:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Златото удари 25-годишен ценови рекорд

ОПЕК запазва добивите на петрол на сегашните нива
Снимка: РОЙТЕРС
Министърът на петрола на Саудитска Арабия, един от най-големите производители на петрол в света, Али Найми, по време на 138-ата конференция в Кувейт.
Цената на златото продължи с рекордното си увеличение след засилени покупки от институционални инвеститори в края на годината. Поскъпването при метала достигна близо 20% в сравнение с началото на 2005 г., съобщи investor.bg. Според анализатори интересът от страна на фондовете се дължи на желанието им да диверсифицират портфейлите си на фона на растящите енергийни цени и лихвите в САЩ. "Несигурността около световната икономика, породена от страховете за енергийните цени, тероризма и стабилността на долара, изпрати златото на най-високата му стойност за последните близо 25 години", коментираха анализатори пред агенция Блумбърг.

След като цената на златото приключи в петък с повишение от 7.7 долара - до ниво от 527 долара за тройунция с доставка през декември, - вчера тя добави нови 11 долара, или близо 2%, към стойността си до ниво от 538 долара по време на азиатската сесия. В по-късните часове на вчерашната сесия цената стигна до 541 долара за тройунция.

Анализатори прогнозираха пред "Сега", че предвид ниската ликвидност на пазара около Коледа не е изключено цената на метала да мине 550 долара. Според експерти поскъпването е повече плод на спекулации на пазара, тъй като предлагането на злато се е увеличило.

Повишение се забелязва и при цената на среброто. В петък цената на метала се повиши с 10 цента, а вчера добави нови 14 цента до ниво от 9.14 долара за тройунция на азиатските борси. Това е най-високата стойност, достигана от благородния метал от май 1987 г. насам.





КАРЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!





ОПЕК запазва добивите на сегашните нива

Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще запази добива на нефт на сегашното ниво, за да се избегне паника на нефтения пазар. Това съобщи агенция Блумбърг, цитирайки президент на ОПЕК шейх Ахмад ал-Сабах. До края на първото тримесечие на 2006 г. не се очакват промени.

Вчера в Кувейт 11-те страни, износителки на нефт, определиха политиката си за 2006 г. По-рано имаше предложения добивите да се увеличат до 2 млн. барела дневно заради ръста на цените на горивата. По данни на Блумбърг добивът през ноември е 30.25 млн. барела за денонощие. Саудитска Арабия добива 9.62 млн. барела от тях. И вчера продължи възходящият тренд при цените на петрола - на Нюйоркската борса нефтът отново прескочи границата от 60 долара за барел.
2
1167
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Декември 2005 08:06
очаква се рекордът да отвърне на удара.
13 Декември 2005 20:59
Жълтия Метал е по ситгурна инвестиция от Зелените Тапети ликове на любими президенти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД