:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Македонски страсти за мощите на св. Кирил

Скопие се разгневи на молбата на Първанов до папа Бенедикт XVI и протестира заради поругано знаме в София
Македония реагира гневно на искането на българския президент Георги Първанов страната ни да получи част от мощите на свети Кирил. Молбата бе отправена към новия папа Бенедикт ХVI по време на посещението на държавния глава в Рим за честванията на 24 май. Според Първанов светият отец се отнесъл благосклонно към нея.



По същото време в италианската столица бе и македонска делегация начело с премиера Владо Бучковски. Тя била неприятно изненадана от българското искане, разкриха вчера медиите в Скопие. Те настояват официалните правителствени и държавни институции в Македония открито да вземат отношение по проблема.

От пресслужбите на македонското правителство и на македонското външно министерство вчера отказаха коментар по въпроса под предлог, че премиерът Владо Бучковски е в чужбина.

"България отдавна прави опити да присвои и побългари славянските просветители Кирил и Методий", коментират "Вечер" и "Утрински весник".

Допълнително емоции в скандала внесе един вандалски инцидент.

"Утрински вестник" съобщи, че неизвестни лица са счупили пилона, на който е било закачено знамето пред македонския културно-информационен център в София. От българската полиция предположили, че посегалството е работа на пияни абитуриенти, и поискали да се инсталират камери пред центъра. Според македонците обаче знамето е "откраднато от хора, които искат открито да заявят пред българската общественост и македонската държава, че Македонският културно-информационен център не е желан в София". От центъра поставят случилото се в политически контекст, тъй като знамето изчезнало в навечерието на 24 май, пише изданието.

Въпросният център бе открит миналия месец, а това е втори вандалски акт, извършен срещу него, напомня "Утрински вестник". На 12 май върху плочата на сградата била залепена зелена хартия.

Българското външно министерство потвърди случая. "Не е в интерес на отличните ни двустранни отношения с Македония да се придава политически нюанс на едно откровено хулиганско деяние", коментира зам. външният министър Гергана Грънчарова. Външно е в контакт с македонското посолство и се вземат мерки в бъдеще подобни случаи да бъдат избегнати. В МВнР очакваха снощи протестна нота на Македония заради скандала.

Засега разследването показва, че не става дума за поругаване на знамето с политически смисъл, а за чисто хулиганска проява, съобщиха за "Сега" от Дирекцията на столичната полиция. Жалбата е подадена в 5-о РПУ на 23 май от отговорника на културния център, който открил пораженията. На място бил извършен оглед не само от дежурните полицаи, но и от група от СДВР. Дошъл дори служител на службата по сигурността точно заради първоначалните съмнения, че е възможен политически акт.

Разпитани били хората, които живеят и работят в заведения наоколо. Те разказали, че видели трима пияни мъже, които се биели с бутилки от бира. Това са вероятните извършители според полицията. Засега обаче няма заподозрени.
195
1035
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
195
 Видими 
25 Май 2005 21:58
Дори печално известното балгарско дупедавство не може да обясни безграничното македонско нахалство.
25 Май 2005 22:32
Смешно е да се говори за "македонци" през ІХ век, но това не оправдава вечната българска простащина и бабаитщина. Оставете им знамето на мира. То само ще падне, имайте малко търпение!
25 Май 2005 22:45
Koмплексите на дребния!
25 Май 2005 22:48
Къде сте тръгнали бе, шерпи?
25 Май 2005 22:49
Днес някъде прочетох, че техен учен след като ни оплюл и за молбата на Президента и за знамето пред Македонския културен център, с тъга отбелязал, че за разлика от тях ние празнуваме 24 май като национален празник.
25 Май 2005 22:50
Тия ме разсмяха... Явно се взимат много на сериозно.
Само не разбрах все пак ако са наследници на Александър, като как се пишат и славяни. Явно само по сръбската линия, ама то пък сърби през 9-ти век не е имало?!
25 Май 2005 23:05
Македония - ????
Заглавието на Информацията е неправилно... По-скоро трябва да се каже: Автономната Югоизточна Българска Провинция " Mакедония" ( равна по етнос (+ албанци )на Североизточната Българска Провинция " Добруджа" (+ Турци)...)... изрази ... протест...
В ЕС Обшините и окръзите/регионите имат много права, така че често протестират във връзка с нарушаването на Регионалните/Окръжните им интереси... Браво на на Обшинските ръководители в Македонскята провинция, които защишават своите Регионални Интереси... Точно така трйбава да се прави в ЕС!
Интересно обаче защо Преславската и Търновската общини не казват и не протестират нищо във връзка с този Български Проблем?
26 Май 2005 00:08
Вестник СЕГА
Да занимавате читателите си с "Македония", и то като заглавие Но 1
е все едно да проституирате на околовръстното!
То бива бива лакомия за пари ама поне малко достойнство имайте.
26 Май 2005 00:27
*****


Мнението е редактирано поради

- използване на транслит (български език с латински букви)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 26/5/2005 г/ 10:21:18

26 Май 2005 00:27
След всички тези коментари няма много какво да се добави.Само искам да припомня, че държава "Македония" не съществува, има само Бивша Югославска Република "Македония", земя от нине и присно българска.И аз произхождам оттам, и съм българин а не посръбчен безродник.
26 Май 2005 00:34
Напънали се Дакелите - Лъвове искат да бъдат?!
26 Май 2005 00:53
хахахахахахаха

леле колко ме дразнят тия 'македонци'... по-добре хич да не се занимаваме с тях, че това ги кара да се чувстват важни
26 Май 2005 01:43
Те сега да берете плодовете на брачата сърби начело с друже Тито, Коминтерна начело с националния предател и московска пияница другаря Георгий Димитров и братската българо съветска дружба проетирали и създали недоразумението Македонска Държава в злачните мазета на Любянка.
26 Май 2005 02:08
Не знам защо "македохнският въпрос" винаги е бил "забранена" тема...
Някога в югозападна България дори е имало нарочно изпратени учители по "македонски" език, а на хората в паспортите насила е записвана националност "македонска". Г. Димитров е "готвел" тази част от Българя за подарък на Тито... какво ни е спасило също не знам. У дома имаше едно малко книжле, което ми беше моменталически иззето от рацете и никога повече не видях... само чувах че хора отивали по "някакви лагери" заради "този" върпос... а песента "Кога зашумат шумите буките" беше забранена да се пее...заради думите : "син ти се, маико, ожени за една македонка поробена..." Ансамбъл "Пирин" по едно време почна да я пее с промененя текст: "син ти се, маико, ожени за земята църната..." Не че има кои знае каква разлика в художественото внушение. Интересна (или по-правилно би било да се каже престъпна?) в случая е грижата на някои "отгоре" , стигаща такива детаили... за някакав чужд интерес...
26 Май 2005 02:23
Странно но тези македонци се сърдят за щяло и нещяло. Защо изобщо Първанката си прави труда да им отваря културен център. Те и така пак ще злобеят. Навсякъде по света македонците плюят здраво българите. .......
26 Май 2005 02:55
Некви си шопи пишат за македонци, клисурци стават московци, а панагюрци донски казаци...останалите европапуняци, де са българите...
26 Май 2005 04:59
Македонците да изберат един от двата пътя, или с Македонски или с Братята Кирил и Методий, не може и в двата.
26 Май 2005 05:06
*****


Мнението е редактирано поради

- неуместни определения

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 26/5/2005 г/ 10:22:08

26 Май 2005 07:03
абе папата да даде левия крак от мощите на нас десния на тех и да се приключи
26 Май 2005 07:08
*****


Мнението е редактирано поради

- използване на транслит (български език с латински букви)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 26/5/2005 г/ 10:23:08

26 Май 2005 07:28
пиши на славянски
26 Май 2005 07:47
Още малко ще ме разплачат. Ние ги признахме първи, а те продължават да не ни признават. Не е ли за рев!
26 Май 2005 07:57
Уважаеми братя, форумци! Стига с тая грандоманщина! Всеки се изявява като "големия" брат, та те са равностойни българи като НАС! Така, че по-полека...
26 Май 2005 08:04
"Жито као дренки ама нема що да ручат "
26 Май 2005 08:05
Насилственото отчуждаване и обезродяване не е отвчера. В началото на миналия век с македонския език, в началото на този - с циганското включване. Целенасочено, стъпка по стъпка. Хората свикнаха с чалгата, дори взе да им харесва (справка - форумът отпреди няколко дена). А будители няма или са малко. Народът гледа телевизия и гласува с SMS-и.
26 Май 2005 08:12
Македония е измислена държава. За 15 години албанците им скриха топката. През следващите 15 години хептен ще натикат македонците в миша дупка.
Най-чудното е защо вестниците им обръщат внимание ? Та на колко българи им дреме за някаква си Македония ?!
Тия за 15 години дори името на държавицата си не можаха да пробутат на международната общност. В ООН и ЕС не ги признават с името Македония.
Който от тях иска да живее в България нека да идва. А тия дето ще останат в Македония жална им майка - албанците скоро ще ги довършат.
26 Май 2005 08:12
Байо Василе, зная, че ще прозвучи скверно, но като стана дума за мощи, мисля, че на ”македонците” не им се полага нито десния, нито левия крак, а най вече туй що е по средата. Каквато ”нацията” такива и мощите.
26 Май 2005 08:14
Абе май са "по-равностойни."Ами предлагам да направим един комитет за защита на българите и да се обърнем към комисиите по малцинствата към великия акълодател ЕС.Тогава можеш да удариш някой шамар на някой циганин влезъл у вас и да не бъдеш осъден.ЕС реши блестящо всички етнически проблеми и в бивша Югославия, кюрдския проблем в Турция и не само там, и т.н.Хората са специалисти по тези проблеми особено на Балканите.По тази причина още 1000 години ще има сини, зелени, червени и не знам какви си каски тук.
26 Май 2005 08:22
е да ама мощи немат нищо по средата , а те искат нещичко .
26 Май 2005 08:34
Тъй, де. Според ”нацията” и мощите. Някои неща са по-преходни от други.

Редактирано от - Дохс_Читем на 26/5/2005 г/ 08:37:05

26 Май 2005 08:49
Мисля, че мощите за които става дума се наричат ОС ПЕНИС (само, че на латиница).
26 Май 2005 09:39
Няма македонска нация! Това животно са го измислили Георги Димитров и Тито.
А да дават за пример Александър Македонски е направо жалко...
26 Май 2005 09:40
Братя македонци. Ще Ви опапа майка България.
Много ме е яд на тез малки , новоизлюпени сърбопоклонници.
Та те не са и държава. Присвоиха едно историческо име и вече целата земля е техна. Повече ме е яд обаче на нашите политици, "ЗАТВОРЕТЕ ИМ ГРАНИЦАТА".
Абе ПЛАЗМОДИИ и сръбско-албански мелези, за какво се борите вие бе спополанковци. .
Мислех си , че ще се осъзнаете , ама не. Останахте си твърдоглави тъпирчета.
За вас светло бъдеще.
1. Ставате Република КОСОВО .
2. Християнското им малценство на колене ще моли ЕС в частност България да бъдат освободени.
3. И ние ще ги освободим , но когато научат "Мила Родино" на изуст и всеки ден точно в 0.00ч да си я пускат.


ПП А дотогава никакви български паспорти на тези продажници.
26 Май 2005 09:44
...то за България се видя че е измислена държава та за FYROM да не говорим...
...ако за държавността се съди по сепента на участие на организираната престъпност в управлението FYROM са стара демокрация...
26 Май 2005 09:49
Да не би пък сега македонците да поискат мощите? Градят си историята, но не знаят граници....
26 Май 2005 09:52
не се заяждайте с македонците-ще ни обявят война.50 % от танковите им войски вече са дислоцирани на българомакедонската граница.другия им танк е на ремонт.
26 Май 2005 09:53
В Прилеп в черквата има много хубава икона на светите братя и под нея е написано "Св. св. български първоучители....". Черквата е строена и изографисвана в 1837г.
26 Май 2005 09:57
Ядосаха ме сополанковците ама ае наздраве на сите Бугари
26 Май 2005 09:58
"България отдавна прави опити да присвои и побългари славянските просветители Кирил и Методий", коментират "Вечер" и "Утрински весник".


Незнаех, че македонците били и славяни. То как са я подкарали скоро ще претендират, че са и китайци.

26 Май 2005 10:01
най краткия виц- македонски културен център.абе ей говеда -като ви стане килограма сирене под 5 евро и заплатата над 5 евро тогава блейте за култура.какво ли се съдържа в него.обяснение от 4 страници за връзката между александър македонски , самуил и гоце делчев , етнически рафт със шевици от скопие , умряла риба от охридското езеро и мумифициран овнешки гювеч.дано това което се пише тук да го прочетът повече македонци - а ако го четете да знаете-от името на народ с изстрадана 1300 годишна история - вие сте безпородни помияри , ближещи гъза на всеки който не ви рита.единственото весело в случая е че шиптърите няма да ви простят.това си и заслужавате
26 Май 2005 10:18
Две бележки, които са пропуснати в материала на „Сега”:
1. Ръководител на МКЦ в София е небезизвестният Стефан Влахов – Мицов (или обратното- Мицов-Влахов?, абе се неква мицел…), който се подвизава чат-пат по страниците на вестника в ролята на загрижен ентелектуалец от коментарните страници. Най-накрая човекът ще може да си легализира доходите в денари
2. Материалът за „поругаването” в „Утрински вестник”, който вдигна най-много вой е на лицето Виктор Цветановски – дърт сърбокомунист, дългогодишен кореспондент на „Нова Македония” в София. За него, ако някой хвърли фас пред МКЦ пак ще е грозен акт на неуважение към историята на македонскиот народ.
Оттук нататък няма защо да правим сензации от чужди комплексарщини. Хората сип имат значително по-сериозен проблем – къде в Скопие да вдигнат паметник на Тито
26 Май 2005 10:25
България отдавна прави опити да присвои и побългари славянските просветители Кирил и МетодийБългария отдавна прави опити да присвои и побългари славянските просветители Кирил и Методий

Аха, така си е...
Вегетарианец, и аз не ям месо, но само от страх, че може да ми пробутат някой заклан македонец и ще взема да се натровя..
26 Май 2005 10:34
Анонимчо не се безпокой. Лапай спокойно. Те миришат ще го разбереш.
Мирише на великосръбщина от македонско
26 Май 2005 10:35
Не бойте ся, братя. Половината македонци вече са се обявили за българи, след някоя друга година предстои закриването на Македония. Ще им гледаме сеира тогава на сръбските агенти.
26 Май 2005 10:39
Не рискувам!
26 Май 2005 10:41
Форумци, по полека! Не ругайте "македонците" зарад глупостите на някои объркани политици. На политиците това им е работата, да защитават независимостта и достойнството на държавата. Е, правят го не по най-умния начин. Хората в Р.Македония съвсем не са такива българофоби, както ни ги представят /идете там и се уверете/. Но ако продължим така глупаво да ги обиждаме, ще ги направим, за радост на сърбоманите.
26 Май 2005 10:44
Чудя се що ли не им опраскаме визите.
Някой има ли URL на техните кучкарски вестници?
26 Май 2005 10:58
То си е ясно.Той Константин си беше македонец, малко бил на гурбет в Задкавказието, ама после доприпкал да иска български паспорт, че по-лесно да се движи из Европа...И после умни момчета отворили едно шоло еееее, там, до Охрид, де, в / Македоня???/ България...ама и те македонци с български паспорти, дее...таман дошли от Великоморавя, дето и те били на гурбет да ПР-стват на кирилицата, де...Климент, и той- нали македонец, -Охридки взели да му викат, де, по името на македонсата община там...
На колежа "Итън" от вътрешната страна е написано"Великобританя няма прятели, Великобритани има интереси"....

Ма това, македоците, много на ангро преписвате...малко ум вложете поне, пригодете го за целите си, че много грозно така дърварската...не , че съм лош пророк, ма май от тая ви политика бяхте та, дето сте се запътили да будете пак...пък междъвременно си вадете български паспорти, ...ще ви е по-лесно отпосле....
26 Май 2005 11:16
Иска им се на македонците и те да си имат история...
26 Май 2005 11:20
Маки, специални поздрави на Али Ахмети! Да ви е жив и здрав човека - гробокопачът на македонската държавичка и нацийка - ТОЙ Е!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД