:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пропадна последният опит за спасяването на АЕЦ

В доклада на наблюдателя за България Джефри ван Орден не влезе и препоръката страната ни да бъде приета в ЕС на 1 януари 2007 г.
Джефри ван Орден
Последният опит за спасяване на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" пропадна вчера в Страсбург. От проектодоклада на наблюдателя на Европейския парламент за България Джефри ван Орден (британски консерватор) отпадна текст, който поставяше под въпрос дали е разумно да се спрат двата ядрени блока, докато не са изградени заместващи мощности.



В първоначалния вариант на проектодоклада, от който "Сега" получи копие, се казваше, че е "критично важно (за България) да се осигурят доставки на енергия, които да задоволят бъдещите потребности както на национално равнище, така и в региона". Текстът отправяше "призив до Съвета (висшия орган на ЕС) да бъде готов да се отнесе гъвкаво към датите за затваряне на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" до пускането в действие на нови производствени мощности в България". За да се успокоят "зелените" и част от левите в Европарламента, които отхвърлиха подобен текст през март 2004 г., бе добавено, че няма да има "компромиси с изискванията за безопасност, които остават абсолютен приоритет".

Джефри ван Орден обясни вчера на българските наблюдатели в Страсбург, че е бил посъветван да съкрати доклада си, но не уточни от кого.

Прави впечатление, че в документа не се съдържа препоръка България да бъде приета в ЕС на 1 януари 2007 г. През септември Ван Орден обеща на българските евронаблюдатели, че ще завърши текста си с такова изречение. Той потвърди това и по време на посещението си в България в началото на ноември, малко след огласяването на 25 октомври в Страсбург на силно критичния мониторингов доклад за нашата страна на Европейската комисия.

Тонът в проектодоклада на Европарламента е по-мек, макар че повтаря основните забележки на Комисията на ЕС. И той фокусира вниманието си главно върху престъпността в страната, като "изразява тревога от наглата същност на българските организирани криминални елементи и тяхното участие с очевидна безнаказаност в серия отвратителни шумни убийства през последните години".

Изказва се безпокойство от малкия дял тежки криминални дела, които стигат до осъдителни присъди.

Острата оценка се балансира от текст, според който "равнището на престъпността в България, общо взето, не е по-високо, отколкото в много страни членки", и се отбелязва напредъкът в борбата с някои категории сериозни престъпления като контрабандата на наркотици, трафика на хора и фалшифицирането на пари.

Документът препоръчва да се извършат промени в конституцията на България с цел ясно разделяне на отговорностите и по-голяма ефективност на прокуратурата и следствието, засилен контрол и отчетност на главния прокурор и неговите заместници, улесняване на разследването на корупцията в съдебната система. Предлага се повишаване на заплатите и създаване на възможности за бързо израстване в полицейската служба, както и отделяне на сериозно внимание върху отнемането на имуществото на замесените в организирана престъпност.

Настоява се за съществено засилване на контрола над предприсъединителната помощ.

Проектодокладът трябваше да бъде внесен снощи пред Комисията по външната политика на Европарламента в Страсбург, който ще го гласува идния месец.
25
3755
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
14 Ноември 2005 23:34
Едно не ми е ясно - като нема а сме у Европата и ако не се намери "юнак" да дръпне наистина шалтера на АЕЦ, тия що земаа парите, за да го затворат, че ги връщат ли или ще играят "дивеч" за отстрел?...
14 Ноември 2005 23:35
Уважаеми "журналисти", дайте да се изясним:
Пропадна последният опит за спасяването на АЕЦ

и веднага след това:
.. От проектодоклада на наблюдателя на Европейския парламент за България Джефри ван Орден (британски консерватор) отпадна текст, който поставяше под въпрос дали е разумно да се спрат двата ядрени блока, докато не са изградени заместващи мощност


Кой точно е направил опита за спасяването на АЕЦ? Това, че нещо е отпаднало от текст не означава опит (още по малко на управляващите) да спасят нещо. Стига с тази комунистическа диалектика. Опит, да-да трънки и глогинки, те бабичките дето ви се връзват скоро ще изпукат от "мъдрото" управление на Партията.И в какво се изразява опита? Или партята внушава на докладчиците какво да пишат, трансцедентално така, по кашпировски. Не ви лие срам от писаниците ви, бе? Лъжци!

14 Ноември 2005 23:43
Колкото повече чета тези доклади, толкова повече се убеждавам, че те спокойно могат да се (или се ) съставят от написаното по българските вестници. НЯма факти, няма цифри има само общи приказки, които спокойно могат да се събират докато си седиш в креслото в Брюксел и 2-3 ма твои секретари ти превеждат през деня българската преса. качествено, бързо, без ангажименти.
14 Ноември 2005 23:59
Ами ако бехте дали на другаря Орден един орден, сега щехте да си имате 3 и 4 АЕЦ блокове и да си влезете у ЕС-то. Обаче вие си раздавахте ордени налево и надесно, на турци на Славковци. Сега влизайте у Азията....... .
15 Ноември 2005 00:39
Време разделно - АЕЦ или ЕС...
Няма страшно - ако не ни приемат, пускаме отново блоковете, цената пада и живеем на топло...
15 Ноември 2005 01:25
Редник, обясни защо сега като работят блоковете цената е висока и живеем на студено!
Защо АЕЦ-а винаги се идентифицира с 3-и и 4-и блокове, които не са и една трета от цялата централа?Защо все се забравя да се спомене, че остават два хиляда мегаватови блока?
Като се затворят 3-и и 4-и блокове няма да се изнася ток за Сърбия, Гърция и Румъния и толкоз.Но ще секнат комисионите на чиновниците-износители.Затова е всичкия плач.А баламите им пригласят.
15 Ноември 2005 01:35
Редник, явно по време на Лукановата зима и на Виденовите дискотеки си спал на топло в кухнята на подделението. А през 1894 -1988 гопло са те повивали...
Те тогава май никакви блокове не затваряха?
15 Ноември 2005 02:30
Запалете си газови лампи или си купете цигански гробищарски свещички
15 Ноември 2005 02:34
А ето коментара на BBC


Докладчикът за България в Европейския парламент Джефри Ван Орден представи в Комисията за външни отношения в Страсбург доклада си за напредъка на страната към европейско членство.
В него се потвърждават основните изводи от публикувания в края на октомври друг доклад - този на Европейската комисия. Джефри Ван Орден отбелязва, че България може да влезе в Европейския съюз на 1 януари 2007година, но само, ако предприеме спешни действия в области, които предизвикват сериозна загриженост, като борбата с организираната престъпност и корупцията.


Джефри Ван Орден отбелязва, че в редица области България е по-готова за приемане в Европейския съюз, отколкото са били много от 10-те нови страни-членки 14 месеца преди да влязат в организацията. Докладчикът на Европейския парламент за България отделя значително място на борбата с престъпността. Той посочва, че властите в София са постигнали напредък в ограничаването на наркотрафика, трафика с хора и фалшифицирането на банкноти. В същото време обаче документът изразява сериозно безпокойство от "наглия характер на елементи от българската организирана престъпност, от тяхното неуважение към закона и заплахата, която представляват за държавността". Джефри Ван Орден добавя, че през последните години именно тези хора безнаказано са извършили поредица от безочливи убийства и отбелязва със загриженост, че за много малко от сериозните криминални престъпления са издадени съдебни присъди. Изтъква се също така, че твърде малко високопоставени държавни служители са били осъдени за корупция.


Докладът още веднъж подчертава необходимостта от по-нататъшни реформи в съдебната система. България е призована да извърши промени в Конституцията, които по-ясно да разделят отговорностите на прокуратурата и следствието. Казва се, че е нужен по-голям контрол върху главния прокурор и неговите заместници, както и по-голяма отчетност от тяхна страна.


При представянето на доклада, неговият автор Джефри ван Орден посочи, че най-голямо значение при оценката на напредъка на България са практическите резултати. Той заяви, че реформите в съдебната система, полицията и обществената администрация имат влияние върху всички други области, но подчерта, че България трябва да обърне сериозно внимание и на въпроси като благосъстонието на децата и проблемите в селското стопанство.


Преди да бъде приет, докладът за България ще бъде разгледан както в Комисията за външни отношения, така и на пленарна сесия на Европейския парламент идния месец.


15 Ноември 2005 02:44
И с блоковете и без тях, чакайте едноокия без грим на Доган при всички положения..
Правителството с мандата на турската ДПС на Доган нищо добро не ни предлага и то трябва да бъде свалено от сцената на цената на всичко.

15 Ноември 2005 02:58
МНОГО ще бхда изненадан ако ви приемат през 2008. За 2007 не е нугно да се споменава.
15 Ноември 2005 03:29
Артиста,
Поне журналята като цитират, може да добавят, че си нагласят "анализите" едно-към-гьотуре, водени от принципа "добрата новина - не е новина"...
USA-n-m... и преди те питах, сега пак - кои сме НИЕ, и от кои ВИЕ си ти, че говориш за българите в 3 лице? Живеем на един континент с теб (и той НЕ Е Европа), ама нещо не мога да се "счупя" да говоря на Вие с българите, нещо... някак си... поне не е културно, остави другото... след като списвам в BG форум... Аз съм си българин, такъв си се чувствам... BTW - ако отидеш в US форум - там на НИЕ ли я караш?...
15 Ноември 2005 05:08
Я какво са се узлили тия лютаци!...
15 Ноември 2005 05:11
Eй, карловец, по-полека! Юсата не е лошо момче. Малко бързореко ще дойде но то е от годините.
15 Ноември 2005 07:08
Пропадна последният опит за спазаряването на АЕЦ
15 Ноември 2005 07:45
Джефри ван Орден обясни вчера на българските наблюдатели в Страсбург, че е бил посъветван да съкрати живота на българите , но не уточни от кого.
----
Летим из виртуалното пространство,
кръжим си из България и странство,
крещим за БТК и Козлодуя...,
а на ония им през х*я!
-----
15 Ноември 2005 08:06
Предложение:
Последните събития във Франция показват, че тя незаслужено се е промъкнала сред достойните страни - членки на ЕС. Да й се заяви ултимативно: или да си затвори ядрените централи или ще бъде изключена от съюза.
Извод:
Ако не бяха тези над 100 бандитски убийства, при нашата правораздавателна система, бандитите щяха да бъдат поне с 1000 повече, и какви ли поразии щяха да сторят на честните и полу-честни български граждани.
Злорадство:
Ще лепите афиши по синагогите, ще крадете GSM-и на американски дипломати, ще се обявявате срещу базите на Биг Брадър...А?! Хак ви е!
15 Ноември 2005 09:15
"Година и два месеца преди членството в Европейския съюз България е толкова близо до покриването на критериите за присъединяване, колкото са били и десетте нови страни членки на този етап от подготовката си"
(цитат от доклада)




Доклад на Ван Орден поощри България



Според доклада на Ван Орден датата за присъединяване 1 януари 2007 г. е несъмнено постижима. Той призовава страните - членки на ЕС, да продължат с ратифицирането на договора с България.
(в-к Дневник)


*

А почем сегодня рубль, тов. Терзиев?
15 Ноември 2005 12:13
EBachev, като си отвориш компютъра ще видиш, че 90 процента от частите му са правени от азиатци. След някоя петилетка и чипа ще ти сменят.
15 Ноември 2005 12:19
наглата същност на българските организирани криминални елементи и тяхното участие с очевидна безнаказаност в серия отвратителни шумни убийства през последните години".
Изказва се безпокойство от малкия дял тежки криминални дела, които стигат до осъдителни присъди.
Ако на някой още не му е светнало в кратуната, ето къде е заровено кучето!
Всичко друго е следствие. И който не го вижда или е сляп и тъп по рождение или е просто мошеник. Или казано другояче - политик или кандидат за такъв!
15 Ноември 2005 12:23
И това се знаеше отдавна.
Нашите "играчи" на европейската сцена си бяха въобразили, че главното е да се докопат до сцената и излизането там вече решава всичко.
Оказа се, че от ложите и публиката ги замерят с развалени домати.
Оказа се, че по света не е важно само да се докопаш до сцената, а трябва да имаш и талант.
.
И ако Кафе отиде с малко връзки и пари до Евровизията, където нищо не направи, ама то си е за техна сметка, тиквите "излъчени" от пърдящия мазен и некадърен елит, скапаха представлението ни за сметка на всички нас.

_______________________
Говедото на власт разбира единствено езика на тоягата
15 Ноември 2005 12:28
Страшно няма. Понеже сме нация техническа и не сме инертни, ще минем на инерциален ядрен синтез (ако преди това не се сгугнем от фотосинтез).
15 Ноември 2005 12:44
От кого го спасяваме бе ПРОДАЖНИЦИ???? След "партньорската" проверка стана ясно, че АЕЦа не създава никакви рискове за експлоатацията. Всяка нормална и СУВЕРЕННА държава би застанала зад такива заключения и би защитила националният си интерес!
15 Ноември 2005 12:48
ВСЕ ПАК, още от Римското право и до ден-днешен съществува правният принцип, че "Когато изпълнението на един договор е станало НЕВЪЗВМОЖНО- този договор се ПРЕКРАТЯВА ПО ПРАВО!". Така е и по българския Закон за задълженията и договорите/чл.89/.
Известно е, че Споразумението от 1997 г. и 2002 г. между България и ЕС е : България да затвори ОПАСНИТЕ/ или НЕбезопасните/ 1-4 блокове на АЕЦ "Козлудуй"! А друга причина за затварянето им НЕ е посочена в Споразумението, нали?!
Добре, но видно от резултатите на всички приятелски и НЕприятелски проверки на БЕЗопасността на 1-4 блокове на АЕЦ "Козлудуй" към днешна дата, БЕЗспорно установено е, че тези блокове са /вече/ БЕЗОПАСНИ! Следователно, Република България вечеНЕ разполага с ОПАСНИ /НЕбезопасни/ реактори, които , поради тази причина, е договорила да ЗАТВОРИ ! Още по-следователно следва, че изпълнението от страна на България на Споразумението с ЕС е станало НЕВЪЗМОЖНО / и поради ЛИПСА вече на "предмета" на договора- ОПАСНИ РЕАКТОРИ в АЕЦ "Козлудуй"!/.
Значи, най-следователно следва, че Споразумението между Република България и ЕС - за затваряне на ОПАСНИ /НЕбезопасни/ 1-4 реактори на АЕЦ "Козлудуй" МОЖЕ и ТРЯБВА да се ПРЕКРАТИ ПО ПРАВО !!!
Другият вариант е: с или без помощта на ЕС, България да направи ОТНОВО 1-4 реактори на АЕЦ "Козлудуй" ОПАСНИ/НЕбезопасни/ и едва след това да ги затвори, както и за КАКВОТО е договорено в Споразумението! Което е АБСУРДНО, ОПАСНО, НЕдемократично и НЕевропейско, нали!!!
......................................... ......................................... ............,
Така че, МАНИПУЛАЦИИ са твърденията, че Република България е длъжна да изпълни Споразумението с ЕС за затварне на вече БЕЗОПАСНИТЕ/НЕопасните/ 1-4 блокове на АЕЦ "Козлудуй"! КАЗАХ!
......................................... ...................
***Само да кажа: ако имате договор с художник да ви нарисува портрет, но художникът ОСЛЕПЕЕ или си загуби ръцете при някаква злополука, този договор се разваля "По право"- поради НЕВЪЗМОЖНОСТ за изпълнение/ а художникът ви дължи НЕустойка/ !!!
***Същото е и ако имате договор да предадеде на Екарисажа БОЛНАТА ви и умиращата кравичка, но тя, като по чудо, ОЗДРАВЕЕ- вие НЕ дължите на Екарисажа ЗДРАВА крава- макар и,
че ще му дължите НЕустойка, ако я поискат!!!
......................................... ......................................... .................................
Република България ТРЯБВА и е ДЛЪЖНА да иска разваляне на Споразумението с ЕС за затваряне на ОПАСНИТЕ /към момента на сключването му/ реактори в АЕЦ "Козлудуй" и да договори НЕустойките, които ще изплати, ако от ЕС ги поискат/ ако НЕ ги е срам!- при това, ЕС сам НЕ е изпълнил голяма част от финансовите си задължения към България по това Споразумение/!!!
НЕ вярвайте на българските политици, управлявщи и "мушмуроци", когато ви убеждават, че Републка България е длъжна да затвори 1-4 реактори на АЕЦ "Козлудуй" и, че НЯМА друг Избор и Изход! КАЗАХ!!!
17 Ноември 2005 00:21
България може да загуби позицията си на износител на електроенергия, отбелязва френско издание 16 ноември 2005 | 17:40
Агенция "Фокус"



София. За да отговори на изискванията на ЕС, в края на 2006 г. България ще трябва да затвори два от реакторите на АЕЦ “Козлодуй”, въпреки че по този начин страната ще загуби позициите си на износител на електроенергия, съобщава днес електронното издание France Matin. Изданието цитира думи на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, според когото затварянето на реакторите ще доведе до прекратяване на износа на електроенергия и до недостиг за задоволяване дори на вътрешните нужди.
Изданието припомня, че в рамките на преговорния процес с България за присъединяване към ЕС, Брюксел настоя страната да затвори от съображения за сигурност четири от общо шест реактора на АЕЦ “Козлодуй”. Два от тях бяха затворени през 2002 г., а останалите два (3 и 4) ще бъдат затворени през 2006 г.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД