:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 537
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ябълки и киви предпазват от грип

Снимка: Архив "Сега"
Ябълките са основен помощник на имунната система.
Грипната епидемия през тази зима се очаква около края на януари, твърдят епидемиолозите. Според тях още не е късно да се вземат мерки за защита - имунизация и прием на имуностимулатори.

Това обаче е "тежката артилерия" за предпазване от грип. Ваксините освен това защитават организма само от няколко грипни щама, но не и от стотиците по-леки вируси, които циркулират през зимата.

Най-добрият пазител на организма от зимните зарази си остава обаче собствената имунна система. Силната защитна реакция може както да предпази от инфекции, така и да помогне за по-бързото им преодоляване или да предотврати поява на тежки усложнения - пневмонии, отити, мозъчни възпаления.

Според специалистите най-добрият градител на защитните сили на организма са естествените средства. За да засили имунната си система, човек трябва са се храни балансирано и да приема повече витамини. Те се съдържат основно в плодовете и зеленчуците. Лекарите съветват постоянно да се ядат ябълки и цитрусови плодове, тъй като те са основен източник на витамин С, който подсилва защитните реакции. Освен в ябълките и цитрусите той се съдържа и в морковите, доматите, зелето и сушените плодове.

Диетолозите съветват през деня да се яде и много киви, тъй като то е най-богато на витамин С. За вечерта се препоръчват повече продукти, съдържащи фитоцини - като марулите и ябълките. Лещата и бобът са много богати на витамини, както и картофите.

Желязото също е мощен имуностимулатор. То се съдържа основно в различните видове меса и яйцата.

Приемането на комплекс от витамини, които се съдържат в различни видове чай, се препоръчват, тъй като те засилват защитата при характерните за зимата респираторни заболявания. Екстракти от лайка, мащерка, бял равнец, бъз, риган, подтел, иглика, жълт кантарион, бял оман действат на респираторния тракт и предотвратяват вирусните и бактериалните инфекции. Особено полезни са и лимоните и прополисовите продукти - екстрактите от прополис, пчелно млечице и пчелен прашец.

Имунната система може да се укрепи с прием на някои видове билки като екстракт от ахинацея или т. нар котешки нокът, който се добива от джунглите в Перу. Подобен на българската черница е плодът моринда цитрифолия, който никне на Хавайските острови и Таити. Те обаче се намират и по нашите аптеки. Диетолозите препоръчват и пиенето на мурсалския чай, който расте в Родопите, или чай ройбос.

Лекарите силно препоръчват прием на естествени антибактериални средства, наречени фитоцини. Те се съдържат основно в лука, праза и чесъна.

При евентуална инфекция на дихателните пътища може да се пият отвари от плодове от анасон, листа от живовлек, стръкове от мащерка, мента, малина, подбел, риган, медуница, както и цветовете на черния бъз, липа, лайка и корени от ружа.

Интересно е, че лекарите препоръчват и употребата на енергийни напитки и кафе, които също стимулират защитните реакции на организма.

Инхалациите със сода бикарбонат или лайка също имат добра профилактична стойност, тъй като парата има антибактериален ефект и съдейства за прочистването на дихателните пътища.

Естествено при по-слаб организъм и хронични болести единствено доброто хранене не може да гарантира 100% предпазване от грип и настинки. Лекарите препоръчват и имуностимулаторите, витамините и хранителните добавки на таблетки.

Другата основна предпазна мярка при поява на епидемия е избягването на места, където се събират много хора.
2779
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД