия етнически мир и верската търпимост. И едни сълзи и сополи. А да видим кой ше опита да се застъпи -> тоест кой е взимал парички от абдахалята.
15 Ноември 2005 00:50
Това би било много правилно ... Аз самият живея в САЩ от 15-тина години и не смятам че е правилно живеещи извън България (които нямат пряка представа какво е положението в страната) да имат влияние върху развитието на политическите събития там. Ако много НИ Е интересувало, да сме си стояли там ... Писнало ми е от сънародници които "бистрят" политика по въпроси от които хабер си нямат ... Ако им се философства - ОК, но нека не се опитват да влияят на събитията там - освен ако не са готови да се върнат и допринесат нещо повече от ... празните приказки. Пък и нека малцинството в Турция си стои там .... където са ИЗБРАЛИ да отидат ...
А сега ... Очаквам атаката !!!
15 Ноември 2005 00:59
Немога да разбера оти рипат.Да гледат како е у аврупата па после да пикаят срещу ветеро ке ще си останат сао с напиканите цървули.Ке високата порта ще дърпа уши...I LOVE DOGAN....
15 Ноември 2005 01:03
Политици замислят края на \"екскурзионното\" гласуване.....Иде ерата на ''БУТИКОВОТО''
15 Ноември 2005 01:20
И, естествено, маловажната подробност че такъв закон ще е противоконституционен изобщо не тревожи титаните на мисълта..
15 Ноември 2005 04:15
Напълно подкрепям колегата Мурано. Ето, че атаките започнаха Мурано. Готов съм да жертвам моето право на глас, за България, ако с това ще се попречи на Догановите тълпи да правят панаири по време на избори. Не знам дали обаче това ще мине, тъй като ДПС-рите държат Станишев за....якето яко.
15 Ноември 2005 04:44
На замисъл винаги сме го докарвали. На изпълнение обаче е трудно.. .. Аз се съмнявам, че ще стане. Ако стане ще дам банкет....... .. Вън ДПС от управлението .........
15 Ноември 2005 07:15
Тя тая работа кат чекията ба...хваташ здраво к--а, затваряш очи...па то едни руси, дългокраки....малей, малей.
15 Ноември 2005 07:16
По принцип и я съм съгласен постоянноживеещите у чужбина да немат право на гласуване, но кат гледам ка некои красавци си мислят, че жертвайки гласчето си, правят голема саможертва, ми се приплаква.
А на такъв кат нащо доктор, де гласува според туй где е секцийката, па некви тълпи му се привиждат.
На криви ракети, де елеторатът им се шляе в деня на изборите по баирите за пресни гъби, па Догановото Космос им криво.
Духайте таратора, момци...
15 Ноември 2005 07:26
Абсолютна подигравкаве да могат, но гоправят и не си мислете че това ще се промени - мажоритарни избори - помнит л и това- ами нищо не стана, простеет скептицизма ми но това е прекалено полезно за България за да се приеме... което ме навежда на мисълта че става вече прекалено очевадно как нищо полезно за държавата И народа не се прави, със зъби нокти сипазят статуквото... самоче так анй мног да си загубят главите някой ден ...
15 Ноември 2005 07:51
също така да се ограничи правото на гласуване на малцинствата (за начало тези под 5% примерно, после ще видим), на жените и възрастта на първо гласуване да се вдигне на 35 години. освен това, хората, които не притежават имот очевидно са потенциални емигранти, затова да се забрани да гласуват и на тях. също и на хората, които не живеят по регистрация - за което е необходимо да върнем жителството и домовата книга. изобщо, демокрацията трябва да се развива непрекъснато.
15 Ноември 2005 08:19
...кой е тоз син балон на картинката...
15 Ноември 2005 08:20
1. Коя беше причината за масовото изселване?
2. С чий указ масово беше възстановено българското гражданство на изселниците?
3. Сигурно ли е че атаката е насочена срещу догановия електорат?
4. Мислите ли, че няколкостотин хиляди души могат да бъдат лишени от такова основно демократично право каквото е правото на глас и то точно когато сме на прага на влизане в ЕС?
5. Защо някои се борят със зъби и нокти да останем извън ЕС?
Иначе, нищо лично, просто се питам каква ли е истинската цел.
15 Ноември 2005 09:49
Krydderi, точно така!

Освен това, искам да попитам защо така усилено все още се работи в насока, която стимулита малцинствата да гласуват за ДПС?
Иначе погледнато, докато политиците са ни аматьори в политиката, с ограничен светоглед и с майсторска степен в краденето, все ще сме на тоя хал.
15 Ноември 2005 17:33
па те това не моем го повервам, на
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД